Η καταγωγή τους είναι βασικά από τη Σκοτία, αλλά και στην Αργεντινή είναι πολύ διαδεδομένα. Παρασκευάζονται σε πολλές βερσιόν, είτε γλυκά είτε αλμυρά και σερβίρονται επίσης ανοιχτά στη μέση με μαρμελάδα ή dulce de leche.
30'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 50 scones διαμέτρου 5 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα scones, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και τα τρίβουμε μεταξύ τους με τις άκρες των δαχτύλων μας, να γίνουν ψίχουλα.
- Συμπληρώνουμε όλα τα στεγνά υλικά (μπέικιν, αλάτι, βανίλια, ζάχαρη).
- Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε τα 2 αυγά και την κρέμα, ανακατεύοντας με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
- Λίγο πριν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε και τις σταφίδες.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
- Τη βγάζουμε και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε χοντρό φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
- Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 5 εκατοστά ή αν προτιμάμε και μεγαλύτερα, μέχρι 10 εκ.
- Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
- Ψήνουμε τα scones σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 40.