10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αστακομακαρονάδα αγειορίτικη, πρώτα ξεπλένουμε τους αστακούς και τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με προσοχή, για να μη σπάσουν τα πόδια τους.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 λίτρα νερό και αλάτι, τη σκεπάζουμε και βράζουμε τους αστακούς για περίπου 15 λεπτά.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ντομάτα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Bγάζουμε τους αστακούς σε ένα ταψί και κρατάμε το ζουμί μέσα στην κατσαρόλα, γιατί θα μας χρειαστεί.
- Σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε στο λάδι και σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ώσπου να ροδίσουν αρκετά.
- Κατόπιν ρίχνουμε 2-3 κουτάλες ζουμί από τους αστακούς, την ντομάτα, τη μουστάρδα, καθώς και όλα τα μπαχαρικά, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν τουλάχιστον για 30 λεπτά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα μας.
- Ξαναβάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα (εκείνη στην οποία βράσαμε τους αστα- κούς με το ζουμί) και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει το ζουμί του αστακού, ρίχνουμε σε αυτό τα μακαρόνια χωρίς να τα σπάσουμε.
- Ανακατεύουμε καλά και, από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, σε 10-12 λεπτά τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα.
- Δεν τα σουρώνουμε, αλλά τα βγάζουμε με πιρούνα -κατευθείαν μέσα από το ζουμί στο οποίο έβρασαν- σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Kόβουμε κατόπιν με ένα κοφτερό μαχαίρι τους αστακούς, στο ξύλο κοπής, από πάνω έως κάτω κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν στα δύο.
- Αραδιάζουμε πάνω στα μακαρόνια τα κομμάτια του αστακού και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, σκεπάζοντας σε όλη την επιφάνειά τους μακαρόνια και αστακούς.
- Σερβίρουμε αμέσως.