15'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Τεμάχια: 12Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ατομικές φοκάτσιες με κρεμμύδι, αρχικά βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα υλικά (με τα χέρια ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ για ζύμες) μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό, συνεχίζοντας το επίμονο ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να βάλουμε όλο το νερό).
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 - 6 λεπτά, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική.
- Τη βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, ώσπου η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
- Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια.
- Τα ανοίγουμε με την παλάμη μας πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντας στο καθένα σχήμα μικρής στρογγυλής πίτας.
- Μεταφέρουμε τις φοκάτσιες στο ταψί, τις σκεπάζουμε με μια καθαρή και λίγο νοτισμένη πετσέτα και τις αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα μοιράζουμε στις φοκάτσιες. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς (μοιάζουν με βάση πίτσας, επομένως δεν ροδίζουν ιδιαίτερα).
- Σερβίρουμε τις φοκάτσιες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας μας και σαλάτα εποχής ή τρώμε τις φοκάτσιες αντί άλλου ψωμιού με το γεύμα μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.