ΠΟΤΑ

Τζιν από τον τόπο σου

Έλληνες ποτοποιοί τρίτης και τέταρτης γενιάς αφήνουν στην άκρη τον γλυκάνισο και αποστάζουν άρκευθο.

02.12.2019| Updated: 20.01.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τζιν από τον τόπο σου

Από αποσταγματοποιεία με μακρά παράδοση, τεχνογνωσία, αλλά και όρεξη να τολμήσουν κάτι διαφορετικό, πολλά από τα ελληνικά τζιν που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια έχουν κιόλας διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερα, που αξίζει να βάλετε στην κάβα του σπιτιού σας ή να ζητήσετε να σας σερβίρουν στα ενημερωμένα μπαρ.

Mataroa

Τέσσερα χρόνια δοκίμαζαν συνταγές στην ποτοποιία Μελισσανίδη της Αριδαίας για να καταλήξουν στη φόρμουλα του Mataroa. Πρόκειται για ένα London Dry Gin με 41,5% αλκοόλ και 12 μεσογειακά συστατικά. Στη γεύση θα νιώσετε πολλά βοτανικά και ανθικά στοιχεία, λεβάντα, κόλιανδρο και εσπεριδοειδή. Σερβίρεται ιδανικά με μία φλούδα πορτοκαλιού και λίγο πάγο. Το δοκιμάσαμε σε dry martini με λεμόνι αντί ελιάς, αλλά το προτιμάμε με πάγο και 3 Cents Aegean Tonic.
Τηλ. παραγωγού: 23840-22.286.
Στις κάβες Mr. Vertigo, Κύλιξ και Οak, στο Ergon House, στη Θεσσαλονίκη στα Destilado, Κάβα Αμπατζής και the Winehouse

Grace

Από τη Χαλκίδα έρχεται το τζιν που προέκυψε πριν από δυόμισι χρόνια από τη συνέργεια της ευβοιώτικης ποτοποιίας Avantes και της εισαγωγικής εταιρείας LKC. Πρόκειται για ένα νόστιμο London Dry gin, με βασικό υλικό το άγριο κρίταμο που φυτρώνει δίπλα στη θάλασσα. Το κρίταμο αποδεικνύεται ότι λατρεύει τον άρκευθο. Σχίνο, μυρτιά και άνθη πορτοκαλιάς θα εντοπίσετε στη γεύση, κόκκινο πιπέρι στην επίγευση. Έχει 45,7% αλκοόλ, παράγεται 100% εξ αποστάξεως και ταιριάζει πολύ με τα extra ξηρά tonic.
Τηλ. παραγωγού: 210-81.36.669.
Στις κάβες Ανθίδης, Δροσιά, Νέκταρ, Cellier και Αμπατζής στη Θεσσαλονίκη και στην ηλεκτρονική κάβα www.greeceandgrapes.com

Old Sport

Από την Καλαμάτα και την υπεραιωνόβια ποτοποιία Καλλικούνης παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα αυτό το τζιν, ένα από τα πρώτα ελληνικής παραγωγής. To Old Sport είναι ένα London Dry Gin, που προκύπτει από τρεις διαφορετικές αποστάξεις πριν από την τελική ανάμειξη. Μόνος του αποστάζεται ο άρκευθος, ύστερα η μαστίχα και ξεχωριστά τα υπόλοιπα συστατικά. Μαστίχα είναι και το πρώτο υλικό που θα μυρίσετε, ενώ στην επίγευση ανεβαίνουν τα εσπεριδοειδή. Με ένα μόνο splash από τόνικ, μία φλούδα γκρέιπφρουτ και ένα κομμάτι πάγο έχετε το ιδανικό ποτό.
Tηλ. παραγωγού: 27210-69.805-6.
Στις κάβες Δροσιά, Cellier, Oak, www.greeceandgrapes.com και Αμπατζής (Θεσσαλονίκη)

Dry River

Ένα σκληροπυρηνικό, limited edition απόσταγμα, που παράγεται στην κοιλάδα του Ξηροπόταμου στη Δράμα από τον αποσταγματοποιό Δημήτρη Χαρίσκο. Είναι απόλυτα ισορροπημένο, νευρικό και ειλικρινές. Θα αρέσει σε όσους προτιμούν τα τζιν ξηρά, σοβαρά και μετρημένα. Αρωματικά είναι αρκετά λεμονάτο και με ιδιαίτερα διακριτική βοτανικότητα, και στο τέλος αφήνει στο στόμα φρεσκάδα και ένα πράσινο φινίρισμα. Να το δοκιμάσετε σκέτο με ένα μεγάλο σκληρό κομμάτι πάγο και ίσως και μία ελιά Καλαμών.
Τηλ. παραγωγού: 6938-988.819.
Κάβα Κύλιξ, Κάβα Δροσιά, Κάβα 11 (Θεσσαλονίκη)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών