ΜΑΓΑΖΙΑ

Τα καραμανλίδικα του Φάνη είναι το μεζετζίδικο του μερακλή

Στην μπακαλοταβέρνα πίσω από τη Βαρβάκειο τρώμε σουτζούκια, σαλάμια και τους πιο ψαγμένους μεζέδες.

11.10.2021| Updated: 12.10.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Τα καραμανλίδικα του Φάνη είναι το μεζετζίδικο του μερακλή

Ο Φάνης το λέει μεζετζίδικο, και δεν έχει άδικο. Η σαλουμερία-μπακαλοταβέρνα του με εξειδίκευση σε καραμανλίδικες συνταγές προέκυψε από τη συνεργασία του με τον Δραμινό αλλαντοποιό Σαρήμπογια, πάππου προς πάππου Καραμανλή.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη βρίσκονται απέναντι σχεδόν από το ομώνυμο αλλαντοπωλείο, το οποίο οι παλιοί θα θυμούνται με το όνομα Αραπιάν, ιδιοκτησίας επίσης του Φάνη Θεοδωρόπουλου, και στεγάζονται σε ένα κτίριο με ζωγραφιστά ταβάνια, το οποίο επί Όθωνα ήταν αρχοντικό και απαντάται σε χάρτη του 1850, παρακαλώ. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες από την ημέρα λειτουργίας και ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα, σε αμέτρητους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Οι ξένοι το λατρεύουν για την αυθεντικότητά του, για τη νοστιμιά, ακόμα και επειδή με τόσο ευθύ και περιποιημένο τρόπο μπορούν να γευτούν κάτι τόσο ιδιαίτερο – δυσεύρετο πιθανότατα στις χώρες τους– όπως ο παστουρμάς.

Οι ντόπιοι λατρεύουμε τα σουτζούκια, τα σαλάμια, τα βουβαλίσια προϊόντα και, φυσικά, τους μεζέδες του, που συνοδεύουν το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα. Τους αλλάντες της βιτρίνας τους χρησιμοποιούν στις συνταγές τους.
Αξίζει να δοκιμάσετε τον βοδινό καβουρμά με πατάτες ή το «λουκάνικο κεφτέ» γιαουρτλού με πίτες. Η ρεβιθάδα τους ό,τι πρέπει για το τσίπουρο ή τις ψαγμένες μπίρες που φέρνουν.

Μας έδωσαν και μία συνταγή, για να μοσχοβολήσει και η δική μας κουζίνα. Λίγους μήνες πριν, άνοιξε και δεύτερο μαγαζί χαμηλά στην Ερμού, με την ίδια απήχηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστουρμαδοπιτάκιαΠαστουρμαδοπιτάκια

Τα καραμανλίδικα του Φάνη

Σωκράτους 1 και Έυριπίδου / Έρμού 119
  • Τηλέφωνο: 210-32.54.184
  • Ωράριο: Καθημερινά εκτός Κυριακής, 12.00-23.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κρυμμένα διαμάντια

Ομόνοια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών