«Το βασικό µυστικό», λέει ο πατέρας Νικήτας, «είναι τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε χαµηλή φωτιά. Ετσι θα χυλώσουν πιο καλά». Αλλο σηµαντικό µυστικό το «τσάι» δεντρολίβανου που φτιάχνει για να το χρησιµοποιήσει ως υγρό για το µαγείρεµα, κόλπο που έµαθε από παλιούς γέροντες. Το αποτέλεσµα; Η σούπα αποκτά ένα δεντρολιβανάτο φόντο, διακριτό αλλά όχι έντονο.

12 ώρες και 20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 13 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 4 - 6 μερίδες

Διαδικασία

  1. Αποβραδίς βάζουµε τα ρεβίθια σε µια λεκάνη µε χλιαρό νερό και 2 χούφτες ηµίχοντρο αλάτι. Με το αλάτι τα ρεβίθια θα κρατήσουν το σχήµα τους στο βράσιµο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους.
  2. Την εποµένη τα ξεπλένουµε πολύ καλά 2 - 3 φορές.
  3. Σε µια κατσαρόλα βάζουµε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου µε 2 λίτρα νερό. Βράζουµε για 3 - 4 λεπτά, ίσα να αρωµατιστεί το νερό.
  4. Αποσύρουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε στην άκρη µέχρι να ετοιµάσουµε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα τα ρεβίθια και τα κρεµµύδια και προσθέτουµε το λάδι και το ζωµό του δεντρολίβανου σουρωµένο. Πρέπει το υγρό να σκεπάζει τα υλικά κατά 5 - 6 εκ. Αν χρειαστεί, συµπληρώνουµε νερό.
  6. Βάζουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, µόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
  7. Βράζουµε για 1 - 1½ ώρα µέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα.
  8. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το χυµό λεµονιού και τον ψιλοκοµµένο άνηθο.
  9. Ανακατεύουµε, δοκιµάζουµε και σερβίρουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών