ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Παγωμένα ελληνικά αποστάγματα του καλοκαιριού

Στο νέο αποστακτήριο των αδελφών Ζαχαρία στην Κωπαΐδα.

10.07.2021

Στην καρδιά της Βοιωτίας, μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια λίμνη, η Κωπαΐδα. Όμως κάτι η ελονοσία που μάστιζε τους κατοίκους της περιοχής, κάτι τα αρχαία που έκρυβε στον βυθό της, κάτι οι πλημμύρες που τον χειμώνα κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, χρειάστηκε η αποξήρανσή της. Όταν ολοκληρώθηκε, αποδόθηκε στην περιοχή μια εύφορη, καλλιεργήσιμη γη, απαλλαγμένη από την ελονοσία. Το μόνο που θυμίζει σήμερα την ιστορία της λίμνης είναι το Lost Lake Distillery, το Αποστακτήριο της Χαμένης Λίμνης, όπως ευφυώς ονόμασαν το αποστακτήριό τους οι αδελφοί Ζαχαρία. Με τα κρασιά τους από την Κοιλάδα των Μουσών έχουν κατακτήσει τον ουρανίσκο μας και με την ευγένεια, την καλοσύνη, την καλή διάθεση, την αρχοντιά τους έκλεψαν την καρδιά μας. Τώρα στη φαρέτρα τους μπαίνουν τα αποστάγματά τους.

Αφού μας γνώρισαν την ξεχασμένη ποικιλία Μούχταρο σε ένα δυναμικό κόκκινο κρασί, μας την προσέφεραν στη συνέχεια σε ένα κρυστάλλινο μονοποικιλιακό απόσταγμα με φθινοπωρινά αρώματα, λιπαρό και απολαυστικό. Στη συνέχεια ήρθε η Μαλαγουζιά, κομψή και εξωτική, για να ακολουθήσει η απόλυτη ντίβα, η Ρομπόλα, που μας ξετρέλανε με την πρώτη γουλιά. Τι αχλάδια, τι κυδώνια, τι φρεσκάδα ήταν αυτή! Πρέπει να επισημάνουμε ότι η διαδικασία παραγωγής των αποσταγμάτων, όπως μας είπαν ο Στέλιος και ο Νίκος Ζαχαρίας, περιλαμβάνει προσεκτική επιλογή σταφυλιών και όχι υπολείμματα οινοποίησης. Τα σταφύλια αυτά ζυμώνονται και αποστάζονται ολόκληρα, χωρίς να πιεστούν, έτσι ώστε να δώσουν στο απόσταγμα όλη τη δύναμη και τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Το επιστέγασμα των αποσταγμάτων ήρθε με το Hefebrand, το πρώτο και μοναδικό απόσταγμα ευγενών οινολασπών από πολλές λευκές και κόκκινες ποικιλίες. Ιδιαίτερο, απαιτητικό, γήινο, με αρώματα νυχτολούλουδου αλλά και ψημένου ψωμιού, ώριμων φρούτων και μαρμελάδας βερίκοκο.

*Δοκιμάστε τα κρύα, σε θερμοκρασία 12°C, στα ειδικά ποτήρια αποσταγμάτων ή σε τουλίπες λευκού κρασιού.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 941.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών