Απογευματινό τσάι χωρίς scones δεν γίνεται. Είναι μέρος του τελετουργικού. Μάλιστα στη Μεγάλη Βρεταννία υπάρχει ολόκληρη διαμάχη για τη σειρά με την οποία πρέπει κανείς, αφού ανοίξει στα δύο το «ψωμάκι», να απλώσει την clotted cream (πηχτή κρέμα) και τη μαρμελάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο αγαπημένο γλυκό της βασίλισσας ΕλισάβετΤο αγαπημένο γλυκό της βασίλισσας Ελισάβετ Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κάθε χρόνο ετοιμάζουν χιλιάδες από αυτά τα νόστιμα αρτοσκευάσματα για τη βασιλική οικογένεια και τους καλεσμένους της. Σύμφωνα με τον Ντάρεν Μακ Γκρέιντι, που εργάστηκε για χρόνια ως σεφ για τη βασιλική οικογένεια, η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως προτιμούσε να απλώνει πρώτα τη μαρμελάδα και στη συνέχεια να προσθέτει την κρέμα − όπως συνηθίζεται στην Κορνουάλη και στο Ντέβον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο αγαπημένο κοκτέιλ της Λίλιμπετ και η συνταγή τουΤο αγαπημένο κοκτέιλ της Λίλιμπετ και η συνταγή του Εσείς πράξτε κατά το δοκούν. Μπορείτε να τα φτιάξετε με σταφίδες ή χωρίς. Clotted cream θα βρείτε σε κάποια delicatessen, μπορείτε όμως και να την αντικαταστήσετε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή με βούτυρο.

20' προετοιμασία
12' ψήσιμο
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 22'

Υλικά

Τεμάχια: 12-14

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα scones του Μπάκιγχαμ, αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και την ζάχαρη σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα ψιχουλιαστό.  
  2. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά δύο από τα αβγά και το βουτυρόγαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
  3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε την σταφίδα και ανακατεύουμε ούτως ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα, και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.  
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη, σε φύλλο χοντρό, πάχους 2,5 εκ.
  5. Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα με στρογγυλά κουπ πατ. 
  8. Βάζουμε τα scones στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
  9. Βγάζουμε τα scones από το ψυγείο. Χτυπάμε το τρίτο αυγό ελαφρά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones. 
  10. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολα, σε απόσταση για να μην κολλήσουν, και τα ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  11. Αφήνουμε τα τα scones να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε με μαρμελάδα και κρέμα.

Μυστικά

* Βουτυρόγαλα δεν βρίσκουμε συχνά στην ελληνική αγορά, μπορούμε όμως να το φτιάξουμε με γάλα και ξίδι ή λεμόνι. Η αναλογία είναι 1 κουτ. σούπας ξίδι ή λεμόνι ανά φλιτζ. γάλα (προσαρμόζουμε τις ποσότητες ανάλογα με την συνταγή). Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών