Μα, μπομπότα; Η θρεπτική πίτα της Κατοχής είναι ιδανική για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά και ως προσφάι, για το σχολείο και το γραφείο, ή ως ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία σαλάτας. Η «περιποιημένη» εκδοχή του Χριστόφορου Πέσκια θα σας ενθουσιάσει: είναι πανεύκολη, με απίθανο χρυσαφένιο χρώμα και έντονη, ρουστίκ γεύση.
10'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Βάρος: για ταψί 28 - 30 εκ.Διαδικασία
- Για την μπομπότα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόχαρτο το ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά, με το σύρμα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο (προσοχή, γιατί η φέτα είναι συνήθως αλμυρή).
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού, τον προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη φέτα και το γάλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ελαφρώς υδαρής χυλός.
- Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Με σπανάκι και άνηθο, σαν σπανακόπιτα:
- Προσθέτουμε στον χυλό 200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και μαραμένο για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο.
- Μειώνουμε την ποσότητα της φέτας στο μισό.
Με καλαμπόκι και πιπεριές Φλωρίνης:
- Προσθέτουμε στον χυλό 1 κονσέρβα καλαμπόκι (ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο) και 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες και σοταρισμένες για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς και 100 ml κρέμα γάλακτος.
- Η πίτα θα βγει λίγο πιο παχουλή (γύρω στα 4 εκ.), επομένως θα αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.
Γλυκιά, με σταφίδες και κανέλα:
- Αφαιρούμε το τυρί.
- Προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα σε 100 ml μπράντι (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη.