ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Sphinx: Κλασική αξία, νέο πόστο

Ένα από τα ομορφότερα κτίρια του νησιού και ίσως το πιο εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα σε ένα σοκάκι της Οίας.

31.08.2017| Updated: 16.02.2024
Sphinx: Κλασική αξία, νέο πόστο

Η θέση: Ένα από τα ομορφότερα κτίρια του νησιού και ίσως το πιο εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα σε ένα σοκάκι της Οίας.

Η ατμόσφαιρα: Σε ένα ανακατασκευασμένο παραδοσιακό κτίσμα του 19 ου αιώνα, καπετανόσπιτο αρχικά και στη συνέχεια δημοτικό σχολείο, αποστακτήριο και βιομηχανία καλτσών, με αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και ιταλικό στυλ, στεγάζεται πλέον το θρυλικό Sphinx του σεφ Γιώργου Ψύχα που έκανε καριέρα στα Φηρά, για περίπου 25 χρόνια.

Το φαγητό: Υποδοχή και άψογη προσωπική περιποίηση από τις κόρες του σεφ, Ελένη και Εβίτα Ψύχα. Λαχανικά, μυρωδικά, φάβα, ελιές κι ελαιόλαδο είναι δικής τους πιστοποιημένης βιολογικά παραγωγής, από τα κτήματά τους στους Μπαξέδες της Οίας. Η κουζίνα ελληνική, μπολιασμένη με τοπικά προϊόντα, απλή και ουσιαστική, παρουσιασμένη με σύγχρονο τρόπο, δίχως διάθεση εντυπωσιασμού, δεν απομακρύνεται από το αυθεντικό γευστικό αποτέλεσμα. Μας άρεσε πολύ η μους καπνιστής μελιτζάνας με καπνιστό χέλι, λιγότερο πετυχημένος ο μουσακάς θαλασσινών που του έλειπε η φινέτσα, την οποία με το παραπάνω βρήκαμε στο καρπάτσιο αστακού με αχινό και αγουρίδα. Στα κυρίως, βαθιά γευστικό ήταν το τρυφερό αρνίσιο κότσι με χειροποίητο κριθαράκι και σαντορινιό ντοματάκι, και αψεγάδιαστο ψήσιμο στα ψάρια, τόσο στο φιλέτο λαβράκι με κρέμα μελιτζάνας και σάλτσα φάβας, όσο και στο βλάχο φρικασέ με σταμναγκάθι.

Ο λογαριασμός: 35-45€/άτομο, χωρίς το ποτό.

Η κάβα: Ξεκινήσαμε με κοκτέιλ από την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα του bartender Γιώργου Βώρου, για να συνεχίσουμε με κρασί από έναν υποδειγματικό κατάλογο 400 ετικετών από όλο τον κόσμο και με ειδική μνεία στον θηραϊκό αμπελώνα – σε εξαιρετικές τιμές για Σαντορίνη και περίπου 50 επιλογές σε ποτήρι, εκ των οποίων και μεγάλα κρασιά διαμέσου Coravin.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά ανοιχτά 18.00-1.30.  Διοργανώνουν και wine tastings που αξίζει να παρακολουθήσετε.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών