ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ήταν ένα Μικρό Καράβι

Η γαστρονομική έκπληξη της Τήνου.

19.05.2015| Updated: 16.02.2024
Ήταν ένα Μικρό Καράβι

Η γαστρονομική έκπληξη της Τήνου.

Η θέση: Δυο δρασκελιές από τη θάλασσα, μπροστά από το παλιό λιμάνι της Χώρας της Τήνου. Κι όμως δεν βλέπει θάλασσα. Ε και;

Η ατμόσφαιρα: Με τέτοια αυλή ουδείς παραπονιέται που, αν και σε νησί, η θέα στη θάλασσα απουσιάζει. Ένας μακρύς χρωματιστός διάδρομος σε οδηγεί στην αυλή του ονείρου. Μέσα στα άνθη και τα φυτά, στολισμένο με πολύχρωμα φαναράκια, όμορφα φωτιστικά και χαριτωμένες διακοσμητικές πινελιές που έχουν επιμεληθεί τα δυο αδέρφια κι ιδιοκτήτες, η Σταματούλα κι ο Αντώνης Ψάλτης. Και σε περίπτωση που ο καιρός μας τα γυρίσει, η εσωτερική σάλα είναι εξίσου όμορφη και ζεστή.

Το φαγητό: Θεαματική κι αλματώδης η εξέλιξη της κουζίνας του Μικρού Καραβιού, που το παρακολουθώ στενά εδώ και χρόνια. Με σταθερά, αλλά γρήγορα βήματα, ο μάγειρας Αντώνης Ψάλτης, προόδευσε κι έφερε την κουζίνα του σε ένα επίπεδο που δικαιώνει την προϋπηρεσία του στο Balthazar, στο Rock and Roll και στο 48, ως μέλος της μπριγκάντας του Χριστόφορου Πέσκια. Την τελευταία φορά δοκιμάσαμε απίθανες φακές με λάδι τρούφας και λιαστές ντομάτες, ανάλαφρη και κρεμμώδη ταραμοσαλάτα με αρωματικό λάδι άνηθου – όπου και εξαντλήσαμε την πρώτη δόση από τα φοβερά ζυμωτά ψωμάκια τους με μέλι κι ελαιόλαδο. Γλυκοπικάντικη ισορροπία στη τάρτα με πράσο και κοπανιστή, κι άψογα μαγειρεμένες οι φρέσκες, μαύρες ταλιατέλες με καλαμάρι ψητό στην εντέλεια, κι αρωματισμένες με ούζο και κάπαρη. Στην παρέα κάποιοι λοξοδρόμησαν προς κρεατοφαγία μεριά, κι έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι: μοχαράκι γιουβέτσι πιό ωραίο από της μαμάς, αρνί με σάλτσα μουστάρδας και ψητή πατάτα με φρέσκο βούτυρο, λουκούμι. Στο τέλος μην χάσετε με τίποτα το ρυζόγαλο με βανίλια κι ελληνικό καφέ. Είναι ένα επιδόρπιο που γράφει! Αν σας αρέσει η σοκολάτα, ο Αντώνης φτιάχνει και πολύ καλή τάρτα σοκολάτας με παγωτό βανίλιας και σάλτσα πορτοκαλιού με τσίλι. Κι αν πάλι δεν σας αρέσουν τα γλυκά, τότε κλείστε το δείπνο α λα γαλλικά, αλλά με άρωμα Κυκλάδων: ζητήστε τη ποικιλία τυριών, με καλοδιαλεγμένες επιλογές από τη Τήνο, τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Ίο, κλπ.

Ο λογαριασμός: Χωρίς τα ποτά, υπολογίζουμε πως θα πληρώσουμε γύρω στα 20 με 25 ευρώ ανά άτομο. Ωστόσο και τα εμφιαλωμένα κρασιά τους είναι εξαιρετικά τιμολογημένα, και προδιαθέτουν για να ανοίξουμε μπουκάλι.

Η κάβα: Μπράβο και στη κάβα του, που είναι κι αυτή αφοσιωμένη στην προβολή και την ανάδειξη του τόπου του. Την έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο σεφ, έτσι ώστε να ταιριάζει με το ύφος και τις γεύσεις της κουζίνας του. Μια καλοδομημένη και πλήρης λίστα που οργώνει τα νησιά: από τη Τήνο και τη Σύρο, ως τη Σίκινο και τη Σαντορίνη, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις.

Επιπλέον πληροφορίες: Εκτός από την απίθανη αυλή του, το «Μικρό Καράβι» έχει άλλο ένα κρυμμένο άσσο στο μανίκι του. Το παλιό χαμάμ που βρίσκεται στο πλάι της αυλής, και θα λειτουργεί από φέτος σαν prive χώρος είτε για όσους θέλουν απλώς να δειπνήσουν ή για όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν σεμινάριο, γευστική δοκιμή και συνδυασμούς αιγαιοπελαγίτικων τυριών και κρασιών..

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών