Διάσημο ιταλικό γλυκό με φανατικούς οπαδούς, που συνδυάζει κρέμα μασκαρπόνε, κακάο, σαβαγιάρ και, φυσικά, καφέ. Στη συνταγή αυτή το «πειράζουμε» γευστικά, αντικαθιστώντας τα μπισκότα σαβαγιάρ με φίνες αμυγδαλένιες βάσεις, και του δίνουμε στρογγυλό σχήμα, σαν τούρτα.

45' προετοιμασία
15' Ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 9

Για τις βάσεις

Για την κρέμα

Διαδικασία

Βάσεις

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 ταψάκια διαμέτρου 20 εκ.
  2. Φτιάχνουμε τα 30 ml εσπρέσο και όπως είναι ζεστός προσθέτουμε τη σκόνη στιγμιαίου καφέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι αμυγδάλου και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και τον καφέ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στα ταψάκια, μοιράζοντάς το σε 2 ίσα μέρη, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη σε μια λεία κρέμα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και τον καφέ κρύο και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η κρέμα σφίξει.

Συναρμολόγηση

  1. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 6 εκ. βάζουμε τη μία βάση και απλώνουμε από πάνω της τη μισή κρέμα.
  2. Τοποθετούμε και τη δεύτερη βάση και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  3. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 51.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών