ΕΞΟΔΟΣ

Πλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα

Νοστιμιές και ηλιοβασιλέματα στη μαγική Απάνω Μεριά της Σύρου, σε μια ταβέρνα με ένα νοικοκυρεμένο μικρό μενού και απίστευτη θέα στην Κύθνο και την Τζια.

06.05.2022| Updated: 10.05.2022
Φωτογραφίες: ΑΛέξανδρος Πετράκης
Πλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα

Στο Σαν Μιχάλη, στην Απάνω Μεριά, είναι οι εξοχές της Σύρου – στο δεκάλεπτο από την Ερμούπολη. Οι ντόπιοι πηγαίνουν εκεί εκδρομή τα Σαββατοκύριακα, τα μεσημέρια και -κυρίως- τα ηλιοβασιλέματα, που τα προτιμούν κι οι επισκέπτες του νησιού. Έχω συνδυάσει εκεί πάνω δεκάδες φορές φαγητό, κρασί και ρομάντσο, στην ταβέρνα Πλακόστρωτο, με θέα που σου κόβει την ανάσα, τον βοριά να παίρνει μακριά τις αρνητικές σκέψεις και τη δύση να ντύνει το τοπίο μ’ ένα ροζ σικλαμέν.

Από το 2016 την ταβέρνα -που λειτουργεί από το 2001- την ανέλαβαν η Λίτσα Μαρκέλλου, ο Γιώργος και ο Πέτρος Παλαιολόγος, εκ καταγωγής Συριανοί. Η Λίτσα, μαζί με την ντόπια μαγείρισσα Μαρία Αργυρού, ανέλαβαν τα μαγειρέματα, ο Γιώργος τα ψησίματα. Η κατάρτιση του μενού ανατέθηκε στον σεφ Νικόλα Μπραγουδάκη, Κρητικό μάγειρα ο οποίος θητεύει ως private chef στο εξωτερικό. Με έμπνευση από τη θέα, τον τόπο και τις εποχές, η ομάδα έστησε ένα νοικοκυρεμένο μικρό μενού, έτσι όπως ταιριάζει σε μια ταβέρνα του σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητούΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητού

Το φαγητό συνδυάζει στοιχεία από τη Σύρο και τις Κυκλάδες, με κατιτίς από την Κρήτη του Νικόλα, βασίζεται σε όσες καλές πρώτες ύλες μπορεί να τους τροφοδοτεί το νησί και είναι σύγχρονο, με σεβασμό στην έννοια της παραδοσιακής ταβέρνας. Το αποτέλεσμα είναι λιμπιστικό. «Η φέτα είναι φέτα, το ελαιόλαδο διαλεχτό από την Κόρινθο, τα κοκόρια συριανά, το ψωμί προζυμένιο ή χωριάτικο, ψημένο ή και όχι. Τα μάραθα είναι άγρια, από τη γειτονιά μας, τα άνηθα και τα μαϊντανά από τον κήπο μας, ενώ χόρτα μαζεύουμε από το βουνό, όταν υπάρχουν και όταν μπορούμε», μου εξηγούν. Στη λίστα τους περιλαμβάνουν όλα τα κρασιά της Σύρου και λίγα ακόμα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο «Μαϊάμι» στα Χανιά είναι μια μπρασερί που μοιάζει με γκαλερίΤο «Μαϊάμι» στα Χανιά είναι μια μπρασερί που μοιάζει με γκαλερί

Εκείνο το απόγευμα καθίσαμε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα σε ένα από τα μπροστινά τραπεζάκια της βεράντας, παραγγείλαμε ντόπιο Σεριφιώτικο, μαρουλοσαλάτα φρικασέ, φέτα λαδορίγανη, παντζαροσαλάτα με καρύδια, καπαροσαλάτα και ψωμί ξεροψημένο για αρχή – δροσιές, φρεσκάδες και νοστιμιές. Μας άνοιξε η όρεξη και ζητήσαμε πατάτες τηγανητές με σκοτύρι και ωραιότατους πρασοκεφτέδες με πλιγούρι, ενώ για κυρίως πήραμε αρνάκι σύζουμο στη γάστρα με μαντζουράνα και σερβιρισμένο με ντόπιες χυλοπίτες, μοσχαράκι λεμονάτο με άγρια ρίγανη και κόκορα κρασάτο με πατάτες τηγανητές και τριμμένο κεφαλοτύρι. Τα μαγειρευτά τους είναι μελωμένα και ουσιαστικά, ενώ τα κρεατικά ψήνονται στη σχάρα όπως πρέπει, με μαεστρία. Στο τέλος μας έφεραν γλυκό φρυγανιά – φρυγανιά σιροπιασμένη με μια λεπτή στρώση κρέμας και λίγη κανέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομίαΑξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομία

Η Συριανή μαγείρισσα Μαρία Αργυρού, ο σεφ Νικόλας Μπραγουδάκης και η συνιδιοκτήτρια του Πλακόστρωτου Λίτσα Μαρκέλλου

Το ευχαριστιόμαστε κάθε φορά που ανεβαίνουμε εκεί πάνω, γιατί απολαμβάνουμε έξυπνα πιάτα με ωραίες ιδέες και μπόλικη νοστιμιά.

Πλακόστρωτο

Σαν Μιχάλη, Απάνω Μεριά, Σύρος
  • Τηλέφωνο: 697-39.80.248
  • Κόστος: 15 - 17ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά
  • Ωράριο: Τον χειμώνα είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ την καλοκαιρινή σεζόν όλη μέρα. Τις περιόδους αιχμής και ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος προτείνουμε να κάνετε κράτηση.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Νησιά Αιγαίου

Σύρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών