«Είναι μεγάλα, μυρωδάτα και ημίγλυκα, με υφή που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και τσουρέκι, και έχουν πλούσια γέμιση τυριού. Αυτά είναι τα περίφημα κουλούρια της Καρπάσου. Παραδοσιακά ονομάζονταν και “μυλλωμένα”, γιατί, σε αντίθεση με τα γνωστά κουλούρια που είναι πάντα νηστίσιμα, αυτά ζυμώνονται με αναρή (μυζήθρα), γάλα, βούτυρο και βέβαια “μυρωδκιές” (μυρωδιές) από μαστίχα και μαχλέπι, κανελογαρίφαλα και γλυκάνισο. Έχω έντονη ακόμα τη γεύση των κουλουριών που έφτιαχνε η γιαγιά μου στο Ριζοκάρπασο, η οποία συνήθιζε επίσης να τα κάνει και παξιμάδια». Μ. Ι.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 6 μεγάλα

Διαδικασία

  1. Για τα καρπασίτικα κουλούρια βράζουμε το σουσάμι σε 500 ml νερό και τον χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. (Με τον τρόπο αυτόν το σουσάμι θα κολλήσει ωραία στη ζύμη.)
  2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  3. Το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  6. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό και το 1 κουταλάκι ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  7. Το αδειάζουμε στο μείγμα γάλακτος-τυριού, ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και όλο μαζί το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το μείγμα αλευριού.
  8. Ζυμώνουμε με τον γάντζο πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  10. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε με το καθένα 2 μέτρια μπαστουνάκια.
  11. Τα πλέκουμε σε χοντρές πλεξούδες και τα καλύπτουμε καλά με το σουσάμι.
  12. Τα απλώ- νουμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, για 1 ώρα.
  13. Τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών