ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Αληθινή σπαζοκεφαλιά να ταιριάξεις το αυγοτάραχο με κάτι άλλο από βότκα και σαμπάνια. Μετά από μια γευσιγνωσία για γερά νεύρα, καταλήξαμε στη δική μας χρυσή δεκάδα.

03.10.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Τι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε όλα τα ελληνικά αυγοτάραχα!Δοκιμάσαμε όλα τα ελληνικά αυγοτάραχα!

Σε ένα παλιότερο άρθρο για τον Γαστρονόμο, η Εύη Βουτσινά μνημονεύει το εξής: «Ένας παλιός Μεσολογγίτης, ο κ. Γερ. Καραντινός, μου έλεγε ότι τα παλαιότερα χρόνια Μεσολογγίτες έμποροι κρασιών, όταν πήγαιναν σε χωριά να αγοράσουν ποσότητες κρασιών, έπαιρναν μαζί τους αυγοτάραχο, έκοβαν και μοίραζαν σε όλους τους θαμώνες του καφενείου (εκεί γίνονταν τότε αυτές οι συναλλαγές) κι όταν έφερνε ο αγρότης κρασί για να το δοκιμάσουν, η γεύση του ήταν πολύ κατώτερη από την πραγματική. Έτσι, χάρη στο αυγοτάραχο, ο καπάτσος έμπορος αγόραζε εκλεκτό κρασί σε χαμηλή τιμή, συναινούντων μάλιστα όλων των παρόντων». Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο γεγονός, η κ. Βουτσινά θέλει να τονίσει την πεποίθηση που υπάρχει πως το αυγοτάραχο με το κρασί δεν κάνουν χωριό.

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης με τη δημοσιογράφο του Γαστρονόμου Νένα Δημητρίου.

Εμείς θελήσαμε να το εξακριβώσουμε κάνοντας τις δικές μας δοκιμές. Αγνοήσαμε τους συνήθεις ύποπτους που γνωρίζαμε εκ προοιμίου ότι ταιριάζουν με το αυγοτάραχο -Muscadet από την κοιλάδα του Λίγηρα, βότκες και σαμπάνιες- και δοκιμάσαμε από orange κρασιά και ρετσίνες έως παλαιωμένα τσίπουρα και Mescal. Ακολουθούν οι επιλογές μας, οι ασυνήθεις ύποπτοι μιας αναπάντεχης γευσιγνωσίας.

Meta Assyrtiko Natural Orange

Ασύρτικο, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Πιερία

Ένα orange wine ή αλλιώς πορτοκαλί κρασί, με έντονο χρώμα, αρώματα ώριμων και μαρμελαδιασμένων φρούτων, ξηρών καρπών, γερασμένων ανθέων και μια ελαφριά στυφάδα (αίσθηση τανινών). Ταιριάζει περισσότερο με τα αυγοτάραχα μεγαλύτερης παλαίωσης με πιο έντονα αρώματα και ένταση.

Single Variety Tsikoudia

Roussanne, Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

Μια μονοποικιλιακή τσικουδιά από την ποικιλία Roussanne έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι, πολύ αρωματική και ευχάριστη. Δεν είναι τυχαίο το ότι εμφιαλώνεται σε φιάλη που παραπέμπει σε «φάρμακο». Θα έλεγα ότι ήταν μια ακόμα επιλογή πασπαρτού μετά τη Ρετσίνα, που ταίριαξε συνολικά με τα περισσότερα αυγοτάραχα που δοκιμάσαμε.

Sherry Lustaυ Manzanilla Papirusa

Jerez, Iσπανία

Μια πολύ νόστιμη, οξειδωτική, με αρώματα ξηρών καρπών και δροσιστική Manzanilla (έτσι ονομάζονται τα φρέσκα Sherry που παράγονται παραλιακά), η οποία ταίριαξε περισσότερο με τις πιο φρέσκες εκδοχές των αυγοτάραχων ισορροπώντας τέλεια δίπλα τους.

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης κατέληξε στη χρυσή δεκάδα αφού δοκίμασε πολλά κρασιά και αποστάγματα.

Ρετσίνα Amphora Ροδίτης

Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Μια Ρετσίνα παλαιωμένη σε αμφορέα, με διακριτικά αρώματα ρητίνης, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και ένταση. Ταίριαξε ιδανικά με όλες τις φρέσκες εκδοχές αυγοτάραχου αλλά και με τις περισσότερες από τις παλαιωμένες. Ένα κρασί από την εθνική μας κληρονομία, μας βγάζει ασπροπρόσωπους και κοντράρει στα ίσια τις εντάσεις και την αλμυρή αίσθηση του αυγοτάραχου, δίπλα στο οποίο στέκει ως το ιδανικό του ταίρι.

Τσίπουρο Πελάδα

Μεσολόγγι

Ένα τσίπουρο από το Μεσολόγγι, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του αυγοτάραχου. Μια συνήθης έκφραση που λένε στο κρασί είναι «what grows together goes together» (ό,τι φύεται μαζί, ταιριάζει μαζί) και στη συγκεκριμένη περίπτωση το τσίπουρο Πελάδα φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Διαπιστώσαμε ότι ταιριάζει ιδιαίτερα με τις πιο φρέσκες εκδοχές του αυγοτάραχου.

Mezcal Artisanal Amores

Mexico

Το Mezcal είναι ένα από τα πλέον ανερχόμενα προϊόντα στη βιομηχανία των ποτών παγκοσμίως. Ο παραγωγός Amores δημιουργεί ένα Mezcal από τις ποικιλίες αγαύης Mazatlάn, Guerrero και Cupreata με ιδιαίτερα γήινο χαρακτήρα, με έντονα αρώματα καπνού, βοτάνων και φυτών. Η πιο ευχάριστη έκπληξη του tasting ομόφωνα! Ταίριαξε με όλα τα αυγο-τάραχα που δοκιμάσαμε, με τον καπνιστό του τόνο να συμπληρώνει όμορφα την αλμύρα του αυγοτάραχου.

Puro Παλαιωμένο Τσίπουρο

Μοσχάτο Μαύρο, Θάνος Καραθάνος, Καρδίτσα

Το Puro είναι ένα παλαιωμένο τσίπουρο από τον μετρ του είδους, Θάνο Καραθάνο, με αρώματα καπνού,    καραμέλας, γλυκών μπαχαρικών και ώριμων και αποξηραμένων φρούτων. Ταίριαξε  ιδανικά δίπλα στα πιο έντονα σε παλαίωση αυγοτάραχα και ισορρόπησε τις εντάσεις τους.

Ούζο Πελάδα

Μεσολόγγι

Ένα ούζο με έντονα αρώματα γλυκάνισου και μαστίχας, από το Μεσολόγγι και το αποσταγματοποιείο Πελάδα, που, όπως και το τσίπουρό του, ταιριάζει περισσότερο με φρέσκες εκδοχές αυγοτάραχου με πιο μαλακή υφή και πιο ελαφριά ένταση.

Ούζο Πλωμαρίου Βαρβαγιάννη

Εξ αποστάσεως 100%, Λέσβος

Εξαιρετικής ποιότητας ούζο 100% εξ αποστάξεως από την αποσταγματοποιία Βαρβαγιάννη από το νησί της Λέσβου, με έντονα αρώματα γλυκάνισου και μαστίχας. Ταιριάζει περισσότερο δίπλα σε αυγοτάραχα με πιο ελαφριά ένταση.

Μονοποικιλιακό Τσίπουρο από Ασύρτικο

Αποσταγματοποιείο Βλαδίκα, Σέρρες

Ένα φίνο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Ασύρτικο από το αποσταγματοποιείο Βλαδίκα στις Σέρρες. Αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών ισορροπούν την αλμυρή και πιο umami αίσθηση. Δοκιμάστε το δίπλα σε αυγοτάραχα πιο φρέσκιας υφής.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών