
30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8-9Κρέμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το απόλυτο mille-feuille, ξεκινάμε με τη σφολιάτα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τα φύλλα σφολιάτας κατά μήκος στη μέση, έτσι ώστε να πάρουμε 4 μακρόστενα κομμάτια. Θα χρησιμοποιήσουμε τα τρία από αυτά (το υπόλοιπο μισό φύλλο το διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Προσοχή, αν ήταν κατεψυγμένο και το αποψύξαμε, δεν το ξαναβάζουμε κατάψυξη).
- Απλώνουμε τα τρία κομμάτια σφολιάτας σε δύο λαμαρίνες και τρυπάμε όλη την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι πολλές φορές. Από πάνω εφάπτουμε άλλες 2 λαμαρίνες ή άλλο σκεύος, ώστε να κρατούν πατημένες τις σφολιάτες και να μη φουσκώσουν. Τοποθετούμε πάνω τους κι ένα βάρος π.χ. ένα κατσαρολάκι, για να σιγουρευτούμε ότι οι σφολιάτες θα μείνουν πατημένες.
- Ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Θέλουμε να γίνουν τραγανές και εύθρυπτες. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Λίγο πριν βράσει το γάλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών.
- Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Την αδειάζουμε σε ένα πυρέξ, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και απλώνουμε στην επιφάνεια διάφανη μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να χλιάνει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέτουμε και τη σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Στρώνουμε κάτω τη μία σφολιάτα, απλώνουμε τη μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη μία σφολιάτα και την υπόλοιπη κρέμα και από πάνω απλώνουμε το τελευταίο φύλλο σφολιάτας.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.