30'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 25 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το τιραμισού, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το κρασί και το μασκαρπόνε και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή κρέμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σε καθαρό και στεγνό μπολ, την προσθέτουμε στο μείγμα του μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, με σπάτουλα.
- Ρίχνουμε τον κρύο καφέ σε ένα μεγάλο μπολ.
- Μουλιάζουμε σταδιακά τα σαβαγιάρ και από τις δύο πλευρές, γρήγορα, για να μη βραχούν πολύ, ίσα να νοτιστούν.
- Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 25 εκ.
- Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά σαβαγιάρ για να χωρέσουν ακριβώς.
- Τα καλύπτουμε με μία στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με κρέμα.
- Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Πριν σερβίρουμε το τιραμισού, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κοσκινισμένο κακάο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.