ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ρεμούτσικο: για παϊδάκι που «μιλάει»

Κάτι καλό ψήνεται στον Αγιο Δημήτριο...

25.01.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ρεμούτσικο: για παϊδάκι που «μιλάει»

Κάτι καλό ψήνεται στον Αγιο Δημήτριο…

Η θέση: Στο Μπραχάμι, 30 μέτρα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, επί της λεωφόρου που φέρει το όνομά Του, συνέχεια της Καλαμακίου – καλού-κακού βάλτε GPS.

Η ατμόσφαιρα: Παλαιό στυλ μαγαζιού, κλείνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας, δεν πέρασε από εδώ η μόδα της νεοταβέρνας, ούτε στη διακόσμηση ούτε στο φαγητό. Δύο σάλες, η «μέσα» εντελώς φολκλόρ, ξύλο ραμποτέ, μωσαϊκά, ένα τζάκι στο βάθος να καίει. Η «έξω», ένα τμήμα της αυλής κλεισμένο για τους καπνίζοντες – ευτυχώς χωρισμένα τα στρατόπεδα. Το καλοκαίρι «παίζει» αυλή. Μπαίνοντας σε «καλωσορίζει» η βιτρίνα με τα κρεατικά.

Το φαγητό: Το μενού είναι κλασικής ελληνικής «ψητουδερί». Για την αρχή έχουν τηγανητά (κολοκυθάκια, πιτάκια – ωραία αυτά με τον παστουρμά- τυροκροκέτες – συμπαθητικές). Από σαλάτες χωριάτικη, χόρτα, λάχανο-καρότο, και -η μόνη πιο μοντέρνα- καρότο, κολοκυθάκι, λίγη ρόκα, καρύδι, βαλσαμικό – ταιριάζει πολύ με τα ψητά που θα πάρετε για κυρίως. Αποκάλυψη είναι η φέτα τους, ίσως η καλύτερη που έχω δοκιμάσει σε ταβέρνα – με εξαίρεση ίσως στον Κρητικό στην Κάντζα.

Τα ψητά τους είναι ωραιότατα ψημένα -κατά τον ελληνικό τρόπο βέβαια. Το μπιφτέκι τους, μερακλίδικο, με ανάμεικτο κιμά, μικροσκοπικό για σωστό και ελεγχόμενο ψήσιμο. Το λουκάνικο συμπαθητικό, άρεσε ακόμα και σε αυτούς που δεν αγαπούν το είδος.

Δεν γνωρίζω την προέλευση των κρεατικών, όμως η ποιότητά τους είναι καλή. Οι πανσέτες, για παράδειγμα, δεν έχουν αυτό το έντονο στη γεύση λίπος που πρέπει να λιώσει με υπερβολικό ψήσιμο, αλλιώς δεν τρώγονται – εδώ είναι ροδοψημένες, με λεπτό στρώμα λίπους, ίσα που το γεύεσαι.

Το κλου όμως είναι τα παϊδάκια. Είναι από τα λίγα μαγαζιά που ξέρουν να τα ψήνουν σωστά. Δεν υπάρχει ίχνος «εγκαύματος», είναι ροδισμένα όχι μαυρισμένα, ωραία αλατισμένα και «ριγανισμένα». Ζουμερότατα και αφράτα. Εχει και από προβατίνα, μεζές έντονος για τους μυημένους. Το άλλου κλου είναι το χοιρινό κοντοσούβλι (από πανσέτα και λαιμό εναλλάξ), μαριναρισμένο με μουστάρδα, σκόρδο, αλατοπίπερο, ρίγανη. Αφρός.

Η κάβα: Στο κρασί τα χαλάμε. Εχουν μόνο χύμα. Δεν λέω, περί λαϊκής ταβέρνας πρόκειται, αλλά σε αντίστοιχα μαγαζιά στην Ιταλία θα είχαν τουλάχιστον 8-10 επιλογές από κρασιά της περιοχής. Από το Ρεμούτσικο μια καλή ρετσίνα λείπει, ένα αττικό σαββατιανό, δυο ωραίες Νεμέες, απλά πράγματα.

Ο λογαριασμός: Οι τιμές φιλικότατες. Δυσκολα ξεπερνάς τα 12-15 ευρώ το άτομο – για φαγητό μέχρι σκασμού.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο τα βράδια. Κυριακές μόνο μεσημέρι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών