ΕΞΟΔΟΣ

Οι μετρ της Μαργαρίτας: Πού πίνουμε τις πιο ωραίες της πόλης

Για το ποιος πρωτοέφτιαξε το δημοφιλές κοκτέιλ δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, αλλά για τα μπαρ όπου το σερβίρουν στα καλύτερά του το βάζουμε.

19.05.2023
Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη
Οι μετρ της Μαργαρίτας: Πού πίνουμε τις πιο ωραίες της πόλης

Ψάξε βρες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι Margarita πρωτοέφτιαξε ένας Μεξικανός εστιάτορας για τη χορεύτρια του μπουρλέσκ Μάρτζορι Κινγκ, άλλοι ότι ήταν έμπνευση της Τεξανής Μάργκαρετ Τζέιμς σε ένα πάρτι, άλλοι ότι πρωτοσερβιρίστηκε στη Ρίτα Χέιγουρθ στην Τιχουάνα. Σε όποιον και να οφείλεται αυτό το ποτό των τριών υλικών –τεκίλα, λικέρ πορτοκαλιού και λάιμ– που είναι απόγονος του Daisy και συγγενής του Sidecar – ένα ετεροχρονισμένο μπράβο το αξίζει. Το κοκτέιλ που δημιούργησε τη δεκαετία του ’40 παραμένει 80 χρόνια μετά πολύ δημοφιλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρία κοκτέιλ σε κανάτα για ανοιξιάτικες μαζώξεις στο σπίτιΤρία κοκτέιλ σε κανάτα για ανοιξιάτικες μαζώξεις στο σπίτιΗ κλασική συνταγή καλά κρατεί. Και σε μια εποχή που οι μπαρτέντερ έχουν στη διάθεσή τους πολλές διαλεχτές τεκίλες και μεσκάλ, που έχουν μπει κι αυτά στο παιχνίδι, διάφορα λικέρ πορτοκαλιού, ανάμεσά τους και κάποια ελληνικής παραγωγής, ενδιαφέροντα αλάτια, κι οι πουρίστες που θέλουν την μίνιμαλ εκδοχή θα πιούν το κοκτέιλ τους καλοϊσορροπημένο κι εκείνοι που θέλουν λίγο σασπένς στο ποτήρι θα βρουν αρκετό υλικό, μια που συχνά οι μπαρτέντερ αλλάζουν λίγο το DNA του κοκτέιλ, πειραματιζόμενοι και με άλλα συστατικά, φροντίζοντας να παραμένει αναγνωρίσιμο. Στην Αθήνα μετράμε πολλές ωραίες Μαργαρίτες, κλασικές και διασκευασμένες. Ιδού μερικές από τις πιο ωραίες που συναντά κανείς αυτή τη στιγμή στην πόλη.

Στο Barro Negro φτιάχνουν Margarita με το δικό τους triple sec

Είναι πρέσβεις της Paloma, φτιάχνουν όμως και φανταστική Margarita. Στο ταγμένο στην τεκίλα μπαρ του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καβακλή, όπου οι ραφιέρες, γεμάτες με αποστάγματα αγαύης, φτάνουν μέχρι το ταβάνι –πολλές φορές θα δεις τους μπάρμεν να σκαρφαλώνουν τη σκάλα για να πιάσουν μια σπάνια φιάλη από τα ψηλά– έχει κανείς πολλές επιλογές. Εκείνη τη μεσογειακή παραλλαγή με κόρντιαλ από φρέσκο χυμό φινόκιο, πράσινη Chartreuse, ελαιόλαδο και θυμάρι, που εμφάνισαν κάποια στιγμή, πολύ την αγάπησα, κι η κλασική τους Μargarita, όμως, είναι πολύ ωραία. Κι έχει τη «σφραγίδα» τους. Φτιάχνεται με τεκίλα bianco, λάιμ και το δικό τους triple sec, το Med, που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό και που πέρα από πορτοκάλι έχει γκρέιπφρουτ και μαστίχα Χίου, που της δίνει άρωμα, μια νότα γλύκας (τόση-όση) και λίγο παραπάνω σώμα. Κι η Smoky τους μ’ αρέσει, πάντως, που συνδυάζει τεκίλα και μεσκάλ (έχουν δεκάδες ετικέτες στη συλλογή τους), που της δίνει καπνιστό χαρακτήρα χωρίς να υπερβάλλει. Είναι κι αυτή πολύ όμορφα ισορροπημένη. Α.Σ.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210-01.07.618

H πλούσια συλλογή του Loco

Τα βασισμένα στην τεκίλα και στο μεσκάλ κοκτέιλ του Νίκου Σουρμπάτη ταιριάζουν τέλεια με τα tacos, τα ceviche και τις υπόλοιπα νεο-μεξικάνικες νοστιμιές (τώρα ετοιμάζουν και μια σειρά από νέα πιάτα, δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν) που υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος στο μπαρ και εστιατόριο που έχει «φωλιάσει» ανάμεσα στα υφασματάδικα και τα μπαρ της Καλαμιώτου. Στην μπάρα με τα πράσινα πλακάκια μέσα και στον πάγκο-παράθυρο, όπου τσιμπολογάς και χαζεύεις τα πήγαινε-έλα στον πεζόδρομο, πίνεις Mαργαρίτες με τσάι του βουνού και μέλι, με ανανά και φασκόμηλο, με φράουλα, με μάνγκο και τσίλι. Όλες έχουν τη χάρη τους, την ιδιαιτερότητά τους κι είναι καλοδουλεμένες, αλλά η Fennel Hero Margaritα είναι η αδυναμία μου. Με τεκίλα, μεσκάλ κι ένα σπιτικό cordial με μάραθο, πράσινο μήλο, aνθό πορτοκαλιού και πιπέρι bourbon, είναι αρωματική, βοτανική, κι έχει μια πολύ ωραία φρεσκάδα. Τη χαίρομαι κάθε φορά. Α.Σ.

Καλαμιώτου 15, Τ/210-33.18.778

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!Μαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!

Η νέα Anti-Novel Margarita του Baba au Rum

Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη

Η Anti-Novel Margarita

Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη

Το ρούμι μπορεί να είναι το επίσημο αγαπημένο τους στο μπαρ της Κλειτίου με τις ρετρό λεπτομέρειες, το καρουσέλ στην άκρη της μπάρας και τις ωραίες μουσικές, ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του όμως φτιάχνουν εξαιρετικά κοκτέιλ και με άλλα ποτά, και τα αποστάγματα της αγαύης δεν αποτελούν εξαίρεση. Στο νέο γαλάζιο βιβλιαράκι-λίστα, ανάμεσα σε άλλα παλιά και καινούργια αβανγκαρντίστικα κοκτέιλ του Baba au Rum, φιγουράρει μια Μargarita ασυνήθιστη, πολύπλοκη και… κόκκινη. Το όνομα αυτής, Anti-novel Margarita. Η τεκίλα (που δεν είναι μια, είναι δυο) αρωματίζεται με καρδάμωμο και επαναποστάζεται με τσάι oolong, συναντά το λικέρ Med, φυσικό χυμό ροδιού, και ένα σιρόπι με ρόδι, δυόσμο και φλούδες γκρέιπφρουτ – το γκρέιπφρουτ θα το ξαναβρείτε και στο rim αυτού του πολυεπίπεδου κοκτέιλ. Αν είστε του μεσκάλ, τσεκάρετε και το Smokin Mexican. Έχει αβοκάντο, βιολογικό νέκταρ αγαύης, πάπρικα και λάιμ και καπνιστό μαύρο αλάτι και τσίλι στο χείλος του ποτηριού. Καπνιστό όνομα και πράγμα, είναι πολύ ωραίο κι αυτό. A.Σ.

Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

Βarreldier: Kλασική ή with a twist;

Ο Μάριο Μπάσο

Η κλασική Margarita του Barreldier

H Margarita με το γκρέιπφρουτ και το σιρόπι βανίλιας

Έχω γράψει πολλές φορές για τα ξύλινα βαρελάκια του μέσα στα οποία «ξεκουράζονται» διάφορα κοκτέιλ – εκείνο το παλαιωμένο Νegroni του με το κουμ κουάτ το έχω τιμήσει και με το παραπάνω. Όμως ο Ελληνοϊταλος μπαρτέντερ και συνιδιοκτήτης του μπαρ της Στοάς Μπολάνη Mάριο Μπάσο, που εκτιμά τα κλασικά και αγαπά ιδιαιτέρως την τεκίλα, έχει να προτείνει και μια πολύ καλή Margarita, την οποία τιμά δεόντως ο κόσμος που κάθεται στο ξύλινο μπαρ και στα τραπέζια στη στοά. «Όσο πιο λίγα τα υλικά τόσο πιο δύσκολο το κοκτέιλ, μου λέει. Αν την παραγγείλει μπάρμπαν σε άλλον μπάρμαν σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται. Να ξέρει ότι θα είναι όσο ξινή, όσο γλυκιά κι όσο αλατισμένη τη θέλει», λέει. Εγώ μπάρμαν δεν είμαι, αλλά μου αρέσει πολύ η Margarita του Barreldier, που τη φτιάχνουν με τεκίλα reposado και μεσκάλ – την κάπνα τη νιώθεις πρώτα στη μύτη και σιγά σιγά τη νιώθεις και στο στόμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και μια δεύτερη, με τεκίλα reposado, γκρέιπφρουτ, bitters από γκρέιπφρουτ, σιρόπι βανίλιας λάιμ και πάγο, που είναι ευκολόπιωτη, πιο φρουτένια, με ωραία οξύτητα και μια ιδέα πικράδας κι έχει κι αυτή τους φαν της. Σε δύο εβδομάδες που θα αλλάξει ο κατάλογος και θα περιλαμβάνει περισσότερα μαγειρεμένα κοκτέιλ, θα γνωρίσουμε μια ακόμη, με τεκίλα reposado και μεσκάλ, μαγειρεμένα με ανανά και ξερό κόλιανδρο. Δεν θα έχει αλάτι στο χείλος του ποτηριού, το αλμυρό στοιχείο θα βρίσκεται μέσα στο ποτήρι – είναι ένας «αέρας» από αλάτι Ιμαλαϊων και πούδρα από φλούδες γκρέιπφρουτ. Α.Σ.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, T/210-32.54.711

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοιTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοι

Η Splatter Margarita του Αbstract

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Splatter εμφανισιακά, εξωτική σε γεύση. Η Μαργαρίτα που ξεχώρισε από το ξεκίνημα της λειτουργίας του μπαρ Abstract στο Παγκράτι, παίρνει το όνομά της από τις χαρακτηριστικές κόκκινες πιτσιλιές στην εξωτερική επιφάνεια του ποτηριού. Η συνταγή του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου έχει πολλά διαφορετικά «μαγειρέματα» και γευστικό προφίλ που θυμίζει και Μεξικό και Ταϋλάνδη. Αυτή η ελαφρώς πικάντικη εκδοχή του κλασικού κοκτέιλ φτιάχνεται με πρώτες ύλες την τεκίλα και ένα χειροποίητο κόρντιαλ από τσίλι, κλωνάρια κόλιανδρου και λίγη σόγια -μεταξύ άλλων. Αντί για αλάτι, το αλμυρό στοιχείο έρχεται από τις πιτσιλιές που αναφέραμε νωρίτερα, ουσιαστικά, ένα αλμυρό γλάσο από καπνιστά παντζάρια, λάιμ, λίγη ζάχαρη και αλάτι. Γ.Π.

Αρκτίνου 10, Παγκράτι, Τ/694-16.11.619

Μπαρ

Αθήνα

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών