ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητή κολοκύθα με καψαλισμένα λάπατα και θυμάριΨητή κολοκύθα με καψαλισμένα λάπατα και θυμάριΟ Σταύρος Χρυσαφίδης σπούδασε Οικονομικά, αλλά τον κέρδισε η γαστρονομία. Θήτευσε ως μάγειρας σε εστιατόρια στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στο Παρίσι και στην Αθήνα. Σήμερα είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του wine bar-εστιατορίου Wine is fine στο κέντρο της Αθήνας. Στο πασχαλινό τραπέζι του Γαστρονόμου στο Δέλτα του Έβρου συμμετείχε σε όλα τα μαγειρέματα της γαστρονομικής ομάδας των Nomade et Sauvage και μας έφτιαξε χαζουρλόπ, ένα σιροπιαστό κέικ που στη ζύμη περιέχει τελεμέ, ένα είδος ανάλατης φέτας που συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια, και αυτό προσθέτει ένα ακόμη αναπάντεχο στοιχείο στον χαρακτήρα του γλυκού. Για εντυπωσιακό σερβίρισμα, βάζουμε στο πλάι των ζεστών χοζουρλόπ από μία χοντρή φέτα τελεμέ καψαλισμένη σε σχαροτήγανο – ένα απίθανα ταιριαστό συνοδευτικό– ή μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 8

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοζουρλόπ στον κάδο του μίξερ κομματιάζουμε τον τελεμέ με πιρούνι σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή το φτερό.
  3. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και την αμμωνία μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 8 ατομικά αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης (ή ένα ταψάκι για μάφιν 8 θέσεων).
  6. Μοιράζουμε εκεί το μείγμα, φτάνοντας μέχρι τη μέση.
  7. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι τα χοζουρλόπ να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Ξεφουρνίζουμε, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Σιρόπι

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά. Βάζουμε τα χοζουρλόπ ανά δύο μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει, για 3 λεπτά, τουμπάροντάς τα τακτικά αλλά προσεκτικά μέσα στο σιρόπι, ώστε να καλυφθούν και να το απορροφήσουν.
  3. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Κρατάμε στην άκρη όσο σιρόπι περισσέψει.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε ένα χοζουρλόπ στη μέση και περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας από το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη.
  2. Αν θέλουμε, κόβουμε φέτες τελεμέ πάχους 1 εκ. και τις ψήνουμε σε καλά ζεσταμένο σχαροτήγανο, μέχρι να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές μαύρες γραμμές.
  3. Εναλλακτικά, σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών