ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ντοματίνια και φέταΦοκάτσια με ντοματίνια και φέτα
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 38 εκ.

Για το ψήσιμο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φοκάτσια αρχικά διαλύσουμε, σε βαθύ μπολ, τη μαγιά στο νερό.
  2. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
  5. Απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
  6. Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
  8. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
  9. Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
  10. Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C.
  11. Βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  12. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C.
  13. Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό.
  14. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο.
  15. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φοκάτσια στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών