ΕΞΟΔΟΣ

Νέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην Αθήνα

Τι καινούργιο θα τρώμε και θα πίνουμε φέτος στην πόλη; Τα μαγαζιά που μόλις άνοιξαν κι αυτά που θά ’ρθουν δίνουν καθένα τις δικές του απαντήσεις.

23.09.2022| Updated: 03.10.2022
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Νέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην Αθήνα

Εστιατόρια, μπαρ, παμπ, αλλά και καθιστά ζαχαροπλαστεία, ιδιαίτεροι φούρνοι… Τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα εμφανίστηκαν ουκ ολίγοι καινούργιοι χώροι διαφόρων τύπων, κι είναι αρκετοί ακόμη στα σκαριά. Ακόμη κι αν αυτή τη σεζόν η εστίαση έχει να αντιμετωπίσει οικονομικές προκλήσεις, ποικίλa νέa σενάρια και ιδέες πέφτουν στο τραπέζι. Οι αφίξεις πληθαίνουν. Αν έχετε όρεξη για γευστική εξερεύνηση, εκεί έξω σας περιμένουν πολλά και έρχονται κι άλλα, υπό διαμόρφωση ακόμα, που ήδη μας έχουν κεντρίσει την προσοχή.

Πρώτη δοκιμή: μόλις άνοιξαν στην πόλη

Το Il Capitano ήρθε να βάλει τη δική του πινελιά στο Κουκάκι / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πανηγυριώτικο και baccalà mantecato. Αφρώδη αλλά και τσίπουρο και αμάρο. Οι γαστρονομικές συνήθειες Ελλάδας και Ιταλίας συναντιούνται στο Il Capitano (Βεΐκου 107, Κουκάκι, Τ/210-9245645). Αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά τον χάρτη της Μεσογείου στην είσοδο του μαγαζιού, θα δεις ότι οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει θέση − μια υπενθύμιση για το πόσο μοιάζουν οι δύο λαοί, ειδικά στον τρόπο που τρώνε και διασκεδάζουν. Πίσω από το «κουτούκι-οστερία» βρίσκεται ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, της σπριτσερίας Drupes and Drips και του φούρνου Τάκης. Ο γιος του θρυλικού φούρναρη πήρε το στέκι όπου συνήθιζε να συχνάζει ο πατέρας του και έφτιαξε ένα σημερινό στέκι. Μυκονιάτικος πελτές όλο γλύκα, μορταδέλα με πέστο φιστικιού, βενετσιάνικη μακαρονάδα με κρεμμύδια, βούτυρο και φασκόμηλο, κατσικάκι πατούδο και γίδα βραστή με λαδολέμονο και χοντρό αλάτι είναι μερικά μόνο απ’ όσα δοκιμάζουμε εκεί.

Η κόκκινη μηχανή κοπής αλλαντικών έχει περίοπτη θέση στον κήπο του Ιl Giardino Segreto

Μένοντας σε ελληνοϊταλικό ταμπλό, διαφορετικού τύπου όμως, να πούμε ότι ένα πιο χαλαρό πρόσωπο της Μεγάλης Βρεττανίας είδαμε με το concept Il Giardino Segreto (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Σύνταγμα, Τ/210-33.30.748) που έφερε μεσογειακό αέρα στο αίθριο του Alexander’s Lounge. Στον μυστικό «ελαιώνα», στον πρώτο όροφο, με τα μικρά κυπαρίσσια και τα λουλούδια, εδώ και λίγες μέρες μπορεί κανείς να συνδυάσει ένα ποτήρι κρασί ή ένα απεριτίβο με ελληνικά τυριά και ιταλικά αλλαντικά που κόβονται σε μια κόκκινη ρετρό μηχανή κοπής − ακριβώς πίσω της βρίσκεται ο φούρνος από όπου βγαίνουν οι φοκάτσιες και οι πίτσες με το προζυμένιο ζυμάρι με σάλτσα από βιολογικές ντομάτες ή λευκές, που θα προτείνει εδώ, μαζί με νόστιμες μπρουσκέτες με πολλών λογιών ωραία υλικά, πολλά εκ των οποίων ντόπια, ο Αστέριος Κουστούδης για όσο ο καιρός το επιτρέπει (μετά θα κλείσει και θα επιστρέψει την άνοιξη). Μια που λέμε για ζύμες, να πούμε ότι το καινούργιο in house αρτοποιείο του ξενοδοχείου αναπτύσσεται, προικίζοντας τα εστιατόρια του ξενοδοχείου νέα ψωμιά και αρτοσκευάσματα − η αρχή έγινε με καρβέλια, μπαγκέτες, milkbread, φοκάτσιες, μπριος και κουλούρια Θεσσαλονίκης με ταχίνι. Το επόμενο σερί; Vienoisserie, με παρουσίαση-έκπληξη.

Το Comal είναι το νέο δημιούργημα του Γιάννη Λουκάκου

Τα πιάτα του νέου εστιατορίου στο Χαλάνδρι εμπνέονται από τη μεξικάνικη γευστική παράδοση

Με τη μεξικάνικη κουζίνα καταπιάνεται ο σεφ Γιάννης Λουκάκος στο νέο του εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Στο μενού του Comal (Πλατεία Ελευθερωτών 8, T/211-75.08.216) δεν συναντάμε tex-mex επιλογές, αλλά πιάτα εμπνευσμένα από τη μαγειρική παράδοση του Μεξικού. Ανάμεσά τους, το σιγοψημένο κατσικίσιο χεράκι με mole αμύγδαλο, ο φρέσκος μπακαλιάρος που μαγειρεύεται μέσα σε αρωματικά φύλλα μπανάνας ή τα τάκος με carnitas. Τα κοκτέιλ του καταλόγου έχει επιμεληθεί η ομάδα του The Βar in front of the Βar.

Η οlive fed wagyu πίτσα του La Meat Maison

Τα tacos al pastor του Δημήτρη Κατριβέση με πιπεριές chipotle και σάλτσα ταμάρινδου

Μένοντας στα βόρεια, να σημειώσουμε και το καινούργιο La Meat Maison, που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι στην Κηφισιά (Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Τ/210-80.87.372) κι αυτή τη φορά διαθέτει και εστιατόριο. Το πλάνο έχει ψώνια, έχει και φαγητό. Στο κρεοπωλείο θα συναντήσετε εκλεκτά κομμάτια olive fed (αυτό σημαίνει ότι τα ζώα τρέφονται με πολτό ελιάς, γεγονός που συμβάλει στη δημιουργία ενδομυϊκού λίπους) χοιρινού και Wagyu, Black angus από την Ουρουγουάη ή ελευθέρας βοσκής πουλερικά St. Sever, στο delicatessen του ποικίλα ιδιαίτερα προϊόντα και στη γυάλινη κάβα εκατοντάδες διεθνείς ετικέτες, ανάμεσά τους και αρκετές δικής του εισαγωγής. Πιάνοντας ένα από τα τραπέζια της αυλής, που το χειμώνα θα σκεπαστεί και θα μεταμορφωθεί σε σάλα, θα δοκιμάσετε όσα προτείνει ο Δημήτρης Κατριβέσης, που επιμελείται το μενού, «φωτίζοντας» την ιδιαίτερη κρεατική γκάμα του νέου χώρου: ξεκινάς με ταρτάρ και καρπάτσιο, συνεχίζεις με οlive fed wagyu πίτσα, olive fed wagyu burgers ή umami tacos και κάνεις κρεσέντο με όποια κοπή/προέλευση σου γυαλίσει από τις προτάσεις της ημέρας.

Η γυναικοκρατούμενη κουζίνα της Λόντζας /φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όσους τρέχουν στο κέντρο με μόνο ένα μισάωρο διαθέσιμο για φαγητό είχε στο μυαλό της η ομάδα που έστησε πρόσφατα τη Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια (Χαριλάου Τρικούπη 76, Τ/210-361.2334). Πρόκειται για έναν ζεστό, εξωστρεφή χώρο, ένα ταχυφαγείο που προσέχει την προέλευση των πρώτων υλών και προσφέρει, κυριολεκτικά, πέντε φαγητά, συν ένα-δυό πιάτα ημέρας. Απλά μαγειρεμένα, «γιαγιαδίστικα» πιάτα − από χυλοπίτες με τυρί και βούτυρο μέχρι κεφτεδάκια με πατάτες και σάλτσα ντομάτας βρίσκονται καθημερινά στον κατάλογο. Πίτες ημέρας με χειροποίητο φύλλο, όσπρια, μικρόψαρα στο φούρνο είναι μερικά ακόμη απ’ όσα μαγειρεύονται στην ανοιχτή κουζίνα.

Το Borghese κλείνει σε φέτες προζυμένιου ψωμιού ποιοτικά τυριά και αλλαντικά /φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα
Στο Abstract φτιάχνουν κοκτέιλ με καλλιτεχνικές ανησυχίες / φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Είναι αρκετές ακόμη οι αφίξεις του τελευταίου καιρού. Το Borghese στο Παγκράτι (Αρχελάου 19, Τ/210-72.50.511) ειδικεύεται στα σάντουιτς, ωστόσο λειτουργεί και ως σπριτσερία (και μίνι ντελικατέσεν). Με ωραίο προζυμένιο ψωμί και ποιοτικά τυριά και αλλαντικά, κυρίως ιταλικής προέλευσης, φτιάχνουν πλούσια, χορταστικά σάντουιτς που τρώγονται στο χέρι ή σε ένα από τα τραπέζια του πεζοδρομίου. Από τα αγαπημένα μας: το γκοργκοντζόλα-σύκο-πικάντικο σαλάμι και το κατσικίσιο τυρί-κομποτέ πράσινου μήλου-αμύγδαλο. Λίγα βήματα παραπέρα συναντάμε το Abstract (Αρκτίνου 10, T/6941-611.619) με τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο πίσω από την μπάρα να φτιάχνει κοκτέιλ εμπνευσμένα από έργα του Πόλοκ και του Μοντριάν. Κάτω από τα νέον φώτα ή στον ωραίο πεζόδρομο στο πλάι του μαγαζιού μπορείς να δοκιμάσεις μια πικάντικη, «πιτσιλωτή» Μαργαρίτα, ένα Zombie που σερβίρεται πάνω σε ένα βουνό από shaved ice ή ένα Daiquiri που εκτός από φράουλα, λευκό πιπέρι, λάιμ και μέντα, έχει εντυπωσιακή εμφάνιση που θυμίζει την τεχνική του marbling. Στη διπλανή γειτονιά του Μετς, το Ρεσιτάλ (Αναπαύσεως 15) θέλει να αναβιώσει την παλιά συνήθεια της εξόδου στο ζαχαροπλαστείο. Ο κατάλογος έχει δημιουργικά γλυκά εστιατορικού στιλ, αλλά και ένα παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τριών ειδών βούτυρα. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται η ίδια ομάδα που μας έχει συστήσει το Κάιν, την Kobra και πρόσφατα το Titanas (Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος), ένα μοντέρνο καφενείο με την pop υπογραφή του Studiomateriality.

Το Ρεσιτάλ έχει γλυκά εστιατορικού στιλ αλλά και κάποια πιο παραδοσιακά /φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Επιστρέφει με τη δική του ματιά στο καθιστό ζαχαροπλαστείο /φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα
Στο νέο Holly Llama βρίσκουμε φουρνιστές λιχουδιές άνευ ζωικών προϊόντων και ευφάνταστες προτάσεις για vegan brunch

Πριν από λίγο καιρό ο πρώτος αποκλειστικά vegan φούρνος της Αθήνας εγκαινίασε τον πρώτο εστιατορικό του χώρο στο κέντρο. To Holy Llama του Συντάγματος (Νίκης 23, Αθήνα) έχει φρέσκες προτάσεις για γλυκό και αλμυρό brunch και για ελαφριά γεύματα. Ατού του μαγαζιού είναι τα αρτοσκευάσματα που έχει επιμεληθεί ο ζαχαροπλάστης Αλέξανδρος Παβλόβ: κρουασάν, babka, pain au chocolat με σοκολάτα Valrhona, τσουρέκι, μπριός, τραγανό κράφιν − όλα χωρίς ζωικά προϊόντα. Ο κατάλογος έχει μεταξύ άλλων και vegan καγιανά με ντομάτα και θρυμματισμένο τόφου, μια παραλλαγή του κλασικού grilled cheese σάντουιτς με μανιτάρια, σπανάκι και δύο διαφορετικά plant based τυριά αλλά και french toast με ψητό, καραμελωμένο ροδάκινο, γιαούρτι σόγιας με εκχύλισμα βανίλιας και τραγανό μπισκότο αμυγδάλου.

The Architects of Time
Το The Architects of Time άνοιξε στο Μέγαρο Παπαθανασίου

The Architects of Time
Ο νέος χώρος σερβίρει μεσογειακό φαγητό και ποτό

Architects of Time (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, T/ 698-02.79.538) είναι το όνομα του νέου ολοήμερου χώρου που βρίσκουμε στο Μέγαρο Παπαθανάσιου, ο οποίος συνδυάζει μεσογειακές γεύσεις, κοκτέιλ και καθημερινά DJ sets. Ξεχωριστή περσόνα της αθηναϊκής νύχτας, η Φιλιώ Κορολόγου, που για χρόνια υποδεχόταν τους επισκέπτες του 7 Jokers, αποφάσισε πως ήταν ώρα να κάνει το δικό της βήμα και εγκαινίασε το Babushka (Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι), ένα ποπ, φιλόξενο μπαρ με έμφαση στην καλή μουσική. Στην ίδια περιοχή άνοιξε και το δεύτερο Noa Poke (Φαλήρου 84), που γνωρίσαμε στην Πανόρμου. Ο μισός από τη Λάρισα και μισός από την Taiwan Alex Παπαδούλης φτιάχνει 6 bowls με «χαβανέζικο σούσι»: τα 6 poké bowls βγαίνουν σε τρία μεγέθη (μικρό, μεσαίο, μεγάλο).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agápe Athens (@agape.athens)

Το wine bar Agape άνοιξε την πρώτη του φιάλη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό στην Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 21-23, T/211–75.05.418) και έφερε νέα πνοή στον γνωστό πεζόδρομο. Λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και σερβίρει από brunch, και μεσημεριανά τσιμπολογήματα μέχρι ελαφρύ δείπνο. Το φαγητό έχει την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή, ο οποίος προτείνει από σαλάτες και σεβίτσε μέχρι flatbreads και ζυμαρικά. Σερβίρουν κρασί από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Το εντυπωσιακό κελάρι του φιλοξενεί πάνω από 110 ετικέτες κρασιών. Τα signature cocktails εμπνέονται το όνομά τους από το αρτικόλεξο της Αγάπης − για παράδειγμα στο γράμμα Α θα βρεις το «Αίσθημα», μια τεκίλα με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο πιπέρι, στο Γ, αντιστοιχεί το κοκτέιλ «Γοητεία», με μαστίχα, λικέρ πορτοκάλι και φράουλες. Λίγο κρασί ακόμη; Τσεκάρετε το μικροσκοπικό wine bar-deli Angelo et Manolo, καλοκαιρινή άφιξη κι αυτό, που εμφανίστηκε για λίγο, έκλεισε, και ξανάνοιξε τώρα τον Σεπτέμβριο. Είναι δημιούργημα της Φωτεινής Παντζιά του By The Glass και του Cardinale (ο Αngelo της φωτεινής επιγραφής είναι ο γιος της ο Άγγελος) και του νεαρού πρωταθλητή στο άλμα επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλή (o Manolo). Βαμμένο σε ζεστά χρώματα, συνδυάζει κρασιά από τον ελληνικό, κυρίως, αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και οι διεθνείς επιλογές, ανάμεσά τους και κάποιες εισαγωγής της ίδιας της Φωτεινής, με ταιριαστά ελληνικά και διεθνή αλλαντικά και τυριά κι έχει σκοπό να διοργανώνει γευσιγνωσίες κρασιού σε τακτική βάση (Μητροπόλεως 38Α, Σύνταγμα, Τ/210-32.48.115).

Το Angelo et Manolo βάζει τη δική του πινελιά στη Μητροπόλεως / φωτογραφία: Βαγγέλης Οικονόμου

Μια που πιάσαμε τα του οίνου, να πιάσουμε και τα του ζύθου. Η μπίρα επιστρέφει στον χώρο στη Γλυφάδα όπου παλιά βρίσκαμε το Alpen-Stupe, αυτή τη φορά όμως δεν έχει βαυαρέζικο αέρα. Η ολοκαίνουργια Tyson Comfort Pub (Κύπρου 18, Τ/213-04.63.292), η οποία μετράει μόνο λίγες μέρες λειτουργίας, έχει πιο σύγχρονο, πιο αφαιρετικό, ελαφρώς… επιμελώς ατημέλητο look. Με φόντο το «Νever stay dry» που είναι γραμμένο με φώτα νέον στον τοίχο, θα δοκιμάσετε λατινοαμερικάνικο φαγητό με ολίγον από Μεσόγειο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο Θάνος Στασινός, ο οποίος στην προκειμένη προτείνει από tacos, chimichangas και patatas bravas μέχρι κοτόπουλο με γιούκα και churrasco μαύρου χοίρου. Θα τα συνοδεύσετε με μπίρες ποικίλων στιλ, από διάφορα σημεία του κόσμου, βέλγικες, τσέχικες, γερμανικές, ιταλικές ή σκοτσέζικες, ελληνικές, αλλά και λατινοαμερικάνικες, κυρίως lager, δικής τους εισαγωγής.

Θα ανοίξουν σύντομα

Στην οδό Σκούφου, στον αριθμό 15, θα δούμε το νέο project του Άρη Βεζενέ. Μια ιδέα που υλοποιήθηκε στην εποχή του Covid, μετατρέπεται σε ανεξάρτητο κατάστημα, μάλιστα με διττή ταυτότητα. Το Ekiben έβαλε σε κουτί κάποια πρωτότυπα rice bowls, nigiri με εξαιρετικό μοσχάρι και πουγκάκια gyoza μεταξύ άλλων. Πλέον, δημιουργεί το δικό του σύμπαν σε ένα χώρο χωρίς τραπεζοκαθίσματα, με ένα μικρό πάγκο μόλις 4 θέσεων − ετοιμαστείτε να παίξετε «μουσικές καρέκλες», τα καθίσματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Η λογική θα είναι «grab and go», δηλαδή το παίρνεις και φεύγεις, οι τιμές θα είναι έξτρα φιλικές, ενώ το μενού αρκετά ευρύ για να ικανοποιεί τα πλήθη. Από τα λατρεμένα rice bowls και τα sando, μέχρι πιάτα japanese barbeque από τη ροτισερί αλλά και mazemen (έτσι λέγονται τα χοντρά νούντλς του ράμεν που έχουν απορροφήσει σχεδόν όλο τον ζωμό, μαλακά, ελαφρώς ζουμάτα και πεντανόστιμα). Εντός του Ekiben, εκτός από την ψησταριά-υπερπαραγωγή έχει τοποθετηθεί μια φριτέζα μεγάλης δυναμικής που υπόσχεται να ετοιμάζει τόνους έξτρα τραγανό τηγανητό κοτόπουλο. Διαθέσιμα θα είναι ακόμα και κάποια ξύλινα bento box όπου θα μπορεί να συνθέσει κανείς το μεσημεριανό του. Περιμένουμε να λειτουργήσει στα τέλη Οκτωβρίου. Η έτερη υπόσταση του Ekiben είναι ένα κουκλίστικο ιαπωνικό food market ακριβώς δίπλα. Εδώ θα βρίσκουμε ποιοτικές σάλτσες και πάσης φύσεως αρτύματα, μπαχαρικά, αλλά και κρέας, αλλαντικά, κάβα με ουίσκι, σάκε και μπίρες, μέχρι εξοπλισμό, σκεύη και εργαλεία μαγειρέματος, όλα υψηλής ποιότητας αλλά και ορίτζιναλ αισθητικής, σαν να μπαίνατε σε ένα παραδοσιακό κατάστημα με ιαπωνική ψυχή. Ο Άρης Βεζενές κάνει λόγο για workshops, μαγειρέματα από αυθεντίες και πολλές ακόμα εκπλήξεις που θα τις δούμε να πραγματοποιούνται λίγες εβδομάδες μετά τη λειτουργία του νέου εστιατορίου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EKIBEN KITCHEN (@ekibenathens)

Ένα ακόμη project που ξεκίνησε στις αξέχαστες μέρες της καραντίνας πλέον αποκτά υπόσταση. Το Sushi Lunchi, ως παρακλάδι του πετυχημένου Sushimou στο Σύνταγμα, πρόσφερε σε πακέτο μπολ κάποια από τα δημοφιλέστερα πιάτα του εστιατορίου για να μη χάσουν οι πιστοί πελάτες του την εμπειρία φαγητού στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Το Sushi Lunchi σέρβιρε πολύ περιποιημένα μπολ όπως το chirashi-don με λαβράκι, τόνο, σολομό, αβοκάντο, αγγούρι και ρύζι, το unagi-don, με χέλι και ξιδάτο ρύζι, και διάφορες παραλλαγές τους, με τόνο, σολομό ή λαυράκι. Πλέον από ghost kitchen γίνεται ένα κανονικό μικρό εστιατόριο στην ίδια γειτονιά, που θα σερβίρει ένα πιο διευρυμένο μενού μαζί με αξιόλογα κοκτέιλ και κρασί. Το περιμένουμε κοντά στο τέλος του χρόνου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sushi Lunchi (@sushi_lunchi)

Στη γειτονιά της Ομόνοιας, σύνορα με Εξάρχεια αναμένεται το Pharaoh, το πρώτο εγχείρημα μιας πολύ δυναμικής τετράδας, την οποία ενώνει η φιλιά: ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο έμπορος οίνου Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk), ο κορυφαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο δημιουργικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι) θα λειτουργούν ένα wine bar-restaurant από τον Δεκέμβριο. Ο Μανώλης φυσικά θα έχει το τιμόνι της κουζίνας, όπου προσανατολίζεται σε ελληνικό φαγητό. Έχουν φτιάξει ένα high volume bar, δίνοντας βαρύτητα στο bar food – περίπου το 1/3 του μαγαζιού θα αφορά τους καθήμενους στην μπάρα. Θα σερβίρουν φυσικά και ήπιας οινοποίησης κρασιά, ελληνικά και εισαγωγής. Η μουσική θα παίζει δομική σημασία στην ατμόσφαιρα του χώρου, δεν θα είναι απλώς μια μελωδία στο background. Ανυπομονούμε να φάμε και να πιούμε στην μπάρα του ακούγοντας φοβερές μουσικές. Το όνομα αυτού θα αποκαλυφθεί τις επόμενες μέρες.

Ο Μανώλης Παπουτσάκης / φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Δύο Γάλλοι, κάτοικοι Αθήνας πλέον, αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για τα φυσικά κρασιά με την υπόλοιπη πόλη. Προηγήθηκαν fun μαζώξεις σε ενδιαφέροντες χώρους, όπως ένα παλιό καφενείο στο Κουκάκι, στις οποίες ο Rafael Wallon και ο Thomas Brengou διάλεγαν τα κρασιά, ενώ ο τρίτος της παρέας, Σταύρος Χρυσαφίδης ετοίμαζε το φαγητό. Σε συνεργασία με τον ίδιο σεφ, το δίδυμο ετοιμάζει τώρα το Wine is Fine. Το wine bar που θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στα φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά θα βρίσκεται στην οδό Βύσσης και αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του Οκτωβρίου. Γαλλικές και ελληνικές ετικέτες, ένα μενού φαγητού που θα αλλάζει συνεχώς αλλά και εκδηλώσεις με καλεσμένους σεφ και οινοπαραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι μερικά απ’ όσα μας επιφυλάσσουν.

Με γαλλικό αξάν θα μιλάει και το Ami Gastroteque, ένα μπιστρό για όλες τις ώρες της ημέρας που ετοιμάζουν ο Γιώργος Μελισσάρης, ο Γιώργος Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Μπαμπούρης στη γευστικά πολυσυλλεκτική οδό Απόλλωνος, το οποίο πήρε τη θέση της σοκολατερί στη γωνία απέναντι απ΄ το Nolan και το Λobby, το burger lounge του ξενοδοχείου Electra Metropolis, που άνοιξε κι αυτό κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Ατμοσφαιρικό, με κλασικά και σύγχρονα στοιχεία, εναρμονισμένο με την εποχή και την περιοχή, θα ξεκινάει από το πρωί με καφέ, μπαγκέτες και γαλλικές ομελέτες, και θα συνεχίζει με πιάτα με γαλλική βάση και επιρροές από χώρες της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης. Την κουζίνα του θα επιμελείται ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος, ο οποίος και στην κολωνακιώτικη Βrasserie Lorraine βλέπει τη γαλλική μαγειρική παράδοση με ανανεωτική ματιά. Αναμείνατε μια σύγχρονη, «λιχούδικη» απόδοση γνωστών συνταγών, πιάτα με εποχικό χαρακτήρα, που οι δημιουργοί του στόχο έχουν να αλλάζουν συχνά, κρασιά από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα και κοκτέιλ.

Το ταρτάρ του Drakoulis είναι ένα από τα πιο ωραία των Αθηνών

O μάεστρος του κρέατος Στράτος Δρακούλης

Στην πλατεία Φιλικής Εταιρίας, στο Κολωνάκι, στον χαρακτηριστικό ημιυπόγειο χώρο που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν το Central, το Rock ‘n’ Roll, το Block 146 και τελευταία το εστιατόριο Kalon είναι υπό κατασκευή ένα καινούργιο Drakoulis Dry & Raw. Ο Στράτος Δρακούλης ξαναστήνει το κρεατικό του βασίλειο στο κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δήμο Στασινόπουλο, με το νέο εξειδικευμένο στο κρέας εστιατόριο να κινείται στην ίδια λογική με εκείνα της Κηφισιάς, του Ψυχικού και της Βούλας − ατμοσφαιρικό, πολυτελές, με ένα μενού-κανονική παρέλαση από κοπές και ράτσες από όλο τον κόσμο.

Ο Δήμος Σαμουράκης ετοιμάζει το δικό του εστιατόριο

Ο σεφ Δήμος Σαμουράκης μαζί με τον Αλέξανδρο Μπελλώνια φτιάχνουν ένα νέο εστιατόριο στον χώρο στη γωνία Ουμπλιανής και Διοχάρους, στα Ιλίσια, όπου πρωτογνωρίσαμε το CTC. Το Seeds, που αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες Νοεμβρίου, θα ξετυλίγει τη δημιουργική του πρόταση μέσα από τρία μενού dégustation (ένα μικρό, ένα μεγαλύτερο κι ένα χορτοφαγικό), δίνοντας όμως τη δυνατότητα σε όποιον το προτιμάει να διαλέξει από τον κατάλογο, φτιάχνοντας το δικό του σετ. Τα πιάτα θα βασίζονται σε πρώτες ύλες από ντόπιους προμηθευτές, ενώ οι δημιουργοί του σχεδιάζουν κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσουν και ένα δικό τους μποστάνι. Από ό,τι μαθαίνουμε πάντως, και ο Νίκος Θωμάς, που ανήκει ήδη στο team των σεφ-ιδιοκτητών, που όλο και πληθαίνουν, έχει  στα πλάνα του ένα «αδερφάκι» του Simul (με διαφορετικό όνομα και στιλ) σε κοντινή απόσταση από το εστιατόριό του, μια που του αρέσει πολύ η γειτονιά. Ακόμη αναζητά τον κατάλληλο χώρο − «αν τον βρούμε, ξεκινάμε αύριο», μας είπε. Το σενάριο το έχει στήσει ήδη στο μυαλό του: θα είναι ένα μπαρ που θα σερβίρει μόνο ωμά, φυσικά κρασιά και… τις μουσικές που του αρέσουν.

Και ο Νίκος Θωμάς έχει καινούργια πλάνα / φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Μια νέα γαστροταβέρνα με πιάτα που θα δένουν το παραδοσιακό και το σύγχρονο, εμπνευσμένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, θα παρουσιάσει η ομάδα των Hide & Seek και Monzu −ο Σπύρος Κερκύρας με τους αδερφούς Αλεξόπουλους και την Έφη Κωστάκη− μαζί με τον Γιώργο Πανταζή γύρω στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου πάνω στην Κηφισίας, στο ύψος του Κολεγίου Αθηνών. Το μενού θα επιμελείται ο εδώ και καιρό συνεργάτης τους, Γιάννης Λιόκας. O Σπύρος Κερκύρας, όμως, έχει και κάτι ακόμη στα σκαριά. Μαζί με τον Ηλία Ανθίδη και τους ιδιοκτήτες του Belle Epoque Suites ετοιμάζουν έναν ακόμη χώρο, με ιταλική κατεύθυνση, στο ισόγειο του ξενοδοχείου της Πραξιτέλους. Το νέο αυτό εγχείρημα, που θα έχει ιδέες για πρωινό-brunch εμπνευσμένες από τις γεύσεις της γειτονικής χώρας, πίτσα, ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά, κοκτέιλ στη λογική του aperitivo και μια εκτενή λίστα κρασιών με έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα, αλλά και άλλες διεθνείς/ελληνικές επιλογές, υπολογίζουν ότι θα κάνει πρεμιέρα γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Οveroll θα ανοίξει σε λίγο καιρό και στα βόρεια προάστια

Τις νοστιμιές της πολύ αγαπητής croissanterie θα τις βρίσκουμε και στο Χαλάνδρι
Οι μακαρονάδες της Άλεξ Βασιλάτου μετακομίζουν σε νέο χώρο /φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Τα παριζιάνικα κρουασάν του Overoll θα είναι διαθέσιμα πλέον και στα βόρεια προάστια. Η croissanterie της οδού Πραξιτέλους επεκτείνεται στο Χαλάνδρι, όπου ένα νέο κατάστημα που θα λειτουργεί μόνο με take away θα ανοίξει τις πόρτες του τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Το Hoocut μετά τη Νέα Σμύρνη, όπου άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, ετοιμάζεται για… απόβαση στο Περιστέρι. Για όσους πεθύμησαν ένα μεγάλο μπολ με φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, να πούμε ότι το Alex the fresh pasta bar της Άλεξ Βασιλάτου θα επανέλθει σύντομα σε νέα βάση, και πάλι στο Κολωνάκι, στην οδό Μασσαλίας. Σημειώστε, πάντως, και το Caprus Barbeque, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου στου Γκύζη. Πρόκειται για ένα barbeque project με βάση το ντελίβερι και το πακέτο, με τεχνικές αργού ψησίματος (slow roast) και καπνίσματος (smoked). Τα πάντα θα ψήνονται σε φωτιά με ξύλο και κάρβουνο και το μενού θα περιλαμβάνει burger και σάντουιτς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sushi Lunchi (@sushi_lunchi)

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει ακριβώς με το Morning Bar, το hip καφέ του Κουκακίου που σέρβιρε κάποια από τα πιο απροσδόκητα πρωινά −βλ. κασέρι Ξάνθης με αγγλικά scones− και εδώ και λίγες εβδομάδες έχει κλείσει για ανακαίνιση. Το ένστικτο μας, πάντως, λέει πως πρόκειται για ριζική αλλαγή. Σίγουρο είναι πως δεν θα συστεγάζεται πλέον με το showroom του METHEN. Ο χώρος θα μεγαλώσει αρκετά, για να χωράει περισσότερους καθήμενους και θα συνεχίσει να σερβίρει καλό καφέ. Όσο για το βασικό προϊόν του, μένει να το δούμε κι αυτό. Αναμένουμε.

All day

Street food

Wine Bar

Για κρέας

Εστιατόρια

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Θησείο

Ιλίσια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Κουκάκι

Νέο Ψυχικό

Νέος Κόσμος

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών