20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα και 10'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 6 μεγάλαΔιαδικασία
- Για τα καρπασίτικα κουλούρια βράζουμε το σουσάμι σε 500 ml νερό και τον χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. (Με τον τρόπο αυτόν το σουσάμι θα κολλήσει ωραία στη ζύμη.)
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό και το 1 κουταλάκι ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Το αδειάζουμε στο μείγμα γάλακτος-τυριού, ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και όλο μαζί το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το μείγμα αλευριού.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε με το καθένα 2 μέτρια μπαστουνάκια.
- Τα πλέκουμε σε χοντρές πλεξούδες και τα καλύπτουμε καλά με το σουσάμι.
- Τα απλώ- νουμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, για 1 ώρα.
- Τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.