ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Radikal: χωριάτικη στο βάζο!

Μέσα στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης

27.10.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΜΑΛΙΟΥΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
Radikal: χωριάτικη στο βάζο!

Μέσα στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης

Η θέση: Άνοιξε πρόσφατα μέσα στα τείχη της Άνω Πόλης, όπως μπαίνει κανείς από την κεντρική Πορτάρα, σε ένα παραδοσιακό διώροφο της περιοχής. Φτάνει κανείς καλύτερα με ταξί (η πιάτσα είναι ακριβώς δίπλα) ή με το λεωφορείο 23, ακόμη και με τα πόδια από το κέντρο, αν η αντοχή το επιτρέπει.


Η ατμόσφαιρα: Θυμίζει φυλακή, όπως το διπλανό Γεντί Κουλέ (οι παλιές φυλακές των Κάστρων) κι αυτό ήταν το κόνσεπτ των ιδιοκτητών (και του αρχιτεκτονικού γραφείου MOCK της Θεσσαλονίκης, που το υποστήριξε). Συντονίζεσαι με την τοπική ιστορία (στα τουρκικά το όνομά του σημαίνει «ρίζα») και χαλαρώνεις σε ήρεμους χώρους. Το «δυνατό» χαρτί του Radikal είναι η κάβα του: σε ειδικό κελάρι που είναι εμφανές, στο ισόγειο του εστιατορίου, με πάρα πολλές επιλογές. Υπάρχει επίσης και ειδικό, πριβέ δωμάτιο, με κρατήσεις για μέχρι και 12 άτομα. Το μόνο που μας ζόρισε λίγο ήταν τα εξωτερικά καθίσματα (θα μπορούσαν να έχουν μαξιλάρια).


Το φαγητό: Το μενού περιλαμβάνει λίγα πιάτα, κυρίως κρέας, κάποιες επιλογές σε θαλασσινά και κάποιες για vegetarian. Η κάρτα των κρασιών, πάλι, πλούσια. Πήραμε τη «χωριάτικη του κουταλιού», με καπνιστά λαχανικά σε κυβάκια, μέσα σε βάζο. Ενδιαφέρουσα. Η ταλιάτα μοσχαρίσιας κόντρας εξαιρετική: ήρθε όπως τη ζητήσαμε, καλοψημένη και όμως ζουμερή, κομμένη σε φέτες.


Ο σολομός με σάλτσα ολλαντέζ ήταν καλοφτιαγμένος, θα θέλαμε όμως να δοκιμάσουμε κι άλλες επιλογές σε ψάρι. Το κοτόπουλο με μπανάνα και ανανά μας ακούστηκε ιδιαίτερο πιάτο, ήταν όμως αρκετά άτονο. Η παρουσίαση των φαγητών, προσεγμένη. Η 12μελής ομάδα του Radikal προσέχει πολύ τις πρώτες ύλες κι αλλάζει το μενού ανάλογα με την εποχή. Είναι καλό, να εξετάσουν λίγο τις μερίδες τους. Σχολιάζαμε, φεύγοντας, ότι 11,50 ευρώ για ένα φιλέτο σολομού χωρίς γαρνιτούρα είναι μάλλον πολλά.


Ο λογαριασμός: Υπολογίστε μεταξύ 17-25 ευρώ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Η κάβα: Συνοδέψαμε με τη θεσσαλονικιώτικη μπύρα Άλη κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Δουλουφάκη. Μεταξύ των επιλογών – ελληνικών και μη – κρασιά Κτημάτων Παπαγιαννάκου, Μπουτάρη, Λίγα, Σκλάβου, Δαλαμάρα, Μανουσάκη, Μονεμβασιάς, αλλά και γαλλικές, ισπανικές και αυστραλέζικες ετικέτες.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Τρίτη – Κυριακή, 14.00 – 00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών