ΠΡΟΪOΝΤΑ

Maison d’ olive: Μια κάβα αφιερωμένη στο ελαιόλαδο

Μέσα σε 50 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στο «Maison d' olive» χαρτογραφείται το εκλεκτό ελαιοπαραγωγικό προφίλ της Ελλάδας.

13.04.2022| Updated: 21.02.2024
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣOlive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNAOlive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNA

Τον Οκτώβριο του 2021 άνοιξε την πόρτα της στο Κολωνάκι μια κάβα διαφορετική από τις άλλες. Νομίζω ότι είναι και η μοναδική στο είδος της, τουλάχιστον στην Αθήνα, μια που εκεί δεν θα βρούμε κρασιά και αποστάγματα, αλλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Γύρω στις 180 ετικέτες, με το 90% να είναι ελληνικές, φιγουράρουν στις κομψές προθήκες της. Πολλά από αυτά έχουν βραβευτεί και με «Βραβείο Ποιότητας» από τον «Γαστρονόμο». Το υπόλοιπο 10% είναι εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εισαγωγής από χώρες γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τυνησία. Το όνομα αυτής «Maison d’Olive».

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Οι ιδιοκτήτες, Αρετή Σουγκάρη και Κωνσταντίνος Ποτού, φρόντισαν να εκπροσωπούνται στα ράφια τους ελαιόλαδα από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από διαφορετικές ποικιλίες. Κορωνέικη, Λιανολιά, Λαδολιά Πατρινή, Χονδροελιά Χαλκιδικής, Κολοβή, Αδραμυτινή, Αθηνολιά, Ολύμπια, Θιακό, Ναμουτιάνα, Μανάκι και τόσες άλλες υπέροχες ελληνικές ποικιλίες είναι στη διάθεσή μας όχι μόνο να τις αγοράσουμε, αλλά και να τις γνωρίσουμε, να τις γευτούμε να μάθουμε την ιστορία τους και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά.

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι κατηγορίες του ελαιολάδουΟι κατηγορίες του ελαιολάδου

Πολύτιμοι αρωγοί στη μύησή μας η ίδια η Αρετή, πιστοποιημένη δοκιμάστρια ελαιολάδου, αλλά και μια ομάδα έμπειρων και φυσικά πιστοποιημένων δοκιμαστών που συνεργάζονται μαζί της για να έχουμε μια πλήρη γευσιγνωστική εμπειρία. Μας ρωτούν τις προτιμήσεις μας, αν λ.χ. προτιμάμε τα πιο πικάντικα, τα ελαφρώς πικρά ή τα γλυκά ελαιόλαδα και με τι θα θέλαμε να τα γευτούμε, π.χ. με ένα ψητό ψάρι, με αυγολεμονάτα μαγειρευτά, με σοκολάτα ή με ένα ψητό αρνάκι, και αποφασίζουμε αναλόγως.

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Μία φορά τον μήνα πραγματοποιούνται σύντομα σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου, που διαρκούν από 1 ώρα έως 90 λεπτά, με την ομάδα των πιστοποιημένων δοκιμαστών να μας μαθαίνει τα μυστικά, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και τα ελαττώματα του ελαιολάδου. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουμε και προγραμματίζουμε τη συμμετοχή μας, πληρώνοντας ένα αντίτιμο περίπου 30 € και για olive tasting (δοκιμές ελαιολάδου), και για olive pairing (ταιριάσματα ελαιολάδου – φαγητών).

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Μια «σύντομη» ιστορία πολλών ετών

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Το «Maison d’Olive» μπορεί να είναι καινούργιο και λόγω της πανδημίας ούτε εγκαίνια δεν έχουν γίνει ακόμα, η σχέση όμως του ζευγαριού με το ελαιόλαδο είναι μακρά. Η Αρετή Σουγκάρη είναι κοινωνιολόγος και ο Κωνσταντίνος Ποτού χημικός μηχανικός. Ο πρόγονος του Κωνσταντίνου, ο Jacques Nicolas Potou, ταξιδιώτης, καλλιεργητής και έμπορος ελαιολάδου και κρασιού από το Poitier της Γαλλίας, έφτασε στην Ελλάδα γύρω στο 1830, εγκαταστάθηκε στη Σίφνο και άρχισε να παράγει ελαιόλαδο και κρασί.

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυριά βουτηγμένα στο λάδιΤυριά βουτηγμένα στο λάδι

Η οικογένεια μεγάλωσε, καθώς και η εταιρεία. Με τα ελαιόλαδα συγκεκριμένα ασχολούνται από το 1836. Ο πατέρας του Κωνσταντίνου παντρεύτηκε την Ευρυδίκη Μάκρη από τη Μεσσηνία και έτσι ο δρόμος για το ποιοτικό ελαιόλαδο ήταν μονόδρομος. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο Κωνσταντίνος και η Αρετή άρχισαν να τυποποιούν το ελαιόλαδό τους, που για την ιστορία πρόκειται για πολυβραβευμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πολυφαινόλες, με την επωνυμία Constantin Potou. Το «Maison d’Olive» λοιπόν είναι το αποτέλεσμα μιας ενασχόλησης και αγάπης για το ποιοτικό ελαιόλαδο 186 ετών.

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Η γωνιά του παντοπωλείου

Σε μια γωνιά του μαγαζιού βρίσκουμε εκλεκτά προϊόντα ψυγείου και ραφιού από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όπως απίθανα μέλια, μυρωδικά, τυριά και αλλαντικά. Εντύπωση προκαλούν οι 70 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και η πανέμορφη, χειροποίητη κεραμική σειρά σκευών, φτιαγμένη από κεραμίστες του Αμαρουσίου ειδικά για το «Maison d’Olive».

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

Μαζί με όλα τα ελληνικά προϊόντα, μπορούμε να προμηθευτούμε και κάποια εξαιρετικά εισαγωγής, όπως βιολογικό προσούτο και παρμεζάνα 48 μηνών ωρίμανσης. Τώρα το Πάσχα θα βρούμε και αυθεντική ιταλική κολόμπα, που είναι ένα είδος τσουρεκιού. Και αν θεωρείτε ότι μια επίσκεψη στο μαγαζί θα σας κοστίσει μια μικρή περιουσία, ευπειθώς αναφέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι τιμές είναι λογικές, και μάλιστα οι ιδιοκτήτες, πιστεύοντας στο ηθικό εμπόριο, ακόμη ταλαιπωρούνται με την επίπονη άσκηση της δίκαιης κοστολόγησης των προϊόντων.

Μια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδο

«Maison d’Olive»

Ξανθίππου 7-9, Κολωνάκι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Διάφορα

Κάβες

Κολωνάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών