30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ., και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε να τα υπερκαλύπτει πάντα κατά 2 εκ. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη δάφνη και ανακατεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για περίπου μισό λεπτό, ίσα να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τα 500 ml νερό, και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες με το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τέλος, βάζουμε το σπανάκι και τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7 - 8 λεπτά, μέχρι η ρεβιθάδα να χυλώσει. Σερβίρουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Στο ποτήρι μας: Το σπανάκι μάς οδηγεί σε ένα παλαιωμένο βαρελάτο λευκό Chardonnay. Όμως το λουκάνικο δεν θα έλεγε όχι σ’ ένα ελαφρύ αρωματικό ερυθρό Μerlot. Επιλέγετε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών