ΕΞΟΔΟΣ

Το καμπαρέ του σήμερα ρίχνει άγκυρα στο Piree

Ατμόσφαιρα και μουσική καμπαρέ, Πειραιώτες γλετζέδες, έτοιμοι να σηκωθούν από τα τραπέζια, το Piree είναι πάντα μια εμπειρία εξόδου.

24.02.2023
Φωτογραφίες: Piree
Το καμπαρέ του σήμερα ρίχνει άγκυρα στο Piree

Είναι καιρό που οι φίλες μου με είχαν τρελάνει να πάμε και φέτος στο Piree. Βλέπεις, είχαμε πάει και πέρυσι και περάσαμε ωραία. Φέτος, μαθαίνω ότι έχει αλλάξει το μενού, αλλά η παράσταση του καμπαρέ παραμένει σχεδόν ίδια, με την ταλαντούχα Ματθαία Σπιταδάκη να οδηγεί το τραγούδι και τον χορό. Και πάλι η παράσταση είναι κάθε Παρασκευή: «From Cabaret to Piree – Port of Souls». Μια ιστορία με πάθη, σάτιρα, τραγούδι και πολύ χορό. Κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που όλοι το ‘χουμε ανάγκη. Ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, στην εποχή των καμπαρέ, τότε που εκεί στα παλιά λαμαρινάδικα, στη γειτονιά του Άγιου Διονυσίου, γεννιούνταν έρωτες και αναμειγνύονταν άνθρωποι και κουλτούρες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Κρητικιά Ματθαία Σπιταδάκη, εκτός από εντυπωσιακή παρουσία, έχει υπέροχη φωνή και ερμηνεύει γνωστά τραγούδια καμπαρέ. Στις 5 Μαρτίου θα παρουσιάσει μαζί με την μπάντα της από το Ρέθυμνο Topos έναν ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Όλα σε μια θάλασσα», που περιέχει 5 δικά τους τραγούδια και 5 διασκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNiDo: Τι γεύση έχει το νέο γαστρομπάρ του Nίκου Θωμά;NiDo: Τι γεύση έχει το νέο γαστρομπάρ του Nίκου Θωμά;Μέσα στην άκρως θεατρική ατμόσφαιρα του πολυχώρου Piree ο κόσμος συρρέει από τις 10 παρά και αφού καθίσει στο τραπέζι του παραγγέλνει και περιμένει να γίνει μάρτυρας μια ερωτικής ιστορίας, που θα τον παρασύρει και θα τον σαγηνεύσει. Άλλωστε σε αυτό είναι πολύ καλή η Ματθαία, αλλά και όλοι οι περφόρμερ που τη συνοδεύουν: ο συνοδός της Γιώργος Τσουρουνάκης, η πατρόνα του καμπαρέ Γιούλη Παπαδάκη, η Νικολέτα Μηλιώνη στο ακορντεόν και οι χορευτές Ανδρέας Ζουάνος και Μαριλένα Κάτσικα. Μια ωραία παρέα από νέα παιδιά, που αγαπούν την τέχνη, το χορό και το τραγούδι. Πολύ συχνά βέβαια όλο και κάποιοι guests φίλοι περνούν από το μαγαζί, οι οποίοι βρίσκουν τρόπο να… τρυπώσουν στην ιστορία. Άλλωστε το όλο κόνσεπτ, όπως μου λέει η Μαρία Κοκολάκη, που επιμελείται την παράσταση βασίζεται στη διάδραση με τον κόσμο. Οι περφόρμερ δεν χορεύουν μόνο μεταξύ τους. Αν δουν ότι συμμετέχεις και “το έχεις” σε παίρνουν μαζί τους και η συνέχεια είναι απρόβλεπτη. Είναι πάντα μια άλλη ατμόσφαιρα στο μαγαζί, ποτέ η ίδια, ανάλογα με τη διάθεση του κόσμου και με το πόσο και πόσοι θα συμμετέχουν. Ωστόσο, επειδή εγώ δεν ανήκω στους θαρραλέους, που χορεύουν με το παραμικρό, δεν με ενόχλησε κανείς και το εκτίμησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSupper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;Supper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;Το μαγαζί είναι όμορφο, με vintage αισθητική, πολλά κεριά και πολυελαίους. Στο κέντρο του δεσπόζει το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι που γεμίζει από πολλές και διαφορετικές παρέες, που καταλήγουν να μιλούν και μεταξύ τους. Εναλλακτικά, τριγύρω έχει πολλά ξεχωριστά τραπέζια και ένα μπαρ στο βάθος, στο οποίο θα δεις συνήθως και τον Κοσμά Καραβά, τον Πειραιώτη ιδιοκτήτη. Στην είσοδο φιλοξενούνται εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών, ενώ τις υπόλοιπες μέρες έχει διαφορετικού είδους παραστάσεις. Τις Πέμπτες, την παράσταση «Black Mini Dress», με τραγούδια από ασπρόμαυρες ταινίες των δεκαετιών ‘50 – ’70, τα Σάββατα το «Σαν Κυριακή» εμπνέεται από τη Nefelopetra και την παράνομη αγάπη του Βασίλη Τσιτσάνη και της Μαρίκας Νίνου. Όσο για τις Κυριακές, η παράσταση «Μπορ Ντε Λο» μιλάει από μόνη της και υπόσχεται ερωτισμό και την πιο σέξι χορευτική διάθεση.

Το φαγητό είναι συνοδευτικό του ποτού και της θέασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και νόστιμες επιλογές. Απλώς δεν είναι το πρωτεύον εδώ. Ο λόγος που θα ‘ρθει κάποιος στο Piree είναι για να διασκεδάσει, να ακούσει ωραία τραγούδια και μουσικές και να πάρει και κάτι να συνοδεύσει το ποτό του. Σε αυτή την κατεύθυνση μια από τις πίτσες που σερβίρονται εδώ είναι καλή και εύκολη επιλογή. Ωστόσο, το πιάτο που έκλεψε στο δικό μας τραπέζι τις εντυπώσεις ήταν το κουνουπίδι με κάσιους και αβοκάντο, που είχε ραντιστεί με μια τέλεια σάλτσα από ταχίνι και κόλιανδρο. Ωραία ήταν και τα bao buns με κοτόπουλο πανέ, ενώ το πλατό τυριών θα ήθελε περισσότερα -και όχι μόνο αλμυρά- είδη τυριών για να γίνει λίγο πιο παιχνιδιάρικο, σύμφωνα με το κλίμα. Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά με αξιόλογες επιλογές. Εμείς ήπιαμε το αγαπημένο μου Άδολη Γη του Κτήματος Αντωνοπούλου, ένα χαρμάνι από Λαγόρθι και Chardonnay με διάφορες ακόμα ποικιλίες (Ασπρούδες, Ροδίτη) από την ορεινή Αχαΐα, που ήρθε σε τέλεια θερμοκρασία.

Η διάρκεια της παράστασης είναι μιαμιση ώρα και η έναρξή της είναι γύρω στις 22.20 με 22.30, οπότε καλό είναι να πάτε μέχρι τις 10, ώστε να δώσετε την παραγγελία σας και να ξεκινήσετε να τσιμπάτε πριν αρχίσει. Όταν τελειώσει, περίπου τα μεσάνυχτα, το κέφι κορυφώνεται καθώς αναλαμβάνει τη μουσική ο dj και ο κόσμος χορεύει ασταμάτητα. Είχα καιρό να δω τόσο ξεφάντωμα με ξένη, ωραία, χορευτική μουσική, σαν τα πάρτυ των ’90s. Βασικά από πέρυσι, που το είχα ξαναδεί εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμεΟι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμε

Piree

Κάστορος 78, Πειραιάς
  • Τηλέφωνο: 210-40.82.700-02
  • Τηλέφωνο: 6985-06.19.80
  • Website: https://www.piree.gr/
  • Ωράριο: Τετάρτη 17:00 – 24:00, Πέμπτη: 17:00 - 2:00, Παρασκευή: 17:00 – 02:00, Σάββατο: 12:00 – 02:00, Κυριακή: 12:00 – 01:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών