ΕΞΟΔΟΣ

Άγκυρα, Τήνος: Μια ανοιχτόκαρδη ψαροταβέρνα, τίμια και αυθεντική

Στην ψαροταβέρνα της οικογένειας Ματάλα στη Χώρα της Τήνου ορέγεσαι θαλασσινούς μεζέδες και χορταίνεις με φρέσκα ψάρια. Ο μπαμπάς ψαρεύει, οι θείες μαγειρεύουν, ο γιος σερβίρει.

12.08.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Έβελυν Φωσκόλου
Άγκυρα, Τήνος: Μια ανοιχτόκαρδη ψαροταβέρνα, τίμια και αυθεντική

Έχουν περάσει κοντά 30 χρόνια από τότε που άνοιξε η Άγκυρα στη Χώρα της Τήνου μπροστά στο λιμάνι. Ένα απλό, νοικοκυρεμένο, γαλανόλευκο ταβερνάκι, με το σουλούπι του ανεπιτήδευτα οικείο. Γρήγορα καθιερώθηκε και έγινε το σιγουράκι για τους ντόπιους και τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και καλοφτιαγμένους, κλασικούς μεζέδες. Πρόκειται για μια από αυτές τις παραδοσιακές, ανοιχτόκαρδες ψαροταβέρνες που έχουν εκλείψει, κι είναι τίμια κι αυθεντική. Δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό με πειραματικά πιάτα και φευγάτους συνδυασμούς, παρά μόνο μας κερδίζει με τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και τις λογικές τιμές. Στα διάφορα πόστα της συναντάμε τα μέλη της οικογένειας Ματάλα, έκαστο στο είδος του. Ο πατέρας είναι ψαράς, οι θείες μαγειρεύουν, ο Πέτρος, που είναι η νέα γενιά, κάνει τα κουμάντα στη σάλα και στο σέρβις.

Η νέα γενιά της οικογένειας έχει αναλάβει την υποδοχή και το σέρβις. Ο πρώτος που θα σας καλωσορίσει είναι ο Πέτρος
Κλασικό κι αγαπημένο ψαροταβερνίσιο μενού

Μπροστά στο λιμάνι της Τήνου, διαλέγουμε τραπέζι, επιλέγουμε ούζο, τσιπουράκι ή εμφιαλωμένο κρασί, κι ευθύς μπαίνουμε στο ψητό. Μια σελίδα είναι ο κατάλογος όλος, και περιλαμβάνει αυτά που πρέπει, αυτά που θέλεις και προσδοκάς, και τίποτα περισσότερο. Πήραμε μελιτζανοσαλάτα με καρύδια, κολοκυθάκια τηγανητά, μαραθοκεφτέδες και αγκινάρες ξιδάτες, γίγαντες, ρεγγοσαλάτα και τσίρο.

Ολόφρεσκα και σπαρταριστά τα βραστά λαχανικά, αγορασμένα πρωί πρωί από τη λαϊκή που λειτουργεί στο λιμάνι, απέναντι ακριβώς από την Άγκυρα
Ιωδιούχοι μεζέδες σε πολλές εκδοχές

Μια μερίδα μαυρομάτικα ζητήσαμε για να επιστρέψουμε στα… γήινα, και συνεχίσαμε με κάτι μεγάλες γόπες τηγανητές, μια μεριδιάρικη στείρα και μια σκορπίνα χονδρουλή που μύριζε θάλασσα, ψημένα στη σχάρα, ολόφρεσκα και ζουμερά. Καθαρές γεύσεις σπαρταριστές, ανακουφιστικά γνώριμες και οικείες, φαγητό καλομαγειρεμένο, από έμπειρα χέρια. Κάτι τέτοια μαγαζιά που μας ταΐζουν χωρίς να μας προβληματίζουν, ειλικρινά μας λείπουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤήνος: Για το Taxidi αφήσαμε (για λίγο) τα χωριά και πήγαμε στη ΧώραΤήνος: Για το Taxidi αφήσαμε (για λίγο) τα χωριά και πήγαμε στη Χώρα

Αγκυρα Τηνος

Όλο γούστο η εσωτερική σάλα του, θα σας σώσει έτσι κι αρχίσει να φυσάει δαιμονισμένα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Σεράνο στην Τήνο τηγανίζουν λουκουμάδες στο γκάζι από το 1965Στο Σεράνο στην Τήνο τηγανίζουν λουκουμάδες στο γκάζι από το 1965

Άγκυρα

Πλ. Κυπρίων, Εθνομαρτύρων, Τήνος 842 00, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: 2283-023.016
  • Ωράριο: Καθημερινά μεσημέρι και βράδυ
  • Κόστος: 15-25/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών