ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Ελληνικά κρασιά για βραβείο

Οι διακριθέντες στον 18ο διεθνή διαγωνισμό Decanter awards.

06.09.2021
Φωτογραφίες: Άκης Ορφανίδης
Ελληνικά κρασιά για βραβείο

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού και είναι σίγουρα αυτός με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα. Φέτος, η 18η διοργάνωση των Decanter awards ήταν η χρονιά-σταθμός, με τις περισσότερες συμμετοχές, από 56 χώρες.

Για δεκαπέντε συνεχόμενες ημέρες, 18.094 κρασιά δοκιμάστηκαν από 170 διακεκριμένους διεθνώς κριτές, ανάμεσα στους οποίους 44 Masters of Wine και 11 Master Sommeliers. Αξιολογήθηκαν και βραβεύτηκαν, αποσπώντας 50 Best in Show διακρίσεις, εκ των οποίων μία ελληνική, με τη Σαντορίνη Λαούδια της Κάναβας Τσέλεπου Χρυσού. Δόθηκαν 179 χρυσά με 16 ελληνικές συμμετοχές, 635 ασημένια, εκ των οποίων τα 138 ελληνικά, και 8.332 χάλκινα, εκ των οποίων τα 167 ελληνικά.

Στο decanter.com μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία με κάθε λεπτομέρεια και, αφού χειροκροτήσουμε όλοι μαζί λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς παραγωγούς, να βάλουμε πλώρη να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Πολλοί από εσάς θα με έχετε ακούσει να λέω ή θα με έχετε διαβάσει να γράφω ότι τα κρασιά βραβεύονται στα ποτήρια των καταναλωτών και στην επαναληψιμότητα των πωλήσεων, και το πιστεύω ακράδαντα. Πιστεύω όμως και στους διαγωνισμούς, γιατί δίνουν στους παραγωγούς την ευκαιρία να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και στα κρασιά τους να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν από άγνωστους κριτές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και να δουν –μέσες άκρες πάντα– τι πουλιά πιάνουν. Θέλει αρετή και τόλμη να βγάζεις το «παιδί» σου μόνο του στον κόσμο, να δείξει τι και αν αξίζει.

Γι’ αυτόν τον λόγο θέλω σήμερα, αφού συγχαρώ θερμά τους 328 βραβευθέντες Έλληνες παραγωγούς στα Decanter awards, να σταθώ σε δύο νέα παιδιά που για πρώτη φορά στέλνουν τις ετικέτες τους σε διεθνή διαγωνισμό και βραβεύονται! Δύο διακρίσεις για τη Μαρία Δημητριάδη και το Navitas Winery, ένα νέο μικρό οινοποιείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, με οινολόγο τον Γρηγόρη Σωτηριάδη, μόλις 29 ετών! Ασημένιο μετάλλιο και 90 βαθμοί για το ροζέ Mountcloud Single Vineyard Grenache, που οι κριτές χαρακτηρίζουν «φινετσάτο, με φράουλα και βατόμουρο στη μύτη και ευχάριστη οξύτητα και ισορροπία εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων». Χάλκινο και 88 βαθμοί για το Terre de Zeus Single Vineyard Assyrtiko, με τους κριτές να το βρίσκουν «μανταρινένιο, με ξύσμα ώριμου λεμονιού».

Ο Φοίβος Παπαστρατής είναι 26 ετών και, ενώ δεν προέρχεται από αγροτική ή οινική οικογένεια, λατρεύει από μικρός τα αμπέλια – τόσο ώστε η πορεία του να είναι μονόδρομος. Με συνεπικουρούσα τη διακεκριμένη οινολόγο Βασιλική Ακριώτη, δημιουργεί το F Foivos Papastratis Assyrtiko Muscat και κερδίζει το πρώτο διεθνές του χάλκινο μετάλλιο στο Decanter με 89 βαθμούς. Ο χαρακτηρισμός των κριτών: «Τζίντζερ και φρέσκα αρώματα Μοσχάτου σταφυλιού κυριαρχούν στο μπουκέτο. Στο στόμα ορυκτώδες, με φρέσκα ροδάκινα και νεκταρίνια και μακρά επίγευση φλούδας εσπεριδοειδών». Κριτική που δικαιώνει τη Master of Wine Sarah Jane Evans, που χαρακτήρισε τον Φοίβο Παπαστρατή «πολλά υποσχόμενο».

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 949.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών