ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λεβέντης: κρητική πανδαισία

Παραδοσιακές γεύσεις με θέα στα Λευκά Ορη.

28.07.2016| Updated: 15.02.2024
Λεβέντης: κρητική πανδαισία

Παραδοσιακές γεύσεις με θέα στα Λευκά Ορη.

Η θέση: Φτάσαμε στον Ανω Σταλό (7 χλμ. από τα Χανιά) γυρίζοντας από ένα μπάνιο στα Φαλάσαρνα. Ο ήλιος είχε πάρει το πιο γλυκό του χρώμα – το ίδιο και το πράσινο των λόφων. Διαλέξαμε, λοιπόν, ένα τραπέζι στην άκρη της βεράντας με θέα στα Λευκά Ορη.

Η ατμόσφαιρα: Κλασσικής οικογενειακής ταβέρνας. Οσο για το σέρβις: Η μαντινάδα που διάβασα στο βιβλίο επισκεπτών είναι και η καλύτερη περιγραφή. «Δεν είναι μόνο το φαΐ που φέρνει ευτυχία, μα και η φιλοξενία σου που είναι πολύ σπανία».


Το φαγητό: Οι φίλοι που με έφεραν στον «Λεβέντη» μου είχαν τάξει παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Και έτσι ήταν. Και παραδοσιακή, και νοστιμότατη, και με καλές πρώτες ύλες. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για την «αμαρτωλή» στάκα με αυγά και τα ανάμεικτα καλιτσούνια ή το πολύ καλό τσιγαριαστό αρνί (σ.σ. λέγεται έτσι γιατί ψήνεται στα ζουμιά του, μόνο με λάδι). Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν οι μικρές λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά: η γλιστρίδα που συμπλήρωνε την κρητική σαλάτα (με ντομάτα, αγγούρι, ελιές και γαλομυζήθρα) ή το μπουκαλάκι με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι για να την αρτύσουμε κατά βούληση. (Αργότερα έμαθα ότι το λάδι είναι δικής τους παραγωγής και ότι η ταβέρνα συμμετέχει στο δίκτυο καταστημάτων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου.) Τη διαφορά τη βρήκα, επίσης, στους νοστιμότατους γεμιστούς κολοκυθανθούς, στα καλοτηγανισμένα μανιτάρια και στους αρωματικούς μπουμπουριστούς χοχλιούς. Δυστυχώς, δεν πέτυχα τη φασολάδα με τα μακαρόνια (το καλοκαίρι, λόγω ζέστης, τη σερβίρουν, όπως μου είπε ο εκ των ιδιοκτητών Γιώργος Χατζημανωλάκης, μία-δύο φορές την εβδομάδα) – πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πιάτο που αγαπούν πολλοί.

Ο λογαριασμός: περίπου 17-22€ (χωρίς κρασί).

Η κάβα: Δικό τους κρασί (λευκό και κόκκινο) ή εμφιαλωμένο- κυρίως ετικέτες από τον κρητικό αμπελώνα.

Επιπλέον πληροφορίες: Καλό είναι να έρθετε με μεγαλούτσικη παρέα (αν είστε και εσείς λαίμαργοι και θέλετε να δοκιμάσετε από όλα). Διαφορετικά, ούτε η χωνευτική παγωμένη τσικουδιά που θα σας κεράσουν στο τέλος δεν θα βοηθήσει. Επίσης, ιδιαίτερα αν πρόκειται να έρθετε βράδυ, κλείστε τραπέζι για να μην ταλαιπωρηθείτε. Ανοιχτά Ιούνιο-Σεπτέμβριο, όλη μέρα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών