30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Διαδικασία
- Για τα κουλούρια ανεβατά σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει κάπως το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το προζύμι και ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τους κρόκους) και τα αδειάζουμε στο μείγμα με το προζύμι.
- Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 150 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 4 ώρες, να φουσκώσει.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες του φούρνου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 35 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε στρογγυλό κουλούρι ή σε σχήμα σαύρας (εξ ου και το όνομα κωλοσαύραδα).
- Τα τακτοποιούμε στις λαμαρίνες, σε απόσταση το ένα από το άλλο, και τα αφήνουμε για 4 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλείφουμε τα κουλούρια με τον αραιωμένο κρόκο, βάζουμε και τις δύο λαμαρίνες στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Μυστικά
Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.