ΟΙΝΟΣ

6 σομελιέ μάς προτείνουν διεθνή κόκκινα κρασιά για τις γιορτές

Έξι επαγγέλματιές από κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας διαλέγουν ετικέτες από 15 έως 35 ευρώ για τις γιορτινές συγκεντρώσεις ‒ από oικογενειακά τραπέζια μέχρι πάρτι με finger food.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
6 σομελιέ μάς προτείνουν διεθνή κόκκινα κρασιά για τις γιορτές

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Χιλή ή Νότια Αφρική; Ο Άρης Σκλαβενίτης, συνιδιοκτήτης και head sommelier του Oinoscent Wine Food Cellar, ο Ελευθέριος Χανιαλίδης, manager του My Cava στο Παγκράτι, ο Τηλέμαχος Παπανδρέας, head sommelier του Delta Restaurant, η Λίλλυ Χαλικιά, assistant head sommelier του Noema στη Μύκονο, ο Τάκης Μαύρος, head sommelier του Soil, και η Βασιλική Γαλάνη, sommelier του Materia Prima δοκιμάζουν και προτείνουν ερυθρά κρασιά από τον διεθνή αμπελώνα που κοστίζουν μέχρι 35 ευρώ:

Queulat Carménère 2017, Ventisquero, Maipo Valley, Χιλή, 29€

Η αγάπη του Χιλιανού Gonzalo Vial για τη γη και το κρασί είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Ventisquero Estate –στα ισπανικά σημαίνει «χιονοστιβάδα»– που διαχειρίζεται έξι διαφορετικά αμπελοτόπια στη χώρα. Το Queulat, μονοποικιλιακό Carménère, έχει αρώματα μαύρων φρούτων και σοκολάτας, δομημένο σώμα με αισθητές τανίνες, διακριτική οξύτητα και μακρά επίγευση μπαχαρικών. Συνδυάστε το με μοσχάρι Santa Maria style –ξηρή μαρινάδα βοτάνων–, συνοδευόμενο από σαλάτα Pico de Gallo ή με tacos με αρνί, γιαούρτι και salsa verde.

Noir 2020, Pinot Noir, Escarpment Winery, Martinborough, Νέα Ζηλανδία, 20€.

Ένα κρασί από την καλύτερη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας για Pinot Noir, την Wairarapa της πόλης Martinborough, που ξεχωρίζει για τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα και το μέτριο ρουμπινί χρώμα του. Με αρώματα από ώριμα μαύρα φρούτα, αλλά και από τα παλιά βαρέλια στα οποία έχει μείνει για περίπου έντεκα μήνες, διαθέτει υψηλή οξύτητα, κομψές τανίνες και κάποια μπαχαρικά. Στέκεται υπέροχα στο γιορτινό τραπέζι δίπλα στη γαλοπούλα, γεμιστή με ρύζι, δαμάσκηνα και μανιτάρια.

Montebruna 2019, Barbera, Braida Azienda Vitivinicola Barbera d’Asti, Ιταλία, 30€.

Η Montebruna είναι ένας χαμαιλέων που αποτελεί σίγουρη λύση για όσους το ερυθρό κρασί φαντάζει ως η μόνη επιλογή. Έχει αρωματικό προφίλ που εκφράζεται μέσα από κόκκινα φρούτα και άνθη, με διακριτικές νότες από την ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια, μεταξένια υφή, δροσιστική οξύτητα και επίγευση ξηρών καρπών. Θα συνοδεύσει ιδανικά τηγανητό χταπόδι με μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης και ένα crumble αμυγδάλου.

Zinzolin 2019, Malbec / Cabernet Franc / Merlot / Syrah, Valérie Courrèges, Cahors, Γαλλία, 26€.

Η Valérie Courrèges, έπειτα από πολυετή εμπειρία σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, παράγει πλέον τα δικά της κρασιά στην Cahors της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Τα 110 στρέμματα του κτήματός της καλλιεργούνται βιολογικά ή και βιοδυναμικά, ενώ οι οινοποιήσεις γίνονται πάντοτε με γηγενείς ζύμες και ελάχιστες παρεμβάσεις. Το Zinzolin έχει αρώματα μούρων, βιολέτας και καπνού, πολύπλοκο στόμα με αισθητή οξύτητα, καλοδομημένες τανίνες και παιχνιδιάρικο τελείωμα. Συνδυάστε το με μια παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα ή με μια χορτοφαγική εκδοχή του στιφάδου, όπως το σφακιανό με κάστανα.

Morgon Côte du Py 2019, Gamay, Maison Trénel, Beaujolais, Γαλλία, 18€.

Αυτό το ντελικάτο Cru Beaujolais, εξ ολοκλήρου από την ποικιλία Gamay, παράγεται σε έναν απότομο και ηλιόλουστο λόφο 300 μ. πάνω από τη θάλασσα. Είναι αρωματικό και φρουτώδες, με διακριτική οξύτητα και απαλές τανίνες. Η γεύση των φρούτων ακολουθεί τη μύτη, εμπλουτισμένη με γλυκά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, όπως pumpkin spice, πράσινο πιπέρι και γαρίφαλο. Συνδυάστε το με μια σιγοψημένη κρεατόπιτα με ζύμη σαμπλέ ή με το κλασικό μοσχαράκι Wellington, συνοδευόμενο από σάλτσα πράσινου πιπεριού.

Tenuta Frescobaldi di Castiglioni 2018, Cabernet Franc / Cabernet Sauvignon / Merlot / Sangiovese, Frescobaldi Winery Τοσκάνη, Ιταλία, 22€.

Ένα εξαιρετικό πάντρεμα των διεθνών ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc με το τοπικό Sangiovese, ωριμασμένο για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Τα σταφύλια καλλιεργούνται νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας, στους λόφους του Val di Pesa. Το κρασί έχει καλά δουλεμένο στόμα, μέτριο σώμα, λαμπερή οξύτητα και πυκνές τανίνες. Δίπλα του απαιτεί κρέας ψημένο ιδανικά medium rare ή μια λαχταριστή πικάνια με σκόρδο και θυμάρι, συνοδευόμενη από baby πατάτες.

Viña Cubillo Crianza 2013, Tempranillo / Garnacha / Mazuelo / Graciano, R. López de Herendia Viña Tondonia, Rioja, Ισπανία, 22€.

Στην κορυφαία οινοποιητική ζώνη της Ισπανίας, τη Rioja, ο εξαιρετικός παραγωγός αφήνει τα κρασιά του στο κελάρι για μερικά χρόνια πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Το συγκεκριμένο έχει μείνει εννέα χρόνια, εκ των οποίων τα τρία σε παλιά βαρέλια. Με βαθύ ρουμπινί χρώμα, έντονα αρώματα από κόκκινα φρούτα και νότες από βαλσαμικό ξίδι και καπνό, έχει μέτριο σώμα και οξύτητα, μέτριες τανίνες και αλκοόλ. Ένα μοσχαράκι στιφάδο θα ήταν εξαιρετικός συνδυασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά άκρως γιορτινά10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε

Chateau Ste Michelle, Cabernet Sauvignon, 2019, Columbia Valley, ΗΠΑ, 21€.

Το Chateau Ste Michelle είναι το παλαιότερο κτήμα της Washington, τη φιλοσοφία του οποίου έχουν επηρεάσει θρύλοι της οινικής σκηνής, όπως ο André Tchelistcheff. Το κρασί είναι βαθύ ρουμπινί, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών, εξαιρετική δομή και αναζωογονητική οξύτητα. Συνδυάστε το με σιγομαγειρεμένα χοιρινά μάγουλα πλάι σε έναν πουρέ γλυκοπατάτας αρωματισμένο με βούτυρο από καρύδι.

Històric Negre 2019, Grenache / Cariñena, Terroir al Límit, Torroja del Priorat, Ισπανία, 35€. Ένα blend από Grenache 75% και Cariñena 25%, με στόχο να αναδείξει τη δυναμική της Torroja del Priorat και να ενθαρρύνει τους νέους αγρότες να στραφούν στην οργανική καλλιέργεια. Με hands off προσέγγιση, χειρωνακτικό τρύγο, χωρίς εκχύλιση ούτε επαφή με το βαρέλι, έχει μύτη από κόκκινα φρούτα, cranberries, ρόδι και βατόμουρο, αρώματα κέδρου, φασκόμηλου και ιβίσκου, γεύση τσαγιού και κάτι από κακάο. Συνδυάστε το με αγριογούρουνο στη γάστρα με μυρωδικά, δαμάσκηνα και πατατούλες γιαχνί ή με ένα ταρτάρ προβατίνας με κάππαρη, σιναπόσπορο και αντζούγια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Pinotage 2019, Landskroon Wines, Paarl, Νότια Αφρική, 16€.

Μια γηγενής ποικιλία της Νότιας Αφρικής, διασταύρωση Pinot Noir και Cinsault, δίνει κρασιά πολύ πιο δυνατά από ό,τι οι συγκεκριμένες ποικιλίες. Εδώ έχουμε μια έκφραση πιο κομψή, με έντονη μύτη ώριμων μαύρων κερασιών, δαμάσκηνων και βανίλιας, με στοιχεία μενθόλης, σοκολάτας γάλακτος και καρύδας. Ξηρό, με πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και ισορροπημένες τανίνες, έχει αρκετό αλκοόλ για να μας κάνει να χορέψουμε στα πάρτι. Θα ταίριαζε τέλεια με ένα Brisket sandwich, σε ψωμί brioche με BBQ sauce, πίκλες κόκκινου κρεμμυδιού, ελιές και λιωμένο τυρί cheddar.

Η φωτογράφιση έγινε στο boutique hotel Mona (Κακουργοδικείου 4, Μοναστηράκι). Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών