30'
προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε το πάτουδο, αρχικά σοτάρουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε τα σέσκουλα και τις παπαρούνες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να πέσει κάπως ο όγκος τους.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη συκωταριά (αν βάλουμε), το ρύζι και το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να σωθούν τα υγρά.
- Ρίχνουμε τον άνηθο και τον μάραθο, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Αρνάκι
- Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω το αρνάκι.
- Έπειτα, πασπαλίζουμε με ρίγανη και το τρίβουμε για λίγο με τα χέρια μας για να τραβήξει το αλάτι και τα αρώματα.
- Το γεμίζουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε, από το άνοιγμα της κοιλιάς, το οποίο ράβουμε γερά με μεγάλη βελόνα και σπάγκο μαγειρικής (ή γερή βαμβακερή κλωστή) για να μη βγει έξω η γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο ταψί και αδειάζουμε εκεί το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε το αρνάκι για σχεδόν 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεροψηθεί.
- Στη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα υγρά στο ταψί αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Αφήνουμε το αρνάκι να ξεκουραστεί μερικά λεπτά, το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με τη γέμιση.
Μυστικά
Αν θέλουμε, μπορούμε μαζί με το αρνάκι να ψήσουμε και πατάτες, τις οποίες θα κόψουμε κυδωνάτες και θα τις βάλουμε στο ταψί περίπου 1⁄2 ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, πασπαλισμένες με ανάλογο αλατοπίπερο και ρίγανη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.