ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβύθια σμυρναίικα, με δεντρολίβανοΡεβύθια σμυρναίικα, με δεντρολίβανο «Το βασικό µυστικό», λέει ο πατέρας Νικήτας που μας έδωσε τη συνταγή, «είναι τα ρεβύθια να σιγοβράσουν σε χαµηλή φωτιά. Έτσι θα χυλώσουν πιο καλά». Άλλο σηµαντικό µυστικό το «τσάι» δεντρολίβανου που φτιάχνει για να το χρησιµοποιήσει ως υγρό για το µαγείρεµα, κόλπο που έµαθε από παλιούς γέροντες. Το αποτέλεσµα; Η σούπα αποκτά ένα δεντρολιβανάτο φόντο, διακριτό αλλά όχι έντονο.

 

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 4 - 6 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα αγιορείτικα ρεβύθια, αποβραδίς βάζουµε τα όσπρια σε µια λεκάνη µε χλιαρό νερό και 2 χούφτες ηµίχοντρο αλάτι. Με το αλάτι τα ρεβύθια θα κρατήσουν το σχήµα τους στο βράσιµο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους.
  2. Την εποµένη τα ξεπλένουµε πολύ καλά 2 - 3 φορές.
  3. Σε µια κατσαρόλα βάζουµε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου µε 2 λίτρα νερό. Βράζουµε για 3 - 4 λεπτά, ίσα να αρωµατιστεί το νερό.
  4. Αποσύρουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε στην άκρη µέχρι να ετοιµάσουµε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα τα ρεβύθια και τα κρεµµύδια και προσθέτουµε το λάδι και το ζωµό του δεντρολίβανου σουρωµένο. Πρέπει το υγρό να σκεπάζει τα υλικά κατά 5 - 6 εκ. Αν χρειαστεί, συµπληρώνουµε νερό.
  6. Βάζουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, µόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
  7. Βράζουµε για 1 - 1½ ώρα µέχρι να χυλώσει η ρεβυθάδα.
  8. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το χυµό λεµονιού και τον ψιλοκοµµένο άνηθο.
  9. Ανακατεύουµε, δοκιµάζουµε και σερβίρουµε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών