ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τα ηλιόλουστα λικέρ των νησιών μας

Ας θυμηθούμε ξανά τα παραδοσιακά ελληνικά ηδύποτα που βάζουν τη γλύκα στην υπηρεσία της ευζωίας.

31.08.2021
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Τα ηλιόλουστα λικέρ των νησιών μας

Πρώτο λιμάνι πιάνουμε Νάξο. Το ιστορικό λικέρ από το τοπικό κίτρο έχει τα εύσημα όχι μόνο της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ένα κομψό φινετσάτο και αρωματικό λικέρ που γίνεται με απόσταξη των τρυφερών φύλλων της κιτριάς και κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, την κίτρινη, με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό και λιγότερο γλυκιά και την πράσινη, πιο χαμηλόβαθμη και με περισσότερη ζάχαρη. Προμπονάς και Βαλληνδράς, τα δύο μεγάλα ονόματα της ναξιώτικης ποτοποιίας, συναγωνίζονται σε ποιότητα και γεύση.

Δεύτερη στάση στη Χίο. Μαστίχα θα σκεφτείτε αμέσως και θα έχετε δίκιο. ΠΟΠ προϊόν η μαστίχα Χίου διεκδικεί την πρώτη θέση για περισσότερο από έναν αιώνα στον χώρο των ηδύποτων. Εκτός από το παραδοσιακό λικέρ, βρίσκουμε και το μοδάτο απόσταγμα μαστίχας Σκίνος αλλά και την Μ dry mastic που θα απολαύσουμε ιδανικά σε πολύ παγωμένα σφηνάκια ή σε τραγανά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Δεν θα φύγουμε όμως από τη Χίο αν δεν δοκιμάσουμε ένα ακόμα ονομαστό ΠΓΕ προϊόν, το λικέρ Μανταρίνι Χίου του Τέττερη με μπόλικο τριμμένο πάγο και μια φέτα λάιμ.

Τα ζαχαρωμένα κουμκουάτ σημάδευαν τα εφηβικά μου καλοκαίρια στην Κέρκυρα. Και τα μπουκάλια με το λικέρ που έφερνε πίσω η μητέρα για να σερβίρει στους φίλους μία σταγόνα καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα ήταν σήμα κατατεθέν κάθε σπιτικής βεγγέρας. Διαλέγω ένα μπουκάλι του Λάζαρη, προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, γλυκόπικρο και αρωματικό και παίζω με αναμείξεις, πάγους, σόδα. Πιο γλυκιά ακόμα, η εκδοχή με την κρέμα είναι βελούδινη και παρηγορητική.

Στα αρχοντόσπιτα των Κυθήρων η φατουράδα ήταν το απαραίτητο κέρασμα μαζί με τα γλυκά. Το Φι, η σύγχρονη φατουράδα του Γιάννη Κουλελή και της Μαρίας Κοψαχείλη ισορροπεί με φινέτσα την οξύτητα και την γλυκύτητα και σε γοητεύει με αρώματα περγαμόντου, εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και με μια υποψία κανέλας που ξαφνιάσει.

Το λικέρ λεμόνι Libera της Χαράς και Κατερίνας Κατσού της ποτοποιίας Άβαντες στην Εύβοια γίνεται με μια παραδοσιακή συνταγή και προσεκτικά επιλεγμένα βιολογικά λεμόνια υπογραμμισμένα από την τρυφερή φρέσκια λουίζα του κήπου. Μακριές εκχυλίσεις για να δώσουν όλη την αρωματική δύναμη, καταλήγουν σε μια λεμονάτη σαγηνευτική γεύση και μια βοτανική πικάντικη νότα από τη λουίζα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών