ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα Νησιά

Η ιστορική ψαροταβέρνα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πάντα πιστή στην παράδοσή της.

05.11.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Τα Νησιά

Η ιστορική ψαροταβέρνα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πάντα πιστή στην παράδοσή της.

Η θέση: Στην οδό Προξένου Κορομηλά, στην καρδιά της πόλης.

Η ατμόσφαιρα: Παρ’ όλο που εκεί μαζεύεται η παλιά «καλή κοινωνία» και οι εκλεκτοί τουρίστες της πόλης, η ατμόσφαιρα παραμένει οικεία και φιλική, νησιώτικη. Σε αυτό συντείνει το σέρβις που είναι ευγενικό χωρίς να είναι «τυπικό» και «κουμπωμένο» και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της και αρχιμάγειρας Νίκος Αλεξίου. Η μεγάλη φωτογραφία της παλιάς Σκοπέλου δίνει τον τόνο εσωτερικά. Και δύο ακόμη φωτογραφίες μαρτυρούν για την ποιότητα του μαγαζιού. Του Paul Bocuse, του περίφημου Γάλλου σεφ με ιδιόχειρα κομπλιμέντα για την μαγειρική των Νησιών, και της Catherine Deneuve. Μού αρέσει ότι ο κ. Νίκος επέλεξε αυτούς ανάμεσα από χιλιάδες γνωστούς που πέρασαν από το μαγαζί του.

Το φαγητό: Φρέσκο ψάρι, και θαλασσινά, ωραίες σαλάτες και μεζέδες. Για πρώτο έφαγα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, σπιτικά, μυρωδάτα. Την απαραίτητη ταραμοσαλάτα από άσπρο ταραμά και κάτι που μού έκανε φοβερή εντύπωση: ταρτάρ τόνου. Γεύση έντονη και θαλασσινή. Συνέχισα με ψαρόσουπα φτιαγμένη από σκορπιό, πεσκανδρίτσα και μπακαλιάρο, με ένα μεγάλο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στην σούπα. Ο φίλος που ήταν μαζί μου, φανατικός κρεωφάγος, δοκίμασε το φιλέτο κοτόπουλου. Μας κέρασαν γιαούρτι με ψητό μήλο. Γιαούρτι σίγουρα από παραγωγό, καμία σχέση με τα «εμφιαλωμένα», και μοσχομυρωδάτο ψητό μήλο με κανέλα. 

Ο λογαριασμός: Πληρώσαμε για τα πρώτα, τα δύο κυρίως πιάτα και 2 μπύρες, 34 ευρώ.

Η κάβα: Καλά ελληνικά κρασιά, κυρίως λευκά και λιγότερα κόκκινα. Οι τιμές ξεκινούν από 18 ευρώ έως 30 για τα πολύ καλά κόκκινα κρασιά.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοικτά από τις 12.30 το μεσημέρι συνεχώς, ενώ την Κυριακή λειτουργεί μόνο μεσημέρι από τις 12.30 έως τις 7 περίπου. Το πάρκινγκ από δύσκολο έως αδύνατον στη γειτονιά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT