ΕΞΟΔΟΣ

Χριστούγεννα στην Aθήνα: 17 μαγαζιά που μας βάζουν στο κλίμα της γιορτής

Εδώ νιώθεις Χριστούγεννα. Πλανιούνται στον αέρα. Αχνιστά φλιτζάνια, γιορτινά brunch, ατμοσφαιρικά δείπνα και ωραία ποτά στην Αθήνα και στον Πειραιά κρατάνε τη διάθεση γιορτινή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

20.12.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Χριστούγεννα στην Aθήνα: 17 μαγαζιά που μας βάζουν στο κλίμα της γιορτής

Το εξπρές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει ξεκινήσει, η πόλη είναι στολισμένη, η κίνηση στους δρόμους μπόλικη, κι ακόμη και αν δουλειά και υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν, το γιορτινό πνεύμα βρίσκει πολλούς και διάφορους τρόπους να τρυπώσει μέσα στη μέρα – από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ή ένα μυρωδάτο glühwein χαζεύοντας το πήγαινε-έλα του κέντρου, ένα νόστιμο μπραντς και μερικά ντιζαϊνάτα ψώνια της τελευταίας στιγμής, μια βόλτα σε ένα μουσείο, ένα ιεροτελεστικό απογευματινό τσάι στο πιο ατμοσφαιρικό σαλόνι της πόλης μάς βάζουν στο κλίμα από νωρίς. Και μετά, μόλις πιάνει να νυχτώνει θα κλείσουμε τραπέζι σε ένα μπιστρό ή σε ένα καλό εστιατόριο με ατμόσφαιρα ζεστή, θα μοιραστούμε με τους φίλους μας ένα ωραίο μπουκάλι κρασί κάτω αμέτρητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, θα πιούμε γιορτινά κοκτέιλ σε ένα υπόγειο κελάρι, θα χωθούμε σε ένα μικρό μπαρ που αγαπάει την τζαζ –ωραίο soundrack για αυτές τις μέρες–, θα σταθούμε για ένα ποτό σε μια στοά του κέντρου, δίπλα σε σόμπες που καίνε, ξεχνώντας ότι πρέπει να ξυπνήσουμε νωρίς την επομένη.

Στο Σοκολάτα 56 για αρωματική ζεστή σοκολάτα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το Σοκολάτα 56 το γνωρίσαμε σε μια άλλη στοά στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το ακολουθήσαμε στην οδό Απόλλωνος, τώρα το βρίσκουμε «κρυμμένο» στη στοά Μπολάνη. Κι έξω μπορείς να καθίσεις και να πιεις το ζεστό σου ρόφημα, χαζεύοντας τα μαγαζάκια του αστικού περάσματος που βγάζει από την Βουλής στην Κολοκοτρώνη, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια της στοάς και τον κόσμο που περνάει κάνοντας τα ψώνια ή τις γιορτινές του βόλτες στο κέντρο, αλλά στα τρία τραπεζάκια μέσα, κάτω από την «Κυρία Σοκολάτα», ένα έργο που έφτιαξε μια φίλη της Πελαγίας Κόντζογλου ειδικά για τη σοκολατερί της, και τις ρετρό αφίσες, δίπλα στα κουτιά με τα αλείμματα σοκολάτας, τα σοκολατάκια και τα μπισκότα, έχει άλλη ατμόσφαιρα. Ζεστή, χρωματιστή. Κι από πλάκες σοκολάτα, που λιώνουν σε μπρίκι στο γκαζάκι απέναντι, άλλο τίποτα. Η συλλογή είναι εκτενέστατη. 42 ποικιλίες, κυρίως της Valrhona και κάποιες της Chocolaterie de l’ Opéra. Σε μπίτερ που προσωπικά τις προτιμώ, οι επιλογές φτάνουν τις 20. Την τελευταία φορά πήρα την Abinao (περιεκτικότητα σε κακαόμαζα 85%). Είναι τόσο παχύρρευστη που μπορείς να τη φας με το κουτάλι και φοβερά αρωματική. Α.Σ.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Τ/ 210-32.29.919

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην ΑθήναΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Στο Minu για γιορτινό μπραντς και δώρα της τελευταίας στιγμής

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Παίζει αυτό να είναι το ομορφότερο μαγαζί της Αθήνας. Μοιάζει να έχει βγει από σελίδες του περιοδικού Kinfolk. Θες να μετακομίσεις εκεί, να πίνεις τον πρωινό, speciality καφέ σου στο εσωτερικό αυλιδάκι του, να τρως μπραντς στα ευρύχωρα κοινόχρηστα τραπέζια με το λάπτοπ ανοιχτό, να εργάζεσαι απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στις πρασινάδες στους αναπαυτικούς καναπέδες σε έναν εσωτερικό, αστικό κήπο, αλλά και να παίρνεις light lunch στον πριβέ, εσωτερικό χώρο, ανάμεσα σε αντικείμενα τέχνης που είναι διαθέσιμα προς πώληση, ό,τι πρέπει για δώρα της τελευταίας στιγμής. Το Minu προέρχεται όπως μου λένε από τη λέξη Minutae, που σημαίνει οι μικρές, ακριβείς ή ασήμαντες λεπτομέρειες για κάτι. Αν πάτε για μπραντς να δοκιμάσετε το μπολ scrambleness με αυγά σκραμπλ, ψητά ντοματίνια, φέτα, φρυγανισμένο ψωμί, μπέικον και κόλιανδρο, και το chicken curry wrap με κοτόπουλο, ώμο καρότο, χειροποίητη μαγιονέζα, κάρι και μπαχαρικά. Εκτός από καφέ, συνοδέψτε τα με κάποιο ρόφημα όπως το butterfly pea latte με γάλα σόγιας, βανίλια, μάνγκο και μύρτιλο, ή το turmeric latte με γάλα αμυγδάλου, τζίντζερ, μέλι και κανέλα. Ν.Μ.

Ψυρρή, Σαρρή 50, Τ/210-32.32.022

Τσάι στη Μεγάλη Βρεταννία, μια ιδιαίτερη εμπειρία

Το απογευματινό τσάι στη μυθική Μεγάλη Βρεταννία είναι από μόνο του μια μικρή γιορτή. Ελάχιστα μέρη της πόλης μπορούν να συγκριθούν με το ατμοσφαιρικό, γεμάτο ιστορία, ξενοδοχείο (το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας) και αυτή την εποχή μια επίσκεψη στο Winter Garden είναι ένα ιδιαίτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του. Από την εντυπωσιακή αίθουσα με τα γυαλιστερά μαρμάρινα πατώματα και τα εσωτερικά φυτά μέχρι τις πορσελάνες και τα ασημικά στα τραπέζια, τα καλοφτιαγμένα μίνι σάντουιτς και τα φρεσκοψημένα σκονς με clotted cream και χειροποίητες εποχιακές μαρμελάδες, όλα συμβάλλουν σε μια εμπειρία που θυμίζει κάτι από παραμύθι. Γ.Π.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Σύνταγμα, Τ/210-33.30.000

Dark Side of Chocolate: Λίγη ζεστή σοκολάτα ακόμη, με μια δόση ρούμι

Στην ατμοσφαιρική σοκολατερί της Σόλωνος με το διακοσμημένο χριστουγεννιάτικα εσωτερικό μας αρέσει πολύ να τρυπώνουμε τις γιορτινές μέρες και να πίνουμε ζεστή σοκολάτα χαζεύοντας την κίνηση του δρόμου. Τα ζεστά σοκολατένια ροφήματα φτιάχνονται με πρώτης ποιότητας σοκολάτα De L’ οpéra και βιολογικό γάλα (αλλά και γάλα αμυγδάλου). Τα βρίσκουμε σε περίπου 15 διαφορετικές εκδοχές, καθεμιά με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο: από ζεστή λευκή σοκολάτα μέχρι σοκολάτα με100% κακαόμαζα. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν το ρόφημα της αρεσκείας τους με ροζ πιπέρι, κανέλα, γλυκάνισο αλλά και μια δόση ρούμι για τις πολύ κρύες μέρες. Εδώ βρίσκουμε χειροποίητα σοκολατάκια του Αριστοτέλη Παναγιώταρου – κάποια αρωματισμένα με φρέσκα ελληνικά βότανα που έρχονται από το κτήμα του στον Γαλατά Τροιζηνίας. Μ.Π.

Σόλωνος 49, Αθήνα, Τ/210-33.92.348

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της ΑθήναςΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της Αθήνας

Πρώτα μουσείο, μετά τσιμπολόγημα, στην Κουμπάρη

Αυτές οι μέρες είναι ευκαιρία να επισκεφτούμε κάποιο από τα ωραία μουσεία της Αθήνας. Το καλό είναι ότι αρκετά από αυτά έχουν και φροντισμένα εστιατόρια όπου μπορείς να τσιμπολογήσεις ή ακόμα και να απολαύσεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα μετά την περιήγηση στις εκθέσεις. Λίγα βήματα από την πλατεία Συντάγματος, το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη είναι ωραίο σημείο συνάντησης – κεντρικό αλλά και λίγο απρόσμενο. Ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος του εστιατορίου έχει γεμίσει με έργα καλλιτεχνών και memorabilia από το βερολινέζικο εστιατόριο της Φώφης Ακριθάκη, που μεσουρανούσε από το τέλος της δεκαετίας του ‘70 μέχρι τα μέσα του ‘90. Στο μενού το οποίο επιμελείται το Δειπνοσοφιστήριον υπάρχουν επιλογές πρωινού με ελληνικό χρώμα, όπως οι λαλαγγίτες με καστανή ζάχαρη και μύρτιλα, τα αυγά scrambled με καβουρμά ή ομελέτα με λουκάνικο Τζουμαγιάς ή οι χάχλες Μυτιλήνης, γεμιστές με αυγά, σάλτσα ντομάτας και σύγκλινο. Ο βραβευμένος ως καλύτερος Έλληνας οινοχόος για το 2023 και συνεργάτης του Γαστρονόμου Άρης Σκλαβενίτης έχει επιμεληθεί τη λίστα κρασιών, τα οποία μπορείς να συνοδεύσεις με ενδιαφέροντα πλατό τυριών, μικρά πιάτα για μοίρασμα, όπως τα άγρια μανιτάρια με κονιάκ, ή πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Γ.Π.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα, Τ/ 210-36.71.030

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαίαΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία

Στο Τhe Dolli για φαγητό με θέα τη στολισμένη Αθήνα

Οι γιορτές έχουν ιδιαίτερη αύρα στο ξενοδοχείο The Dolli, στο διατηρητέο Μέγαρο Καλλιμασιώτη του 1925. Στο σαλόνι του τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στέκονται πλάι σε αυθεντικά έργα του Πικάσο και του Zαν Κοκτώ και το μοντέρνο ντιζάιν συναντά αντίκες του 18ου αιώνα. Υπέροχο σκηνικό για να χαρείς ένα γλυκό – η πατίσερί τους προτείνει αυτές τις μέρες και μια σειρά γλυκά που σε μεταφέρουν στην παλιά Αθήνα. Όσο για το εστιατόριο στο roof top, που βλέπει στην φωτισμένη Ακρόπολη και στη στολισμένη πόλη, είναι ωραία  ιδέα για γιορτινό brunch, με μια Μimosa στο χέρι, αλλά και για δείπνο. Στο βραδινό μενού με την υπογραφή του σεφ Σάκη Τζανέτου θα συναντήσετε από καρπάτσιο και σεβίτσε μέχρι λιγκουίνι με αστακό, τραγανή πάπια ή αρνίσιες κοτολέτες. Α.Σ.

Μητροπόλεως 49, Σύνταγμα, Τ/216-004.70.00

Gorlomi: Γιορτή αλά ιταλικά

Κατεβαίνεις τα σκαλιά του εμπορικού κέντρου Λαιμού στην Πλουτάρχου, ξαφνικά βρίσκεσαι σε μια κομψή πετρόλ τραπεζαρία με πορτοκαλί καναπέδες και λίγο αργότερα έχεις μπροστά σου το λαμπερό ριζότο με σαφράν που προτείνει ο Λούκα Πισκάτσι, ο σεφ του μισελενάτου Pelagos, ο οποίος επιμελείται το μενού. Είναι πιάτο-μπιζουδάκι, θαυμάσια εκτελεσμένο, με ωραίες νότες εσπεριδοειδών που ταιριάζουν πολύ με τις ωμές καραβίδες που απλώνονται πάνω του. Κι άλλα ωραία δοκιμάζει κανείς σ’ αυτό το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο με την ωραία αύρα, είτε μετά τα ψώνια στο Κολωνάκι –ανοίγει στη 1.30 το μεσημέρι– είτε το βράδυ: το εξαιρετικό μαγιάτικο ας πούμε, με το λεπτοκομμένο τηγανητό κολοκυθάκι, τη στρατσιατέλα τη μέντα από τα ωμά, που όλα μαζί κάνουν την τέλεια μπουκιά, ή το πεντανόστιμο και όμορφα σερβιρισμένο το κοτόπουλο αλ κατσιατόρε. Με πληθώρα από απεριτίβι, ιταλικά κρασιά και κοκτέιλ να σιγοντάρουν γιορτινά. Α.Σ.

Πλουτάρχου 9, εμπορικό κέντρο Λαιμού, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.51.855

Funky γιορτές στο Geco

Στο μαξιμαλιστικό σκηνικό του Geco έχουν προστεθεί εκατοντάδες στολίδια και φυτά που κρέμονται απ’ το ταβάνι. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Gatsby έχει φτιάξει το δικό του, φουλ των Χριστουγέννων, μικροσύμπαν όπου μπορεί κανείς να κάνει διάλειμμα από τα ψώνια και τις δουλειές στο κέντρο ή κλείσει τραπέζι για το βράδυ. Σημαντικό ατού του: ένα μενού με την υπογραφή των Funky Gourmet (Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσσος) και του resident σεφ Παναγιώτη Φλάκα, που περιλαμβάνει από πικάντικη, ρουστίκ μακαρονάδα cacio e pepe και πραγματικά καλό ταρτάρ με τηγανητές πατάτες μέχρι σιγοψημένο αρνίσιο λαιμό με χόρτα. Γ.Π.

Gatsby Athens Hotel, Λέκκα 14, Αθήνα, Τ/ 210-32.16.001

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμοΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμο

Balthazar: Ένα bar-restaurant φύσει γιορτινό

Ήδη μπαίνοντας από την αυλόπορτα του Balthazar σε τυλίγει αύρα γιορτινή. Τα φωτάκια στα δέντρα και η βελούδινη κουρτίνα με τις δεκάδες χριστουγεννιάτικες μπάλες σε βάζουν στο κλίμα. Λίγο αργότερα, στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη σάλα του νεοκλασικού, χαίρεσαι τα χειμωνιάτικα του Χριστόφορου Πέσκια, όπως τα νιόκι κολοκύθας με άγρια μανιτάρια και το αρνίσιο κότσι Wellington, με ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ στο χέρι. Πριν φτάσετε εκεί, αξίζει να πάρετε μια γεύση και από τα ωραία ωμά που βγαίνουν από την κουζίνα – το σεβίτσε με την πικάντικη μαρινάδα με aji amarillo και το πάντα απίθανο λαβράκι καρπάτσιο με αχινό, αυγοτάραχο, νερό ντομάτας, passion fruit, ελαιόλαδο και φρυγανισμένο ψωμί για βούτες. Και έχετε υπόψη ότι η γιορτή συνεχίζεται πολλές ημέρες και στον επάνω όροφο: το Penthouse είναι ένα bar-restaurant μέσα σε ένα bar-restaurant, με το ίδιο μενού με το γνώριμο κλασικο-σύγχρονο και ευρωπαϊκο-εξωτικό μιξάζ του σεφ και άλλη μουσική. Και το μεν και το δε έχουν τον DJ τους. Α.Σ.

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Τ/ 210-64.41.215

Aleria: Η γκουρμέ τραπεζαρία του Μεταξουργείου

Είναι ιδανικό για γιορτινή έξοδο το Aleria. Και για τη δημιουργική, βαθιά νόστιμη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη, και για την αρχοντιά του νεοκλασικού που το στεγάζει και σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ένα σπίτι στολισμένο –με σπιτάκια, φωτάκια, αστέρια, χριστουγεννιάτικες φιγούρες κάθε λογής– και έτοιμο να υποδεχθεί τους καλεσμένους του. Έχετε να αποφασίσετε ανάμεσα σε δύο μενού γευσιγνωσίας (5 ή 6 πιάτων), το χειμερινό και το γιορτινό. Ραβιόλι με κολοκύθα, περγαμόντο και γραβιέρα Ίου και μοσχάρι με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και μαύρη τρούφα από τη μία, ψητή σελινόριζα με αχλάδι και χρυσές τρομπέτες, όπως και αρνί με καρότο και παστινάκη από την άλλη. Τη μους κάστανο με βασιλομανίταρα θα τη δοκιμάσετε όποια κατεύθυνση και να πάρετε. Παίζει και στα δυο. Α.Σ.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, Τ/ 210-52.22.633

Paleo: Το wine bar-στολίδι του Πειραιά

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Με αυτό το «δάσος» από στολίδια που κρέμεται από τα δοκάρια της οροφής της παλιάς πέτρινης αποθήκης που ο Γιάννης Καϋμενάκης μετέτρεψε στο Paleo, νιώθεις σαν σε οινικό παραμύθι. Χιονονιφάδες, χιονάνθρωποι, ζαχαρωτά και γιορτινά καπέλα, πάνω από το κεφάλι σου, ξυλοκιβώτια και άδειες φιάλες κρασιού-ενθύμια στα ράφια, μπλέκει ωραία διαφορετικές ατμόσφαιρες. Όσοι αγαπούν το κρασί έχουν πολλούς λόγους να έρθουν εδώ. Η κάβα του σομελιέ και ιδιοκτήτη, connoisseur του κρασιού από τους λίγους, εστιάζει στα αμπελοτόπια του ευρωπαϊκού νότου. Την τελευταία φορά με το κρασί μας τσιμπολογήσαμε τυράκι από την Τήνο, γραβιέρα από τη Σκύρο και κανιάκι, ένα τυρί με βουτυρένια αρώματα, μια ιδέα αλμυρό, που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, μια θαυμάσια πορκέτα με μαραθόσπορο από την Κέρκυρα, πιπεριές padron σε ξύδι Jerez (εδώ ταιριάζει τέλεια ένα manzanilla sherry) και πατέ συκωτιού στο βαζάκι. Φυσικά αν κάποιος θέλει φαγητό-φαγητό, έχει πάντα τα κλασικά, νόστιμα πιάτα του που είναι γραμμένα στο σουπλά-μενού. Α.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204

Paragon: Μπιρογνωσία στο εντυπωσιακό taproom

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Γιορτινή ζυθογνωσία; Γιατί όχι; Το αγαπημένο μας taproom της πόλη, ένα μικροζυθοποιείο που διαθέτει την μπίρα απευθείας από βαρέλια, βρίσκεται στην Ηλιούπολης.Στο Paragon μαθαίνεις πώς φτιάχνεται η μπίρα, αλλά και τις νέες τάσεις και στιλ μπίρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μπορείς να συζητήσεις για το αγαπημένο σου ποτό με τoυς τρεις ζυθοποιούς, την Ελευθερία Παπαδάκη, τον Τάσο Παπαδάκη και τον Γιάννη Ψιμούλη, που αποτελούν την ομάδα του taproom. Και πάνω από όλα, να διασκεδάσεις, απολαμβάνοντας μπίρες σε έναν εντυπωσιακό χώρο, που συνδέει το βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής με το συνοικιακό παρόν – το beer bar στεγάζεται σε ένα παλιό σιδηρουργείο. Μ.Π.

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, Τ/6981-947.030

Duende: Κεριά, μακαρόνια με κιμά και μπράντι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σ΄αυτό το ιδιαίτερο μπαρ που συνδυάζει τις αρετές του κλασικού ποτάδικου με αυτές ενός ρομαντικού μπιστρό τα αναμμένα κεριά, η εντυπωσιακή μπάρα, η ρετρό διακόσμηση δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα όλο τον χρόνο. Το κοινό που συχνάζει εδώ είναι ετερόκλητο και όλων των ηλικιών, ενώ μεγάλο μέρος του είναι θεατρόφιλοι που το προτιμούν για έξοδο μετά από παράσταση, καθώς σερβίρει φαγητό μέχρι αργά. Η σύζυγος του Αλέξανδρου, Ρένα, είναι επικεφαλής της κουζίνας και μαγειρεύει απλά, καλοφτιαγμένα old school πιάτα – σπεσιαλιτέ της τα μακαρόνια με κιμά. Όταν είναι αργά και πεινάμε ή έχουμε όρεξη για ένα περιποιημένο μπράντι ή για ένα ουισκάκι υπό το φως των κεριών, βάζουμε πλώρη για το στενάκι της Τζιραίων, και αυτές οι μέρες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069

Στο υπόγειο του CV Distiller νιώθεις καλεσμένος σε σουαρέ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε έναν εντυπωσιακό χώρο με ημικυκλικό μπαρ και ένα υπόγειο, ατμοσφαιρικό «κρυφό» κελάρι, βρίσκεται το πιο ενημερωμένο whisky bar της πόλης, που προσφέρει και νόστιμα κοκτέιλ. Εκεί νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε καλεσμένοι σε ένα σουαρέ με φίλους. Το μενού ξεκινάει με ουίσκι από αποστακτήρια που δεν λειτουργούν πια και αυτό τους δίνει το στοιχείο του συλλεκτικού, σπάνιου και δυσεύρετου. Μπορεί η τιμή του ενός ποτηριού ουίσκι Port Ellen, του θρυλικού σκωτσέζικου distillery, που λειτούργησε μεταξύ 1825-1983, να φτάνει τα 400 ευρώ, η εμπειρία, όμως, ειδικά για τους φανατικούς είναι μοναδική. Ευτυχώς στο μενού βρίσκουμε άλλες 900 ετικέτες από τις βασικές χώρες παραγωγούς, με τη Σκωτία να έχει τις περισσότερες επιλογές – ακολουθεί η Ιρλανδία, η Αμερική και η Ιαπωνία. Η νέα λίστα κοκτέιλ που υπογράφει η ομάδα του μαγαζιού έχει signature επιλογές για όλα τα γούστα. Το Saratoga, ένα φινετσάτο κοκτέιλ με πλούσια γεύση, ήπια γλυκό, με την πιο cool γαρνιτούρα που είδα τελευταία, ένα φυλλαράκι δάφνης που εκτός από λεπτεπίλεπτο χαρακτήρα του δίνει και φίνο άρωμα. Το κοκτέιλ έχει βάση το ουίσκι και το μπλέκει ιδανικά με κονιάκ, κρασί Vinsanto και bitters. Ισορροπημένο ποτό, έντονο και γιορτινό. Μ.Π.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Ιλίσσια, T/210-72.31.767

Barreldier: Γιορτινά κοκτέιλ στη στοά

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο Barreldier, που έχει πιάσει πόστο από το 2014 στην άκρη της στοάς Μπολάνη, ο Mario Basso και η ομάδα του φτιάχνουν κοκτέιλ που αντέχουν στον χρόνο κι άλλα πιο σύγχρονα, με δικό τους βερμούτ, χειροποίητα σιρόπια και bitters. Εδώ θα το βρεις το ποτό σου –για μένα είναι εκείνο το παλαιωμένο Negroni που βγαίνει από τα βαρελάκια του, στιβαρό, με τις γλυκόπικρες γεύσεις και τα αρώματά του δεμένα–  μπορείς όμως και να… λοξοδρομήσεις και προς τα τρία χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που σερβίρουν αυτές τις μέρες μέσα, στο ξύλινο μπαρ και στη στοά, δίπλα στις θερμάστρες, κάτω από λαμπιόνια και γιρλάντες. Η γιορτινή κάρτα έχει ένα ενισχυμένο με μπράντι και μαύρο ρούμι glühwein, ένα γιορτινό κρασί-μυρωδάτο αντίδοτο στο κρύο, που το σερβίρουν από το πρωί, ένα με παλαιωμένο ρούμι, μπανάνα, γάλα καρύδας, διάφανο, μια ιδέα γλυκό, και με διακριτική παρουσία της καρύδας, κι ένα με τζιν, μήλο, άνηθο, μέλι και λάιμ, ένα Southside λίγο διαφορετικό δηλαδή. Α.Σ.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, T/210-32.54.711

56: Στο ατμοσφαιρικό ημιυπόγειο ουισκάδικο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Η ατμόσφαιρα στο 56 είναι γιορτινή κάθε βράδυ, αλλά για τα Χριστούγεννα λίγα πράγματα πιο ταιριαστά μπορώ να φανταστώ από ένα ποτήρι καλό ουίσκι κάτω από τα (ολοχρονίς αναμμένα) λαμπιόνια του διαχρονικού μπαρ. Στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας, πλάι στα σκαλάκια της Πλουτάρχου, βρίσκεται ένα από τα πιο κλασικά ποτάδικα-καταφύγια της Αθήνας. Η ζεστασιά, η τζαζ στα ηχεία, το δερμάτινο μαξιλαράκι (για να μπορείς να ακουμπήσεις άνετα στη μπάρα) του δίνουν έξτρα πόντους. Ψυχή του μαγαζιού ο κύριος Παναγιώτης, που θα σε καθοδηγήσει ανάμεσα στις ετικέτες της μεγάλης συλλογής του για να βρεις αυτό που σου αρέσει. Γ.Π.

Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424​

Jazz in Jazz: Η τζαζ γωνιά του Κολωνακίου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δίσκοι βινυλίου, παλιές γραφομηχανές, τρομπέτες, ποικίλα παραφερνάλια αλλά και 150 διαφορετικές ετικέτες ουίσκι απ’ όλο τον κόσμο γεμίζουν το μικρούλι και ατμοσφαιρικό Jazz in Jazz. Όπως δηλώνει και το όνομά του είναι «ταγμένο» σε ένα είδος μουσικής (άντε, καμιά φορά παίζει και μπλουζ ή κλασική μουσική) και αυτό από τότε που ο ιδρυτής του Κώστας Σπανός, ένας πολυταξιδεμένος ναυτικός, βρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη και μαγεύτηκε. Πλέον το μπαρ διαχειρίζεται ο ανιψιός του, Βαγγέλης, που διαφυλάττει τον χαρακτήρα του μαγαζιού. Εδώ γιορτάζουμε με επιλεγμένα ουίσκι από τη Σκωτία, την Ιρλανδία αλλά και με πιο απρόσμενες προελεύσεις, όπως η Ελβετία, η Σουηδία, ακόμη και η Ταϊβάν και η Ινδία. Γ.Π.

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/210-72.25.246

 

Εστιατόρια

Καφέ

Μπαρ

Αθήνα

Εξάρχεια

Ιλίσια

Κολωνάκι

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών