Διαδικασία
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη την πανσέτα, ξεκοκαλισμένη, με το δέρμα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το αλάτι, το πιπέρι, ή το ξερό δεντρολίβανο ή το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου και τον τριμμένο μαραθόσπορο.
- Απλώνουμε την πανσέτα σε μια επιφάνεια εργασίας με το δέρμα προς τα κάτω.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, τυλίγουμε σε ρολό και κάνουμε σφιχτά δεσίματα με σπάγκο κουζίνας σε διάφορα σημεία.
- Αλατίζουμε εξωτερικά.
- Βάζουμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 3 ½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C.
- Δυναμώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα.
- Η πέτσα της πορκέτας θα είναι τραγανή και θα θρυμματίζεται, ενώ το κρέας θα είναι ζουμερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.