ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην Αθήνα

Τα αθηναϊκά εστιατόρια, μπαρ και παντοπωλεία που μας πάνε ταξίδι εξπρες στο Μεξικό.

28.07.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην Αθήνα

Ίσως να μην υπάρχει άλλη κουζίνα που να είναι τόσο αγαπητή και ταυτόχρονα τόσο παρεξηγημένη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτά που κατά κύριο λόγο πρόσφεραν τα μεξικάνικα της Αθήνας ήταν νάτσος, φαχίτας και μπουρίτος. Το tex mex, η κουζίνα που προέκυψε από το μπόλιασμα των γαστρονομικών συνηθειών των Τεξανών με αυτή των Μεξικανών γειτόνων τους, στα μέρη μας, και όχι μόνο, συχνά βαφτίζεται μεξικάνικη δημιουργώντας μια διαστρεβλωμένη και λειψή εικόνα του τι σημαίνει μεξικάνικο φαγητό. Οι εντάσεις, η πάντα παρούσα γεύση του καλαμποκιού, τα ζουμερά σιγομαγειρεμένα κρέατα, οι δεκάδες διαφορετικές πιπεριές τσίλι που έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν από απλή κάψα, η φρεσκάδα, η βαθιά νοστιμιά συχνά χάνονται στη «μετάφραση». Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό αρχίζουμε να βλέπουμε αξιόλογες προσπάθειες στην πόλη. Μια τακερία στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα που φτιάχνει καθημερινά τορτίγιες από το μηδέν. Ή ένα εστιατόριο που συστήνει το mole, τη salsa macha και τις carnitas μέσα από το μενού του. Ορισμένα αθηναϊκά μπαρ εντρυφούν στην τεκίλα και το μεσκάλ φέρνοντας και εκείνα με τον τρόπο τους την παράδοση και τις γεύσεις του Μεξικού πιο κοντά μας ενώ με λίγο ψάξιμο βρίσκει κανείς και παντοπωλεία που εμπορεύονται δυσεύρετα υλικά -από αποξηραμένες πιπεριές μέχρι βρώσιμους κάκτους και Tajin.

Πού τρώμε

Poncho: Η τακερία του Μεξικανού

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν είναι σπάνιο να πετύχεις Μεξικανούς της Αθήνας στο τοσοδούλικο μαγαζάκι της Καρύτση. Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Αλφόνσο Άλβαρες (ή αλλιώς Πόντσo) έστησε την τακερία του στην άκρη της πλατείας και αυτή γρήγορα έγινε στέκι για ξενιτεμένους λατινοαμερικάνους και για ντόπιους που δεν χορταίνουν να τρώνε τάκος. Το μενού είναι πολύ μικρό −δυό τάκος και δυο quesadillas− αλλά όλα φτιάχνονται από την αρχή από τον ίδιο τον Πόντσο. Τις τορτίγιες τις ετοιμάζει μόνος του κάθε πρωί αλέθοντας καλαμπόκι με την παραδοσιακή διαδικασία. Την ώρα της παραγγελίας μπορεί να το δεις να πιέζει τη ζύμη στην ειδική πρέσα και να τις ψήνει επιτόπου. Το χοιρινό al pastor που μαρινάρεται με μπαχαρικά και φρουτένιες, καπνιστές πιπεριές guajillo ψήνεται στην κάθετη σούβλα με ένα μεγάλο κομμάτι ανανά στην κορυφή, όπως στο Μεξικό. Προτείνουμε οι φαν των καυτερών να ζητήσουν τα δικά τους τάκος με τη σπιτική σάλτσα cabron. Για το «σβήσιμο» έχουν aguas locas: κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο, στα οποία όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει να του προσθέσουν μια δόση τεκίλα ή μεσκάλ.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Αθήνα, T/210-33.17.538

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)Βάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)

Atole: Από την Οαχάκα στην Αθήνα

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η γαστρονομική πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πηγή έμπνευσης του Atole. Στο νέο εστιατόριο που προσεγγίζει την μεξικάνικη κουζίνα με casual fine dining όρους, ψήνουν σχεδόν τα πάντα σε ξυλόφουρνο και φτιάχνουν τορτίγιες απ’ το μηδέν, με καλαμπόκι από μικρούς παραγωγούς της μακρινής χώρας. Ο σεφ του, Δημήτρης Αφεντάκης, έχει περάσει από την Ακαδημία του Noma (το MAD Academy) και έχει δουλέψει στο πλευρό της Rosio Sanchez (της γυναίκας που άφησε την θέση της head pastry chef στο Noma για να ανοίξει το Sanchez -το πιο διάσημο μεξικάνικο εστιατόριο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη- και μια σειρά από τακερίες) και έχει εμμονή με το χειροποίητο. Στο μενού του, που αλλάζει μαζί με τις εποχές, βρίσκουμε αυτή τη περίοδο σιγομαγειρεμένα κρέατα (όπως ο κόκκορας al pastor), αρκετά ψάρια αλλά και πολλά πιάτα με βάση τα λαχανικά. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα είναι τα ψητά broccolini που συνοδεύονται από salsa macha φουντούκι (ελαφρώς καυτερή σάλτσα από αποξηραμένες πιπεριές τσίλι), παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης και φρέσκια ρίγανη. Η tostada (φρυγανισμένη τορτίγια) με φρέσκο καβούρι έχει δροσιά από κομματάκια πράσινου μήλου, μαζί με σχοινόπρασο, πικάντικη μαγιονέζα, μαύρο κύμινο και μοσχολέμονο. Διπλωμένη σαν τριγωνάκι και γεμιστή με βότανα και μυρωδικά είναι η tetela, μια τορτίγια που ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται μαζί με μεξικάνικη crema (μοιάζει με sour cream) και έξτρα, ωμά μυρωδικά, φέτα και μια εθιστική σάλτσα ψητής ντομάτας ενώ τα τάκος με χοιρινό που σιγομαγειρεύεται για 12 ώρες στον ξυλόφουρνο είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Στη λίστα των ποτών βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα επιλογή από τεκίλες και μεσκάλ αλλά και αποκλειστικής εισαγωγής κρασιά της Λατινικής Αμερικής, με προέλευση τη Βολιβία, το Περού, το Μεξικό κ.α.

Γριβαίων 3, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.14.961

Στο Comal για mole poblano

Φρέσκα υλικά, προσεγμένα πιάτα, και προτάσεις που ξεφεύγουν από την tex mex λογική, βρίσκουμε και στο Comal. Το μενού έχει από μοσχαρίσια μάγουλα με mole poblano (παραδοσιακή σάλτσα με πολυεπίπεδη γεύση και μυδιάδες συστατικά, όπως πιπεριές τσίλι, ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, ακόμα και σοκολάτα), μέχρι τάκος cochinita pibil (σιγομαγειρεμένο χοιρινό με μπαχαρικά) και ψάρι μαριναρισμένο με adobo, στη σχάρα. Στα συν και τα κοκτέιλ με τεκίλα που έχει επιμεληθεί η ομάδα του The bar in front of the bar.

Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, T/211-75.08.216

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεξικανικά ποτά7 καταπληκτικά ποτά με διαβατήριο Μεξικού

Πού αγοράζουμε μεξικάνικα προϊόντα

Ποικιλία από μεξικάνικες, αποξηραμένες πιπεριές τσίλι, καυτερές σάλτσες αλλά και εργαλεία, όπως ειδικές πρέσες για τορτίγιες βρίσκουμε στο κατάστημα Atflya (Καρελλά Ν. 29 & Κύπρου 7, Τ/210-68.51.074) ενώ στο Internationalmarket (Σαχτούρη 12, Πειραιάς, Τ/ 210-45.17.835), εκτός από δυσεύρετες πιπεριές συναντάμε και μεξικάνικα ροφήματα (π.χ. με μάνγκο, με ταμάρινδο ή με γκουάβα) ή ιδιαίτερα καρυκεύματα σαν το Tajin (το μείγμα από αποξηραμένο λάιμ και τσίλι με το οποίο συνηθίζουν να πασπαλίζουν τα φρούτα στο Μεξικό). Ιδιαίτερη περίπτωση είναι και το Los Mexikanos (losmexikanos.com) που έχει τη βάση του στη Γλυφάδα αλλά λειτουργεί μόνο με διανομές. Στον κατάλογό τους έχουν, μεταξύ άλλων, τις τορτίγιες που φτιάχνουν στο δικό τους παρασκευαστήριο, μυρωδικά που συναντάμε σπάνια στην Αθήνα (όπως epazote ή hoja santa), λωρίδες κάκτου σε άλμη, ακόμη και o Clamato (μείγμα από χυμό ντομάτας με ζωμό από αχιβάδες και καρυκεύματα) που χρησιμοποιείται σε μεξικάνικα κοκτέιλ σαν τη Michelada.

& 3 μέρη για καλή Μαργαρίτα στην Αθήνα

Barro Negro

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο, αφιερωμένο στην τεκίλα, Barro Negro, οι ραφιέρες, γεμάτες με αποστάγματα αγαύης, φτάνουν μέχρι το ταβάνι. Η Μargarita τους φτιάχνεται με τεκίλα bianco, λάιμ και το δικό τους triple sec, το Med, που πέρα από πορτοκάλι έχει γκρέιπφρουτ και μαστίχα Χίου. Μας αρέσει και η Smoky εκδοχή της που συνδυάζει τεκίλα και μεσκάλ.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210-01.07.618

Baba au Rum

Για την Anti-Novel Margarita του Baba au Rum η τεκίλα (που είναι δύο ειδών) αρωματίζεται με κάρδαμο και επαναποστάζεται με τσάι oolong. Τη συνδυάζουν με ελληνικό λικέρ πορτοκαλιού, φυσικό χυμό ροδιού και ένα σιρόπι με ρόδι, δυόσμο και φλούδες γκρέιπφρουτ.

Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

Βarreldier

Εδώ η Margarita έχει καπνιστό χαρακτήρα- την φτιάχνουν με τεκίλα reposado και μεσκάλ. Έχουν και άλλη μια ωραία εκδοχή με τεκίλα reposado και μεσκάλ, μαγειρεμένα με ανανά και ξερό κόλιανδρο

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, T/210-32.54.711

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από ΜεξικόPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από Μεξικό

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Μπαρ

Παντοπωλεία

Αθήνα

Κολωνάκι

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών