ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ντοματίνια και φέταΦοκάτσια με ντοματίνια και φέτα
15' προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ατομικές φοκάτσιες με κρεμμύδι, αρχικά βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα υλικά (με τα χέρια ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ για ζύμες) μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό, συνεχίζοντας το επίμονο ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να βάλουμε όλο το νερό).
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 - 6 λεπτά, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική.
  4. Τη βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, ώσπου η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  6. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς.
  7. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε κατά μέρος.
  8. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
  9. Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια.
  10. Τα ανοίγουμε με την παλάμη μας πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντας στο καθένα σχήμα μικρής στρογγυλής πίτας.
  11. Μεταφέρουμε τις φοκάτσιες στο ταψί, τις σκεπάζουμε με μια καθαρή και λίγο νοτισμένη πετσέτα και τις αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  13. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα μοιράζουμε στις φοκάτσιες. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
  14. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς (μοιάζουν με βάση πίτσας, επομένως δεν ροδίζουν ιδιαίτερα).
  15. Σερβίρουμε τις φοκάτσιες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας μας και σαλάτα εποχής ή τρώμε τις φοκάτσιες αντί άλλου ψωμιού με το γεύμα μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών