15'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεβυθάδα καλοχυλωμένη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κύμινο, το θυμάρι, τις δάφνες, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον ζωμό.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, σφραγίζουμε τη χύτρα με το καπάκι της και ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μόλις κοχλάσει το υγρό και ανασηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
- Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος. Αν χρειαστεί χύλωμα, επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα ρεβύθια να βράσουν για λίγο ξεσκέπαστα.
- Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το ζουμί της ρεβυθάδας (περίπου 100 γρ.) και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά του σερβιρίσματος, πλην της σφέλας, και χτυπάμε ελαφρά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε σε πιάτα τρίβοντας με το χέρι λίγη σφέλα και προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.