
20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 38 εκ.Για το ψήσιμο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φοκάτσια αρχικά διαλύσουμε, σε βαθύ μπολ, τη μαγιά στο νερό.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
- Απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
- Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
- Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C.
- Βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φοκάτσια στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».