Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό σουσαμένιο κουλούρι. Το συνοδεύουμε με χίλιους τρόπους: με τυρί ή ποιοτικό αλλαντικό της αρεσκείας μας, με ταχίνι και μέλι, με ελιές και ντομάτα ή άλλα λαχανικά εποχής σε μπαστουνάκια, με σαλάτα, με σπιτικό τυρένιο ντιπ. Ακόμα και με λίγη μαύρη σοκολάτα.
30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 10Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το σουσάμι.
- Ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες τους σε σχήμα κουλουριού.
- Βάζουμε σε ένα μπολ 300 ml νερό και διαλύουμε σε αυτό το μέλι.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
- Λαδώνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου.
- Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι, μετά στο μπολ με το σουσάμι και τα τακτοποιούμε στα ταψιά.
- Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
- Βάζουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης για 20 λεπτά.