ΕΞΟΔΟΣ

Πίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Spritz, βαθυκόκκινα πικρόγλυκα ποτά και η χαρά της συνάντησης. Η ιταλική συνήθεια που αγαπάμε έχει βρει τη θέση της στα μαγαζιά της πόλης.

05.05.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Βαθυκόκκινα πικρόγλυκα ποτά στα γρήγορα, την ώρα που δύει ο ήλιος, σε πλατείες και πεζοδρόμια. Και άλλα πορτοκαλί, σχεδόν φωσφοριζέ, συνήθως με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με φυσαλίδες, με βότανα, με πικροπορτόκαλα, πάγο, λίγες μαριναρισμένες ελιές δίπλα, ίσως κι ένα μικρό σάντουιτς ή μια μπουκιά από κάτι αλμυρό και τηγανητό, με τη χαρά του απροσχεδίαστου ραντεβού. Η ιταλική συνήθεια του απεριτίβο έχει παρασύρει πια όλο τον κόσμο και η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα μας έχει ταιριάξει γάντι. Όπως μου έλεγε πριν από λίγο καιρό ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της μοναδικής αθηναϊκής spritzeria, «Το απεριτίβο εμπεριέχει τη χαρά της παρέας, της συζήτησης, την ανακούφιση μετά το σχόλασμα από τη δουλειά. Η παρέα παίζει τον πρώτο ρόλο, όλα τα άλλα είναι συνοδευτικά, χωρίς να χάνουν τη σημασία τους».

Τι ακριβώς σημαίνει όμως απεριτίβο; Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «aperire», δηλαδή αυτό που ανοίγει την όρεξη. Συνήθως είναι κάτι ελαφρύ, ξηρό και πικρούτσικο, που μας προετοιμάζει για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Υπάρχει λόγος που το πικρό έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συνήθεια. Ως όντα έχουμε την αίσθηση του πικρού για να μας προειδοποιεί ότι δυνητικά καταπίνουμε κάτι δηλητηριώδες. Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμήσει το «δηλητήριο» που εντοπίζει, ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας σάλιο και στομαχικά οξέα. Γι’ αυτό και τα πικρά ποτά λειτουργούν τόσο καλά ως απεριτίφ – ξυπνούν την όρεξη. Τα συνοδευτικά σνακ είναι εκεί απλά για ενεργοποιήσουν κι αυτά τη πείνα, να γαργαλήσουν την όρεξη αντί να την κατευνάσουν. Τα περισσότερα μπαρ της Αθήνας διαθέτουν πλέον κάτι που συμπορεύεται με την αγαπημένη ιταλική συνήθεια. Ακολουθούν πέντε από τα αγαπημένα μας.

H spritzeria της Ακρόπολης

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι η πιο ιταλική γωνιά στη γειτονιά της Ακρόπολης και η μοναδική, μάλλον, spritzeria της πόλης. Περνώντας από το Drupes and Drips νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Μιλάνο. Μικρό μαγαζί, κυρίως «ορθάδικο», μαζεύει πολύ κόσμο στο χαριτωμένο στενάκι με την παρκαρισμένη βέσπα και εκπροσωπεί επάξια την κουλτούρα του απεριτίβο. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον περίφημο φούρνο του Τάκη και το έφτιαξε ο γιος του αείμνηστου αρτοποιού, Αρτέμης Παπαδόπουλος, αφιερώνοντάς το «στη χαρά του γρήγορου ποτού». Ανάμεσα στα δέκα περίπου spritz που προσφέρει περιλαμβάνονται το Mezzo Mezzo -με Campari και Aperol-, το Mandarino και το μίνι «Spritzaki» για τους πιο βιαστικούς. Συνοδεύονται ιδανικά από εκλεκτά αλλαντικά -όπως προσούτο 24μηνης ωρίμανσης-, τυριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό και, βέβαια, ψωμί από τον οικογενειακό φούρνο.

Drupes and Drips, Ζήτρου 20, Ακρόπολη, Τ/ 697-03.00.404

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛύσσανδρος Παπαθεωδόρου, ο βετεράνος των μπαρΤελευταίο «Au Revoir» στον Λύσανδρο Παπαθεοδώρου, τον βετεράνο των μπαρ

Μα, περάστε για ένα βερμουτάκι!

Προτάσεις για όλη την ημέρα έχει η βερμουτερία απέναντι από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ωστόσο το απόγευμα είναι η πιο καλή της ώρα. Τα τραπέζια μέσα στο Odori και στον πεζόδρομο γύρω του προσφέρονται για αυθόρμητα ραντεβού με φίλους και δροσερή ανασυγκρότηση μετά το γραφείο. Το δικό τους βερμούτ με τόνικ και το εξαιρετικό Negroni είναι από τα best seller, ωστόσο ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα λίστα που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Για τσιμπολόγημα έχει piadina -πίτα από χειροποίητη ζύμη με κοτόπουλο και μοτσαρέλα-, μπρουσκέτα με κεφτεδάκια, ναπολιτάνικη σάλτσα και πέστο, αλλά και πίτσα με ωραίο λεπτό ζυμάρι. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, δοκιμάστε τη Vesuvio με πικάντικο σαλάμι, πανσέτα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα.

Odori Vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/ 210-33.14.674

 

Ποτό μετά το γραφείο γιατί… Έπρεπε

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν είναι από τα κατεξοχήν «ιταλικά», ωστόσο το Έπρεπε που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες εβδομάδες στη Κυψέλη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για απογευματινές μαζώξεις με ιταλο-κυψελιώτικο αέρα. Το μπαρ έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης και τραβάει σαν μελίσσι γύρω του νεαρόκοσμο, χίψτερς, ανθρώπους της γειτονιάς, απ’ όλους. Οι τζαμαρίες του ανοίγουν ολόγυρα, οι μέσα πάγκοι ενώνονται με τους έξω και κάπως έτσι όλο το μαγαζί επικοινωνεί με τον άνετο πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης όπου απλώνει τα τραπέζια του. Ανάμεσα στα πικρά και ορεκτικά του καταλόγου βρίσκουμε ένα ελαφρώς καπνιστό Martini, Negroni με μια ιδέα από ανανά και αρμπαρόριζα, όπως και το δικό τους spritz με αφρώδες κρασί από Σαββατιανό, Bitter Bianco και σόδα- εμπνεύσεως του head bartender Νικόλα Μοσχονά. Έχουν επίσης κρασιά φυσικής οινοποίησης από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Για την όρεξη τσιμπολογάμε μια παραλλαγή του βενετσιάνικου baccalà mantecato σε κροκέτα μπακαλιάρου με βουτυράτη «σκορδαλιά», φοκάτσια με μυρωδικά, ταρτάκια με πουρέ αρακά και σπαράγγι ή τραγανούς τηγανιτούς γίγαντες, που έρχονται σε μπολάκι αντί για φιστίκια.

Έπρεπε, Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, Τ/ 210-86.44.910

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBlue Oyster: μια μπάρα για όστρακα και σαμπάνια στην ΚολοκοτρώνηBlue Oyster: μια μπάρα για όστρακα και σαμπάνια στην Κολοκοτρώνη

Τα απογεύματα στον Νέο Κόσμο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νaif Athens (@naifathens)

Πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Ευρυδάμαντος με τα φαρδιά πεζοδρόμια, ο Πέτρος Ζήσου (του Μπλε Παπαγάλου) έστησε πριν από λίγα χρόνια ένα μαγαζί για όλη την ημέρα. Το Naif έγινε γρήγορα στέκι για τους εργαζόμενους των γύρω γραφείων, αλλά και για το θεατρόφιλο κοινό που το προτιμάει πριν ή μετά τις παραστάσεις. Ακουμπώντας στο μπαρ ή πιάνοντας μια θέση στα άνετα καθίσματα μέσα ή έξω, απολαμβάνουμε το απεριτίβο μας. Ανάμεσα στις επιλογές, το signature Campari spritz του Δημήτρη Μεσσήνη, με μια μικρή δόση λικέρ ροδάκινο που του δίνει πιο φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα. Πάει παρέα με μικρά σάντουιτς, σπιτικά nuggets κοτόπουλου με remoulade ή ναπολιτάνικη πίτσα με ελαστικό ζυμάρι – προτείνουμε εκείνη με τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο και τη γκοργκοντζόλα.

Naif, Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.34.946

 

Απ’ την Τοσκάνη στη Λουκιανού

Το όμορφο wine bistro που έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου έχει σαφώς ιταλικό αέρα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Την εκτεταμένη λίστα κρασιών– πολλά απ’ τα οποία του ιταλικού αμπελώνα- συμπληρώνει μια επίσης μακροσκελής λίστα με aperitivi στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα λευκό negroni, ένα americano με κερασένια σόδα και ποικιλία από spritz. Ο κατάλογος έχει και «κανονικά» πιάτα για μεσημεριανό και βραδινό γεύμα αλλά για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και γρήγορο η chef de cuisine Έλλη Τζάτζαλου ετοιμάζει λιχουδιές όπως το pizzeti με πέστο άνηθου, κολοκυθάκια, μορταδέλα απ’ τη Μπολόνια και φιστίκι Αιγίνης ή το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με πεκάν και πεκορίνο.

Brunello, Λουκιανού 12Β, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.48.889

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην ΙταλίαΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην Ιταλία

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Pizza

Αθήνα

Κολωνάκι

Κυψέλη

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών