ΜΠΙΡΑ

Θες Άλη; Οι «Αλήτες» ζυθοποιοί της Θεσσαλονίκης

Μια παρέα συμφοιτητών από τη Θεσσαλονίκη βράζει μπίρες με χαρακτήρα και νοστιμιά, τις οποίες θέλει να καθιερώσει ως μπίρες της γειτονιάς.

17.02.2021| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
Θες Άλη; Οι «Αλήτες» ζυθοποιοί της Θεσσαλονίκης

Bατές, αλλά όχι βαρετές. Φτιάχνονται με κέφι οι μπίρες των Θωμά Ευαγγελόπουλου, Νίκου Ρόιδου, Λίνας Δόμβρου και Αντώνη Μουστάκα και δεν δυσκολεύουν τους αμύητους ουρανίσκους με τραβηγμένες εντάσεις και περιπετειώδεις, σοφιστικέ γεύσεις. Παράλληλα, όμως, διαθέτουν χαρακτήρα και νοστιμιά και είναι οι μπίρες που τις ευχαριστιέσαι απλά, χωρίς να σε προβληματίζουν.

Τέσσερις Θεσσαλονικείς συμφοιτητές, ο χημικός Αντώνης και οι γεωπόνοι, τεχνολόγοι τροφίμων Νίκος, Θωμάς και Λίνα, βρέθηκαν πριν από πέντε χρόνια να βράζουν μπίρες στο μικροζυθοποιείο τους στα προάστια της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. «Είμαστε και θα παραμείνουμε μικροί, ώστε να έχουμε την ευελιξία να σχεδιάζουμε και να παράγουμε συνεχώς νέες συνταγές. Θέλουμε η Άλη να καθιερωθεί ως η τοπική μπίρα της Θεσσαλονίκης».

Οι μπίρες τους παράγονται από ελληνικό κριθάρι βυνοποιημένο στην Κομοτηνή. Μια IPA με έμφαση στους λυκίσκους, μια Red Ale με εκφραστική καραμελωμένη βύνη, μια κρεμώδης Weiss με πλούσιο αφρό και μια ευχάριστη Stout, σκούρα και μυστήρια. Ντεμπιτάντ τους, η Pils με τις κλασικές πικράδες της, που κυκλοφόρησε φέτος τον Ιούλιο για να προστεθεί στη βασική σειρά. Οι εποχικές μπίρες είναι το αγαπημένο τους «σπορ» – ασκήσεις ευρηματικότητας. Πιο πρόσφατη δημιουργία τους, η Pachamama, μια one-off συνταγή που έκαναν το 2020, κι ήταν μια double dry hopped pale ale με άφθονο λυκίσκο και dry hopped τεχνική, προς χάριν της αρωματικής έντασης. Στην ίδια λογική και με πνεύμα συνεργασίας και έμπρακτης αλληλοεκτίμησης, έφτιαξαν παρέα με τους συναδέλφους τους της Noctua Μικροζυθοποιίας της Αθήνας, μια ακόμα μπίρα one-off, την limited edition, dry hopped pale ale, ονόματι Hook-up. Συνολικά η παραγωγή τους φτάνει στους 100 τόνους ετησίως. Οι εξαγωγές δεν είναι ζητούμενο. Φιλοδοξία τους είναι να φτιάχνουν την μπίρα της «γειτονιάς», να… ξεδιψάει η Θεσσαλονίκη όλη. Διανομείς οι ίδιοι, έχουν απευθείας επαφή με τα σημεία πώλησης στην πόλη τους. Αυτό θεωρούν πως είναι το καλύτερο μάρκετινγκ. Να εξηγούν τη φιλοσοφία τους και με σχεδόν παιδικό ενθουσιασμό ντιλετάντη να επικοινωνούν την πηγαία αγάπη τους για την μπίρα.

Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, Τ/2310-569.939. Τις μπίρες Άλη τις βρίσκουμε στα καταστήματα Μελίρρυτον, 24h Mini Market, Καταλαχού, Beer24.gr, Beershop.gr, κάβα Αμπελοφυλλοσοφίες, Μπακάλ, Ergon Αγορά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών