ΑΓΟΡΑ

«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά

Διαλέξτε σημείο στον χάρτη, να σας πούμε το αλλαντικό του. Τα σαλαμάκια, τα σύγκλινα, οι λούζες και άλλα παραδοσιακά αλλαντικά της Ελλάδας και που θα τα βρείτε.

15.02.2022| Updated: 05.04.2023
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά

Τα αλλαντικά που οφείλουν τη δημιουργία τους στην ανάγκη συντήρησης του κρέατος σε αλλοτινούς καιρούς, όταν δεν υπήρχαν ψυγεία ή άλλοι τρόποι διατήρησης, είναι σήμερα ντελικατέτσες περιωπής για μερακλίδες ουρανίσκους. Επιλέξαμε δέκα από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά, φτιαγμένα από καλής ποιότητας κρέας, με ελάχιστα έως καθόλου συντηρητικά, και τόσο νόστιμα που συνοδεύουν τα καλά μας κρασιά και ψαγμένα αποστάγματα.

Σύγκλινο Μελιγαλά

Από παστό χοιρινό καπνισμένο με φυσικό τρόπο με ξύλο οξιάς είναι αυτό το elevated σύγκλινο από τη μικρή βιοτεχνία Κυρκιλή, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Αυθεντική, παραδοσιακή γεύση, αλλά με φινέτσα. Δοκιμάστε το με αυγά μάτια σκέτα ή το όλον επάνω από μια μακαρονάδα.

Αλεξανδρής

Σουτζούκι Αδάνων

Βοδινό, κρεάτινο και φουλ πικάντικο, ως οφείλει δηλαδή ένα σουτζούκι και δη ένα σουτζούκι Αδάνων, που φημίζεται για την αψάδα του. Παράγεται στη Δράμα από την αλλαντοποιία Sary και ιδεωδώς προσθέστε το σε ομελέτα σκέτη ή με πατάτες.

Καραμανλίδικα του Φάνη

Απάκι κοτόπουλο Κρήτης

Εναλλακτικό και πιο light από το κλασικό χοιρινό απάκι, καλοκαπνισμένο και ζουμερό, από κοτόπουλα που εκτρέφονται στα αγροκτήματα Κρήτης της φάρμας Μανωλιτσάκη, στο Πετροχώρι Ρεθύμνου. Σπουδαίος μεζές για τις ρακές, αλλά και σε βασιλικά κρύα σάντουιτς.

Θανόπουλος, Ζουριδάκης, Χαλκιαδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Παραδοσιακό Μπακάλικο μεγάλωσε και ομόρφυνεΤο Παραδοσιακό Μπακάλικο μεγάλωσε και ομόρφυνε

Σαλάδο Κέρκυρας

Η Κέρκυρα μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των αλλαντικών. Εκτός από το σπάνιο και εκλεκτό χοιρινό νούμπουλο, ένα ακόμα έξοχο αλλαντικό είναι το σούπερ πιπεράτο σαλάδο της Comeco. Πρόκειται για την καπνιστή, κερκυραϊκή εκδοχή του σαλαμιού. Ρουαγιάλ γεύση, δυνατή, που θέλει Ξινόμαυρα και παλαιωμένα Αγιωργίτικα.

Μιράν, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Κρεοπωλείο το 10, Λεβόν Τσερτσιάν

Παστουρμάς καμήλας, ο ορίτζιναλ

Αυθεντικό παστουρμά από κρέας καμήλας έχετε δοκιμάσει; Είναι σούπερ σπάνιος, έχει πλούσια γεύση, μεστή, με αρωματικό βάθος και πολυπλοκότητα, είναι στιβαρό αλλαντικό, κρεάτινο και με τεράστια επίγευση. Τον παράγουν αναλόγως διαθεσιμότητας του κρέατος καμήλας, η αλλαντοποιία Sary, και ο Μιράν. Απολαύστε το μαζί με ένα παλαιωμένο τσίπουρο.

Καραμανλίδικα του Φάνη, Μιράν

Προσούτο Ευρυτανίας

Έκανε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε το «ακροκώλιον», όπως αποκαλούν το προσούτο τους στο αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Είναι ένα κορυφαίο αλλαντικό, με βουτυράτη γεύση, γεμάτη και μεστή. Ζητήστε να σας το λεπτοκόψουν και αφήστε το για 10-15 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το απολαύσετε μαζί με φύλλα πιπεράτης ρόκας.

Θανόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market

Λούζα Τήνου και Μυκόνου

Κόντρα φιλέτο από ελληνικό κρέας και μάλιστα -αναλόγως διαθεσιμότητας- και από γουρουνάκια από φάρμες της Τήνου. Στο μικρό εργαστήρι του Ιωάννη Κρητικού φτιάχνουν ένα χειροποίητο αλλαντικό χωρίς συντηρητικά, με φίνα γεύση, αριστοκρατική. Είναι μαριναρισμένο σε ροζέ ημίγλυκο κρασί και καρυκευμένο με μάραθο, πιπέρι και μπαχάρι. Και η Μύκονος όμως έχει να καμαρώνει για την έξοχη λούζα του Μαδούπα, με λιγότερα φτιασίδια από της Τήνου, καρυκευμένη διακριτικά με λίγο θρούμπι. Τη βρίσκουμε σε παραδοσιακή χοιρινή εκδοχή, αλλά και από μοσχαρίσιο κρέας.

Της Τήνου στα Καραμανλίδικα του Φάνη και Αλεξανδρής, της Μυκόνου στο Μιράν

Πρόβειος καβουρμάς Λήμνου

Γεύση πρωτόγνωρη, σπάνια και ανώτερη. Αυτός ο καβουρμάς δεν έχει πολύ λίπος ούτε ζελέ. Είναι κρεάτινος και μασηστερός, κρατάει ελαφρώς στο δόντι. Φτιάχνεται από πρόβειο κρέας Λήμνου και έχει γεύση ουσιαστική, βουκολική, πυκνή. Η οικογένεια Παλαίστρου που τον παράγει φτιάχνει εξίσου νόστιμο κατσικίσιο, χοιρινό και μοσχαρίσιο καβουρμά.

Περί Λέσβου, ΝΟΜΗ, ΑΒ Βασιλόπουλος

Καπνιστή πάπια αστική

Καπνισμένη όσο πρέπει, με το ψαχνό της ζωντανό και συνεκτικό, ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα αλλαντικό από την αλλαντοποιία Παντέρη, που έχει την έδρα της στις Αχαρνές. Μια πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πορτοκαλιού σαν βάση και λεπτές φέτες καπνιστής πάπιας ως αποκορύφωμα.

Θανόπουλος

Καπνιστή πανσέτα Ρεθύμνου

Από τη φάρμα Αντωνάκη έρχεται αυτή η μοσχομυρωδάτη, φυσικά καπνισμένη χοιρινή πανσέτα, καρυκευμένη με κρητικά βότανα και θυμαρίσιο μέλι. Φανταστείτε μια καρμπονάρα με αυτό το ωραίο αλλαντικό και ένα πλούσιο κρητικό βαρελίσιο Βιδιανό στο ποτήρι.

Market In, Χαλκιαδάκης

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών