
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 43' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 3'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φασολάδα με παστουρμά, ξεκινάμε, αποβραδίς, και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
- Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στη συνεχεια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν.
- Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και ρίχνουμε τα φασόλια, το νερό και αλατοπίπερο (με μέτρο, γιατί ο παστουρμάς είναι αλμυρός και πικάντικος).
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.
- Αν δεν έχει χυλώσει όσο μας αρέσει, παίρνουμε 2 κουτάλες ζουμί από τα φασόλια, μαζί με λίγα φασόλια και κρεμμύδια και τα λιώνουμε στο μούλτι.
- Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση. Με αυτόν τον τρόπο θα χυλώσει η φασολάδα μας.
- Σερβίρουμε, την φασολάδα με παστουρμά, με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο δροσερό γιαούρτι.
Ανοίξτε μια Ρετσίνα, παρακαλώ!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.