ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗπειρώτικη φασολάδα φούρνουΗπειρώτικη φασολάδα φούρνου
20' προετοιμασία
1 ώρα και 43' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 3'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φασολάδα με παστουρμά, ξεκινάμε, αποβραδίς, και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
  2. Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Στη συνεχεια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της.
  4. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν.
  6. Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και ρίχνουμε τα φασόλια, το νερό και αλατοπίπερο (με μέτρο, γιατί ο παστουρμάς είναι αλμυρός και πικάντικος).
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.
  8. Αν δεν έχει χυλώσει όσο μας αρέσει, παίρνουμε 2 κουτάλες ζουμί από τα φασόλια, μαζί με λίγα φασόλια και κρεμμύδια και τα λιώνουμε στο μούλτι.
  9. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση. Με αυτόν τον τρόπο θα χυλώσει η φασολάδα μας.
  10. Σερβίρουμε, την φασολάδα με παστουρμά, με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο δροσερό γιαούρτι.

Ανοίξτε μια Ρετσίνα, παρακαλώ!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών