ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαύρη Θάλασσα

Ψαροταβέρνα περιωπής, μια από τις καλύτερες της Θεσσαλονίκης.

22.11.2013| Updated: 16.02.2024
Μαύρη Θάλασσα

Ψαροταβέρνα περιωπής, μια από τις καλύτερες της Θεσσαλονίκης.

Η θέση: Χηλής και Πλαστήρα, στην Καλαμαριά, μπροστά στην θάλασσα με υπέροχη θέα.

Η ατμόσφαιρα: Κλασικού καλού εστιατορίου, με ευγενικό σέρβις, και κόσμο οικονομικώς άνετο.

Το φαγητό: Πλούσιος κατάλογος με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Από σαρδέλες έως φαγκριά, το καθένα στον καιρό του. Επίσης καλαμαράκια, γαρίδες, όστρακα. Πέρασα μεσημέρι για έναν μεζέ, γιατί είχα ακούσει πολλούς επαίνους, ότι δηλαδή είναι μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και από ανταγωνιστές. Δοκίμασα 2 πράγματα που αγαπώ πολύ και τα οποία συχνά «υποφέρουν» στα εστιατόρια: Λακέρδα και ταραμοσαλάτα. Η λακέρδα είναι κάτι σαν την δική μου μαντλέν. Μού θυμίζει το σπίτι μου, τον πατέρα μου και την εξαιρετική παλαμηδολακέρδα που μάς έστελναν φίλοι και συγγενείς από την Πόλη. Μαλακιά και γλυκιά όχι το σύνηθες σκληρό και αρμυρό ψάρι (συνήθως τοννολακέρδα) που βρίσκουμε στην Αθήνα. Θυμάμαι ότι «κοβόταν» με το πηρούνι. Ε, αυτήν ακριβώς την παλαμηδολακέρδα δοκίμασα στην Μαύρη Θάλασσα. Γλυκιά και μαλακιά, σερβιρισμένη με μια πινελιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ο δεύτερος μεζές είναι η ταραμοσαλάτα. Κοινός, συνηθισμένος όλοι σερβίρουν. Αλλά ταραμοσαλάτα από ταραμοσαλάτα διαφέρει. Της Μαύρης Θάλασσας ήταν από πρώτης ποιότητας άσπρο ταραμά, φτιαγμένη με καλό ελαιόλαδο, βελούδινη και δυνατή, με έντονη τη γεύση του ταραμά αλλά παρ’  όλα αυτά τέλεια ισορροπημένη.

Ο λογαριασμός: Ο μεζές ήταν τελικά κέρασμα. Αλλά εάν πλήρωνα θα έδινα 1,70 για το κουβέρ, 1,50 για το νερό, 5,5 ευρώ για την ταραμοσαλάτα και 7 για την λακέρδα, σύνολο 15,70.  Αλλιώς, σε μια ψαροταβέρνα ό,τι φας πληρώνεις. Άλλο να φας αστακό άλλο να φας σαρδέλα. Υπολογίστε πάντως ως κατώτατη τιμή τα 15 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Εικοσιπέντε μπουκάλια καλό ελληνικό λευκό κρασί. Ένα γαλλικό Chablis και ένα γερμανικό Riesling, είναι ο βασικός κορμός της κάβας. Μπύρες και ούζο, ακόμη και σαμπάνια διαθέτει ο κατάλογος.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά και τις Κυριακές μεσημέρι βράδυ. Πάρκινγκ εύκολο τουλάχιστον τις καθημερινές.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών