ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνεβατά κουλούρια με πετιμέζιΑνεβατά κουλούρια με πετιμέζι «Τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μικρό τυράκι, ένα κόκκινο αυγό κι ένα ανεβατό κουλούρι σε σχήμα κωλοσαύραδου (σαύρας) ξεφαντώναμε στον Άη Γιώργη στην Τήνο αδέλφια και ξαδέλφια. Εγώ πρόσθεσα το περγαμόντο για να σκάει η ανάμνηση στο στόμα δυνατά». Η Αντωνία Ζάρπα λοιπόν συνοδεύει τα κουλούρια της με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το ντόπιο, φρέσκο, μαλακό αγελαδινό τυρί «πέτρωμα», το οποίο όμως δεν βρίσκουμε στην Αθήνα και το αντικαθιστούμε με φρέσκο βολάκι ή ξινοτύρι. Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 35

Διαδικασία

  1. Για τα κουλούρια ανεβατά σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει κάπως το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το προζύμι και ανακατεύουμε.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τους κρόκους) και τα αδειάζουμε στο μείγμα με το προζύμι.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 150 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 4 ώρες, να φουσκώσει.
  6. Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες του φούρνου.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 35 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε στρογγυλό κουλούρι ή σε σχήμα σαύρας (εξ ου και το όνομα κωλοσαύραδα).
  8. Τα τακτοποιούμε στις λαμαρίνες, σε απόσταση το ένα από το άλλο, και τα αφήνουμε για 4 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
  10. Αλείφουμε τα κουλούρια με τον αραιωμένο κρόκο, βάζουμε και τις δύο λαμαρίνες στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

Μυστικά

Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια:  θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών