ΕΞΟΔΟΣ

7 wine bars για παρεΐστικη έξοδο στη γιορτινή Αθήνα

Κανονίζετε γιορτινή έξοδο με τους φίλους; Σε αυτά τα wine bar της Αθήνας και του Πειραιά θα βρείτε ιδιαίτερα κρασιά και θα περάσετε καλά.

26.12.2023| Updated: 27.12.2023
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
7 wine bars για παρεΐστικη έξοδο στη γιορτινή Αθήνα

Γιορτές είναι, όλο και κάποια ευκαιρία θα βρούμε να βρεθούμε με την παρέα. Και τι πιο ωραίο από το να δώσουμε ραντεβού σε κάποιο από τα wine bars της πόλης, που συνδυάζουν κάζουαλ, ζωντανή ατμόσφαιρα, επιλεγμένα κρασιά συν κάτι νόστιμο για τσιμπολόγημα; Εδώ θα ανακαλύψουμε καινούργιες, ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ντελικάτα αφρώδη, κρασιά ήπιας οινοποίησης, σπάνιες φιάλες αλλά και value for money κρασιά. Από τον Πειραιά μέχρι το κέντρο και τα βόρεια προάστια, αυτά τα wine bars είναι ταμάμ για παρεΐστικη, γιορτινή έξοδο.

Gamay wine bar: νέο και ωραίο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το σταφύλι Gamay, ο πρωταγωνιστής του κρασιού Beaujolais, έδωσε το όνομά του στο νέο wine bar των Εξαρχείων, που είναι δημιούργημα των Θοδωρή Αλεξάκη, Αλέξανδρου Παπαδόπουλου και Γιάννη Παππά. Στους συντηρητές τους βρίσκουμε 120 ετικέτες από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, 20 από τις οποίες σερβίρονται σε ποτήρι. Τα δέκα πιάτα του μενού, το οποίο υπογράφει ο σεφ Μίλτος Αρμένης, είναι φτιαγμένα για να κομπλιμεντάρουν το κρασί. Ποιο κρασί; Αυτό που θα σας συμβουλεύσουν να πιείτε σ’ αυτό το χαλαρό μπαρ με τα ωραία vibes και τον κόσμο που λατρεύει το κρασί. Ν.Δ.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια

Wine is Fine: ελληνογαλλική συμμαχία

Ένα στρογγυλό ίχνος λεκέ κάτω από το ποτήρι του κρασιού μας στο σατινέ τραπεζομάντηλο, δίπλα ακουμπισμένο ένα πιατάκι με πατέ, φρέσκο ψωμί από το Τρομερό Παιδί κομμένο σε φέτες μέσα σε μεταλλικό πανεράκι, αρμυρό βούτυρο μαλακό και χοντρά αγγουράκια κορνισόν, χιπ χοπ στα ηχεία, δεξιά κι αριστερά από το τραπέζι μας τα παλιά πομολάδικα του πεζόδρομου, κι επάνω ψηλά μια φωτεινή επιγραφή που λέει «VIN» – κρασί στα γαλλικά. Αυτή η πολύ παριζιάνικη, γωνιακή cave à manger έχει στο DNA της δύο φορές περισσότερη Γαλλία από ό,τι Ελλάδα. Δύο από τους τρεις ιδιοκτήτες, οι Rafael Wallon-Brownstone και Τhomas Brengou, είναι Γάλλοι, και μαζί με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη έστησαν το πιο καλοσχεδιασμένο και σχεδόν προδιαγεγραμμένο success story της Αθήνας. Δημιούργησαν ένα απολύτως easy going σκηνικό με μια ιδέα από 90’s, με καλοφτιαγμένο μπιστρουδένιο φαγητό, από έναν συνοπτικό κατάλογο γεμάτο ελκυστικά και λιχούδικα πιάτα, την ίδια στιγμή που από τους συντηρητές ψαρεύουμε ένα από τα κρασιά αποκλειστικά ήπιας οινοποίησης, με αρκετές πιθανότητες να πετύχουμε μια καλόπιοτη φιάλη.

Το φαγητό που βγαίνει από την κουζίνα μας γοητεύει σχεδόν πάντα, καθώς ακόμα και οι όποιες τυχόν ατέλειες δεν του στερούν από νοστιμιά. Τα πιάτα βασίζονται κατά βάση στην εποχική κουζίνα με έμπνευση κυρίως από το τρίγωνο Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, και το μενού αλλάζει πολύ συχνά. Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς μοσχαρίσιο ταρτάρ θαύμα, cacio e pepe ζηλευτό, βοδινό bourguignon, μυλοκόπι με βισισουάζ και αλμύρα, απαλή μακαρονάδα με τριμμένο αυγοτάραχο. Στο ίδιο στυλ φίνας μαγειρικής, είναι και τα ζαχαροπλαστικά τους πονήματα, όπως τα ντελικάτα αχλάδια ποσέ σε κόκκινο κρασί μαζί κρέμα μασκαρπόνε και γιαουρτιού. Με μικρά ή μεγάλα πιάτα, φαγητό για μοιρασιά, καθιστοί ή όρθιοι με το ποτήρι στο χέρι και με έναν ενδιαφέροντα περίγυρο πολύχρωμων ανθρώπων, στο Wine is Fine το concept θέλει να περνάει ο κόσμος καλά και χαλαρά. Δεν κάνουν κρατήσεις αλλά είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας έχουν αποδείξει ότι είναι τόσο ανεπιτήδευτα cool και τα καταφέρνουν τόσο θαυμάσια, που έχουν αναβαθμίσει ολόκληρη την κατηγορία που λέγεται μπιστρό στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Ν.Μ.

Βύσσης 6, Μοναστηράκι, Τ/210-32.30.304

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτοά Μπολάνη: Βόλτα σε μια μικρή σκεπαστή γειτονιά ντυμένη γιορτινάΣτοά Μπολάνη: Βόλτα σε μια μικρή σκεπαστή γειτονιά ντυμένη γιορτινά

Paleo: το διαμaντάκι του Πειραιά

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όσοι αγαπούν το κρασί έχουν πολλούς λόγους να έρθουν εδώ. Η κάβα του σομελιέ και ιδιοκτήτη, και connoisseur του κρασιού από τους λίγους, Γιάννη Καϋμενάκη, εστιάζει στα αμπελοτόπια του ευρωπαϊκού νότου. Η λίστα έχει πολλά να ανακαλύψεις, αρκετά από τα οποία δικής τους εισαγωγής, και σε καλές τιμές. To μόνο που χρειάζεται είναι μια σύντομη συζήτηση με τον δημιουργό της και θα βρεθείς με κάποιο οινικό διαμαντάκι στο ποτήρι σου. Την τελευταία φορά με το κρασί μας τσιμπολογήσαμε τυράκι από την Τήνο, γραβιέρα από τη Σκύρο και κανιάκι, ένα τυρί με βουτυρένια αρώματα, μια ιδέα αλμυρό, που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, μια θαυμάσια πορκέτα με μαραθόσπορο από την Κέρκυρα, πιπεριές padron με ελαιόλαδο και ξίδι από το Jerez (εδώ ταιριάζει τέλεια ένα manzanilla sherry) και πατέ από συκωτάκια πουλερικών στο βαζάκι. Φυσικά αν κάποιος θέλει φαγητό-φαγητό, έχει πάντα τα κλασικά, νόστιμα πιάτα του που είναι γραμμένα στο σουπλά-μενού: vitello tonnato, ριζότο με κόκκινο κρασί, ζυμαρικά με ντομάτα και guanciale, χοιρινό κότσι μαγειρεμένο στη γάστρα. Α.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204

Psyche: κρυμμένο στη στοά

Κρυμμένο στη στοά Κορνάρου, πίσω από την Ερμού, το ήσυχο και καλόγουστο wine bar είναι ιδανικό για έξοδο με φίλους. Προσφέρει κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα –aρκετές επιλογές από σπάνια κρασιά Νέας Ζηλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας– υπό την επίβλεψη του σομελιέ Λάμπρου Σιαφάκα. Το μενού περιλαμβάνει και νόστιμα πιάτα από τον σεφ Άγγελο Γρηγοράτο: μας αρέσει πολύ το καραμελωμένο πράσο στον φούρνο με τραγανό τσορίθο και βολάκι Άνδρου, αλλά και το ταρτάρ με ψάρι ημέρας, γαρίδες, τζίντζερ και λάιμ πάνω σε ψωμάκι ολικής άλεσης από το Κάτω Σούλι. Τα ζυμαρικά cavatielli με σάλτσα ντομάτας ψημένη στον φούρνο με φρέσκο βασιλικό, ρίγανη, σκόρδο και γραβιέρα συν το πλατό ελληνικών τυριών από μικρά τυροκομεία είναι πιάτα που εύκολα μπορείτε να μοιραστείτε. Μ.Π.

Κορνάρου 4, Σύνταγμα, Τ/210-32.21.271

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην ΑθήναΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Oinoscent: σταθερή αξία

Έχει αυτό το «κάτι» το Oinoscent που μας κάνει πάντα να περνάμε καλά· είναι το σημείο, η διακόσμηση, το φαγητό, το κρασί ή μάλλον όλα αυτά μαζί. Η λίστα κρασιών ανανεώνεται συχνά, ενώ η γυάλινη κάβα στο υπόγειο με περισσότερα από 1000 κρασιά πολλών διαφορετικών στιλ από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα έχει φιάλες για όλα τα γούστα. Η κουζίνα ενδιαφέρουσα, αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή. Δικαίως, λοιπόν, το wine bar της οδού Βουλής γεμίζει κάθε βράδυ. Πιάστε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ή μέσα για πιο ζεστά, ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί –αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε θα σας βοηθήσει ο σομελιέ– ή πάρτε διαφορετικά ποτήρια, τσιμπολογώντας πολλά και νόστιμα: πάστα al limone με φρέσκο σπαγγέτι, πεκορίνο-παρμεζάνα, λεμόνι, βασιλικό και φυστίκι Αιγίνης, flank steak μοσχαριού με ψημένο μαρούλι, κρέμα Ceasar και παρμεζάνα, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών και όχι μόνο. Μ.Π.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

Heteroclito: κρασί και περαντζάδα

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος

Με στυλ γαλλικό και κρασί ελληνικό, το Heteroclito σερβίρει γηγενείς και σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, κρασιά από πιο μικρά και λιγότερο γνωστά οινοποιεία, αρκετά βιοδυναμικά κρασιά και συστήνει στους οινόφιλους νέους παραγωγούς που εφαρμόζουν ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Εδώ ήπιαμε για πρώτη φορά Κοντοζήση, Τάτση, Βαϊμάκη, οινοποιούς που σήμερα έχουν καθιερωθεί. Τα πλατό με τυριά και αλλαντικά που σερβίρουν είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε το κρασί σας στην υπέροχη πιάτσα με την περατζάδα. Εδώ και λίγες μέρες άνοιξαν και νέο χώρο, μεσοτοιχία με το wine bar, ο οποίος λειτουργεί ως κάβα, με ποικιλία κρασιών αλλά και μερικά επιλεγμένα οινοφιλικά παραφερνάλια. Ν.Δ.

Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

Terroirist: στη μονοκατοικία του ’60

Γουστολίδι, Θραψαθήρι, Μαυροκουντούρα, Λημνιώνα – οι ελληνικές ποικιλίες έχουν τη τιμητική τους στο wine bar των βορείων προαστίων. Αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα θα βρείτε παραπάνω από αρκετές επιλογές για να δοκιμάσετε, αφού ο πρόσφατα ανανεωμένος κατάλογος του Terrorist περιλαμβάνει συνολικά περί τις 200 ετικέτες. Στην ανακαινισμένη μονοκατοικία του ‘60 όπου στεγάζεται, η ομάδα των σομελιέ θα σας καθοδηγήσει για να βρείτε το νέο αγαπημένο σας κρασί. Για το απαραίτητο τσιμπολόγημα προτείνουν από 12μηνης παλαίωσης γραβιέρα Ίου και προσούτο μαύρου χοίρου μέχρι μπρουσκέτες και ανάποδες τάρτες με μανιτάρια. Για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα δοκιμάστε τον γλυκό τραχανά με κεφτεδάκια κοτόπουλου και αρσενικό Νάξου. Γ.Π.

Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, Τ/216-00.46.388

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της ΑθήναςΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της Αθήνας

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Wine Bar

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Εξάρχεια

Μοναστηράκι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών