ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα με παστουρμά (Παστιρμαλί κουρού φασουλιέ)Φασολάδα με παστουρμά, η ανατολίτικη H Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, μας έδωσε αυτή τη συνταγή για ρεβύθια με δεντρολίβανο. «Τα ρεβύθια στη Σμύρνη, τα μαγειρεύανε συχνά με πολλούς τρόπους. Έβαζαν από πάνω χοντρές ροδέλες κρεμμύδι και μετά φέτες ντομάτας. Άλλες φορές, ειδικά στην αυγουστιάτικη νηστεία, τα συμμαγειρεύανε με μελιτζάνα, για να είναι πιο χορταστικά. Συχνά τα άλεθαν και τα κάνανε κεφτέδες, μεζέ για το τσίπουρο. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το ρεβυθόρυζο. Όποτε περίσσευαν ρεβύθια, την επόμενη μέρα έριχναν λίγο ρύζι και είχαν ένα καινούργιο φαγητό. Το ίδιο έκαναν και στις φακές, ρίχνανε λίγο κοφτό μακαρονάκι» εξηγεί η ίδια.

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια και νερό να τα σκεπάζει.
  2. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Σουρώνουμε τα ρεβύθια (κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για αργότερα), τα ρίχνουμε σε πυρέξ ή σε γάστρα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι.
  4. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια τόσο όσο για να καλυφθούν.
  5. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4-5 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν.
  6. Τις στρώνουμε στην επιφάνεια των ρεβυθιών.
  7. Από πάνω βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας (αν χρησιμοποιήσουμε) και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια.
  9. Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών