ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Πού θα βρούμε καλό φαγητό, πονηρά επιδόρπια, παξιμάδια με ντόπιο στάρι και σουβενίρ που τρώγονται; 9 στάσεις για να τους βάλετε pin στον χάρτη του νησιού.

26.07.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Πάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Από τη Νάουσα ως την Αγκαιριά κι από την Παροικιά ως τον Πρόδρομο, η Πάρος είναι ένα χορταστικό νησί, που έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε όχι μόνο τις παραλίες, αλλά και την ενδοχώρα του. Αν και τουριστική, έχει ακόμα κάμποσα σημεία που εστιάζουν στην ποιότητα και προσφέρουν καλοφτιαγμένο και προσεγμένο φαγητό, γλυκά με πρώτης τάξης υλικά και νόστιμα κρασιά από τοπικές ποικιλίες.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Πρωινό και γλυκό στο Cannelait

Φωτογραφίες: Ερωφύλλη Μωραΐτη

Η Renie Tiêu, η ζαχαροπλάστισσα

Για καλοφτιαγμένο specialty καφέ Handpickers coffee roasters, για τα φρέσκα σάντουιτς με διαλεχτά υλικά, τα αφράτα κέικ και τα αρτοποιήματα όπως το φανταστικό γλυκάρμυρο basque salé με μπέικον Θεσσαλίας και καραμελωμένα κρεμμύδια, για το sausage roll με χειροποίητη βουτυρένια ζύμη σφολιάτας και τα cheese pops από ζύμη σου, πρέπει να περάσετε από το Cannelait νωρίς το πρωί για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας. Θα ξαναπεράσετε με τις πρώτες υπογλυκαιμίες για λεμονόταρτα με πιπέρι, προφιτερόλ με σάλτσα καφέ, φινανσιέ χαρουπιού, μαντλέν με φυστίκι Αιγίνης, και φυσικά για κανελέ. Θα τα πάρετε πακέτο για την παραλία ή θα καθίσετε στη μικρή αυλή που έχει δροσιά κάποιες ώρες της ημέρας.

Περιφερειακός Νάουσας Πάρου, Θέση Ξηροπόταμος, Νάουσα, Τ/2284053.456

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Στους φούρνους για κριθαροπαξίμαδα και ζυμωτά ψωμιά

Ο φούρνος του Στρατή Κρητικού / Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Στις Λεύκες, το πανέμορφο ορεινό χωριό της Πάρου, θα βρούμε τον παμπάλαιο φούρνο του Στρατή Κρητικού (Τ/22840-44.090) που λειτουργεί από το 1904. Ο φούρνος περνάει από Στρατή σε Θοδωρή εδώ και πέντε γενιές, κι από ξυλόφουρνος που ήταν όταν πρωτολειτούργησε, μετατράπηκε σε πετρελαίου τη δεκαετία του ’80. Εκεί βρίσκουμε παραδοσιακό ψωμί ολικής με προζύμι ρεβιθιού, και κρίθινα παξιμάδια από τα δικά τους δημητριακά που τα σπέρνει και τα καλλιεργεί ο πατέρας τους, και τα αλέθει σε μηχανικό μύλο. Ο μοναδικός Ξυλόφουρνος (Τ/22840-52.750) της Πάρου, που έχει και το όνομα και τη χάρη, είναι πολύ νέος και λειτουργεί από το 2001 στο Υστέρνι από τον Νίκος Ζουμή που γεννήθηκε με DNA φούρναρης, αφού είχε δυο παππούδες μυλωνάδες στις Λεύκες. Φτιάχνει νόστιμα προζυμένια ψωμιά, όπως ζυμωτή κουλούρα, αργής ωρίμασης πολύσπορο, και παραδοσιακό κριθαροπαξίμαδο. Το προζύμι του είναι από βασιλικό, είναι 20 χρονών και βάλε, και το αναπιάνει μόνο δυό φορές τον χρόνο, μια του Σταυρού και μια της Σταυροπροσκυνήσεως. Πρώτης γενιάς αρτοποιός, αλλά καλός τεχνίτης και έμπειρος, από 16 χρονών φούρναρης, είναι ο Γιώργος Χανιώτης που μέσα στον Παραδοσιακό Φούρνο της Αγκαιριάς (Τ/22840-91.378) έχει δικό του μύλο μηχανικό, και αλέθει τον καρπό. Οι παριανές παξιμαδοκουλούρες και οι κριθαροκουλούρες του είναι ξακουστές, βασισμένες στη συνταγή της γιαγιάς του, ενώ φτιάχνει επίσης έξοχα μυζηθροτυροπιτάκια.

Μεζέδες στο Καφενείο η Παλιά Αγορά

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Πριν από περίπου μισό αιώνα, ο Χρήστος Γαβαλάς άνοιξε στην παλιά αγορά της Νάουσας έναν παραδοσιακό καφενέ, στα πρότυπα των καπηλειών της δεκαετίας του ’60. Έχει συνδέσει την ιστορία του με το δίπτυχο καφέ-ρυζόγαλο, που ήταν η σπεσιαλιτέ εκείνες τις εποχές. Το καφενείο έφτασε μέχρι τη δεκαετία του ’90 σχεδόν απαράλλαχτο, έκλεισε και έγινε ρουχάδικο με ρούχα ραμμένα sur mesure, κι ύστερα, το ’99, άνοιξε ξανά ως καφενείο, αρχικά με καφέ και ούζο, με κάτι ψιλά μεζεδάκια για να κοροϊδέψουν την πείνα τους οι ντόπιοι πριν πάνε στο σπίτι για φαΐ. Σταδιακά έβαλε μερικούς ακόμα μεζέδες, φτάνοντας τελικά σε ένα μενού με 15-20 νοστιμιές. Αυτή είναι η ιστορία του καφενέ που δεν κάνει κρατήσεις και το καλοκαίρι χρειάζεται λίγη υπομονή για να βρεις τραπεζάκι. Θα σε ανταμείψουν όμως το καλαμάρι του καυτερού που τηγανίζεται ολόκληρο, το τηγανιτό χταπόδι, το σαλατούρι, η ρεγγοσαλάτα και οι άλλοι νόστιμοι μεζέδες που σερβίρουν σε ένα όμορφο σοκάκι της Νάουσας.

Ευαγγελισμός, Νάουσα, Τ/22840-51.847

 

Παραδοσιακή κουζίνα στην Ταβέρνα Τσιτσάνης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά μας, αυτή η ταβέρνα σερβίρει φαγάκι απείραχτο, χορταστικό και νόστιμο

Ο Βλάσσης Ρούσσος, δεύτερης γενιάς ταβερνιάρης, μπροστά στο παλιό τζουκ μποξ, παραδίδει τη σκυτάλη στον γιo του Γιάννη

Η ταβέρνα της οικογένειας Ρούσσου βρίσκεται στο έμπα του χωριού, εκεί μπροστά που σήμερα έχει ένα πάρκινγκ. Λειτουργεί μισό αιώνα και βάλε, από το 1969 που την άνοιξε ο Γιάννης Ρούσσος, αρχικά ως ταβέρνα-οπωροπωλείο, και είναι πλέον μια από τις παλαιότερες του νησιού. Οι αλλαγές ελάχιστες στο πέρασμα των χρόνων. Καθίστε στην πίσω αυλή αργά το απόγευμα με τη δροσιά, και παραγγείλτε μια σούμα, μαζί με αμπελοφάσουλα, χωριάτικη με ξινομυζήθρα, κεφτέδες, , κουνέλι με πατάτες τηγανιτές και κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και πιτσούνια που τα κάνουν κοκκινιστά ή ψητά στα κάρβουνα. Πρόδρομος, Τ/22840-41.375

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί όσοι πεινάνε παίρνουν τα βουνά στη Σύρο;Γιατί όσοι πεινάνε παίρνουν τα βουνά στη Σύρο;

Wine tasting στο Οινοποιείο Μωραΐτη

Η ιστορία της οικογένειας Μωραΐτη, τα νόστιμα κρασιά τους, το όμορφο οινοποιείο και η καλοκουρδισμένη εμπειρία ξενάγησης και γευσιγνωσίας, είναι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το πιο οργανωμένο και άρτιο οινοποιείο του νησιού. Από την εποχή που φόρτωναν τις νταμιτζάνες στη Σεβαστή, το οικογενειακό, εμπορικό καΐκι τους και έστελναν τα κρασιά τους στην άλλη άκρη της χώρας, μέχρι σήμερα που η τέταρτη γενιά χρησιμοποιεί σύγχρονους τρόπους οινοποίησης και εξάγει τα καλοφτιαγμένα κρασιά τους, έχουν αλλάξει πολλά, αλλά κυρίως οι οινοποιοί έχουν φορτωθεί με τόνους εμπειρίας. Περιηγηθείτε στον χώρο με τις παλιές πορσελάνινες δεξαμενές κρασιού που έχουν μετατραπεί σε κελάρια αποθήκευσης κρασιών από παλιές σοδειές και σπάνιες εμφιαλώσεις, για να μάθετε την ιστορία του παριανού αμπελώνα, και στη συνέχεια καθίστε για γευσιγνωσία στη δροσιά της αυλής τους, για να δοκιμάσετε Μονεμβασιές σε διάφορες εκδοχές, καθώς και το φανταστικό γλυκό κρασί τους, τη Malvasia, από λιαστά σταφύλια Μονεμβασιάς.

Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα, Τ/22840-51.350

 

Ζαχαρομπακλαβά λέμε και κλαίμε

Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα

Φεύγοντας από το νησί, αντί για μαγνητάκια, κούπες και μινιατούρες ανεμόμυλους, βάλτε στις βαλίτσες σας ένα κουτάκι με ζαχαρομπακλαβά, που είναι κάτι σαν μπακλαβάς ξεσκέπαστος, και θα με θυμηθείτε. Ένας από τους καλύτερους στο νησί είναι του ζαχαροπλαστείου Χαμηλοθώρης, που τον φτιάχνει σταθερά, με την ίδια καλή συνταγή εδώ και χρόνια.
Ζαχαροπλαστείο Χαμηλοθώρης, Νάουσα, Τ/22840-51.240

 

Σουβενίρ με τη γεύση του νησιού

Στα παντοπωλεία Arseni’s Deli θα βρείτε τα περισσότερα από τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, όπως και δικής του παραγωγής βιολογικά ζαρζαβατικά. Αξίζει να προμηθευτείτε από εδώ τα ντόπια τυριά, μέλια, ελαιόλαδα, μπίρες και κρασιά, αλλά και τα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι στη φάρμα τους, όπως ώριμες ντομάτες, ολόγλυκα καρπούζια και φρέσκα σύκα μελωμένα.

Νάουσα, Τ/22840-55.017, Παροικιά, Τ/22840-26.477

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών