ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑστακομακαρονάδα αγιορείτικηΑστακομακαρονάδα αγιορείτικη

Μια διαφορετική εκδοχή της αστακομακαρονάδας –την «lobster fra diavola»– ετοιμάζει ο Άρης Βεζενές, που τονίζει ότι «το να μαγειρέψεις έναν αστακό με δαγκάνες ολόκληρο είναι επικό λάθος. Το σώμα με την ουρά και τη σάρκα χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα, οι δαγκάνες και τα κελύφη θέλουν πολύ περισσότερη ώρα για να βγάλουν όλη την ουσία, τους χυμούς και τη νοστιμιά τους, οπότε πρέπει να τα μαγειρεύουμε χώρια».

Δείτε πως φτιάχνουμε aστακομακαρονάδα πικάντικη και εξωτική, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για να φτιάξουμε την πικάντικη κι εξωτική αστακομακαρονάδα, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γκρεμολάτα. Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε το πάνκο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.

Βγάζουμε τον αστακό από την κατάψυξη και τον βάζουμε με την κοιλιά προς τα κάτω σε μια επιφάνεια κοπής. Μπήγουμε ένα μεγάλο και βαρύ μαχαίρι λίγο πιο πίσω και ανάμεσα στα μάτια και το κατεβάζουμε με μια γρήγορη κίνηση. Έπειτα, πιάνουμε την ουρά του αστακού με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και την τραβάμε στρίβοντάς τη για να αποκοπεί από το κεφάλι (κάνουμε τη διαδικασία πάνω από ένα μπολ ώστε να πάρουμε τους χυμούς που θα βγάλει).

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κεφάλι με τις δαγκάνες, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σάκε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 4 φλιτζ. τσαγιού νερό και τους χυμούς του αστακού που κρατήσαμε σε μπολ και βράζουμε για περίπου 4-5 λεπτά. Βάζουμε την ουρά πάνω στα κεφάλια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά (ο χρόνος είναι όσο πρέπει για να μαγειρευτεί). Με μια λαβίδα αφαιρούμε την ουρά και αφήνουμε σε ένα σκεύος να κρυώσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο του ζωμού σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά. Στο μεταξύ, όταν κρυώσει λίγο η ουρά, κόβουμε το κέλυφος με ένα ψαλίδι κουζίνας και αφαιρούμε το ψαχνό. Τα κελύφη τα ρίχνουμε στον ζωμό, ενώ το ψαχνό το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε. Θα πρέπει να έχουμε 3 φλιτζ. τσαγιού. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με λίγο νερό, ενώ αν είναι περισσότερο το βράζουμε μέχρι να μειωθεί. Τις δαγκάνες και τα μέρη με νόστιμο ψαχνό τα κρατάμε για να στολίσουμε την πιατέλα και για να τα ξεψαχνίσουμε την ώρα του φαγητού.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις νιφάδες πάπρικας, για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη ρίγανη και τη σάλτσα κίμτσι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα 3 φλιτζ. τσαγιού ζωμό του αστακού και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στα μακαρόνια το ψαχνό του αστακού που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ζεσταθεί καλά και αδειάζουμε σε πιατέλα.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

Με μια λαβίδα, τα μεταφέρουμε απευθείας στη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε και το μίσο και τα ανακατεύουμε καλά.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα
Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

Πασπαλίζουμε με το πάνκο γκρεμολάτας, στολίζουμε με τις δαγκάνες, κεφάλι κ.λπ. και σερβίρουμε.

Lobster fra diavola – Πικάντικη αστακομακαρονάδα

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για την panko γκρεμολάτα

Για τον αστακό

Διαδικασία

Panko γκρεμολάτα

  1. Για να φτιάξουμε την πικάντικη κι εξωτική αστακομακαρονάδα, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γκρεμολάτα. Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε το πάνκο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.

Αστακός

  1. Βγάζουμε τον αστακό από την κατάψυξη και τον βάζουμε με την κοιλιά προς τα κάτω σε μια επιφάνεια κοπής.
  2. Μπήγουμε ένα μεγάλο και βαρύ μαχαίρι λίγο πιο πίσω και ανάμεσα στα μάτια και το κατεβάζουμε με μια γρήγορη κίνηση.
  3. Έπειτα, πιάνουμε την ουρά του αστακού με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και την τραβάμε στρίβοντάς τη για να αποκοπεί από το κεφάλι (κάνουμε τη διαδικασία πάνω από ένα μπολ ώστε να πάρουμε τους χυμούς που θα βγάλει).

Ζωμός

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κεφάλι με τις δαγκάνες, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σάκε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  2. Προσθέτουμε 4 φλιτζ. τσαγιού νερό και τους χυμούς του αστακού που κρατήσαμε σε μπολ και βράζουμε για περίπου 4-5 λεπτά.
  3. Βάζουμε την ουρά πάνω στα κεφάλια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά (ο χρόνος είναι όσο πρέπει για να μαγειρευτεί).
  4. Με μια λαβίδα αφαιρούμε την ουρά και αφήνουμε σε ένα σκεύος να κρυώσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο του ζωμού σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, όταν κρυώσει λίγο η ουρά, κόβουμε το κέλυφος με ένα ψαλίδι κουζίνας και αφαιρούμε το ψαχνό. Τα κελύφη τα ρίχνουμε στον ζωμό, ενώ το ψαχνό το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο.
  6. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε. Θα πρέπει να έχουμε 3 φλιτζ. τσαγιού. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με λίγο νερό, ενώ αν είναι περισσότερο το βράζουμε μέχρι να μειωθεί.
  7. Τις δαγκάνες και τα μέρη με νόστιμο ψαχνό τα κρατάμε για να στολίσουμε την πιατέλα και για να τα ξεψαχνίσουμε την ώρα του φαγητού.

Μακαρονάδα

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις νιφάδες πάπρικας, για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη ρίγανη και τη σάλτσα κίμτσι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα 3 φλιτζ. τσαγιού ζωμό του αστακού και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  3. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Με μια λαβίδα, τα μεταφέρουμε απευθείας στη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε και το μίσο και τα ανακατεύουμε καλά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στα μακαρόνια το ψαχνό του αστακού που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ζεσταθεί καλά και αδειάζουμε σε πιατέλα.
  6. Πασπαλίζουμε με το πάνκο γκρεμολάτας, στολίζουμε με τις δαγκάνες, κεφάλι κ.λπ. και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Αστακός

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών