ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τέσσερις ημέρες γνωριμίας με τον κεφαλονίτικο αμπελώνα

Περπατήσαμε στα terroir του Φαγιά, στα Λακομάτια, στη Λακουδίτσα, σε πετρώδη κι ασβεστολιθικά χώματα. Τα κρασιά του νησιού αποτυπώνουν τη γη, τις ποικιλίες και τους υπέροχους ανθρώπους.

22.07.2021| Updated: 23.07.2021
Φωτογραφία: Μιχάλης Παπάς
Τέσσερις ημέρες γνωριμίας με τον κεφαλονίτικο αμπελώνα

Νησί με ιδιαίτερο terroir, που το καθορίζει ο Αίνος. Αυτό το επιβλητικό βουνό – το ψηλότερο σε όλα τα Επτάνησα– είναι άμεσα συνδεδεμένο με το στιλ των κρασιών που παράγει η Κεφαλονιά. Πολλές και οι γηγενείς ποικιλίες, με κυρίαρχες τη λευκή Ρομπόλα και την ερυθρή Μαυροδάφνη, το Τσαούσι, το Ζακυνθινό, το Βοστιλίδι και τη Μοσχατέλα. Λίγους μήνες πριν, δημιουργήθηκε ο ΣΟΚ (Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς) με σκοπό την ανάδειξη του κεφαλονίτικου αμπελώνα αλλά και την προώθηση του αμπελοοινικού τουρισμού, της πολιτιστικής κουλτούρας και της γαστρονομικής παράδοσης. Μέλη του επτά οινοποιεία: το οινοποιείο Gentilini Winery & Vineyards, το Κτήμα Χαριτάτου, η Ορεάλιος Γη, το Οινοποιείο Πετρακόπουλου, το Οινοποιείο Σαρρή, το Οινοποιείο Σκλάβου και το Κτήμα Φοίβου. Περάσαμε μαζί τους τέσσερις μέρες δοκιμάζοντας τα κρασιά τους και περπατώντας στα αμπέλια τους. Ένα γοητευτικό ταξίδι σε έναν από τους πιο δυναμικούς αμπελώνες της χώρας μας. Α. Σ.

Τα οινοποιία της Κεφαλονιάς

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Στο Gentilini Winery (T/26710-41.618), στις Μηνιές, συναντήσαμε τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο, έναν οινοποιό με μπρίο, που καταφέρνει και παράγει πάντα κρασιά σπουδαίας συμπύκνωσης, τα οποία μιλούν στη γλώσσα του σύγχρονου καταναλωτή και διαφημίζουν παντού την υπέροχη Ρομπόλα Κεφαλονιάς και τις δίχως όρια δυνατότητές της. Πεντέμισι χιλιόμετρα από εκεί κι ελάχιστα μέτρα από την παραλία της Αβύθου, βρίσκεται το μπουτίκ Οινοποιείο του Πάνου Σαρρή (T/6932-457.090), που προσεγγίζει τις τοπικές ποικιλίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ρομπόλες, Βοστιλίδια, Τσαούσια, Μαυροδάφνες από αμπελώνες στα Σβορωνάτα οινοποιούνται με φυσικό τρόπο σε ιδιοσυγκρασιακά κρασιά.

Ρομπόλες, Βοστιλίδια, Τσαούσια, Μαυροδάφνες

Πάνος Σαρρής

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μπήκαμε σε κάτι κήπους του 18ου αιώνα στο οινοποιείο Petrakopoulos Winery (T/26710- 29.716), στον Θηραμόνα. Ο ιδιοκτήτης, Νίκος Πετρακόπουλος, και η οινοποιός Κική Σιαμέλη, μια ταλαντούχα οινολόγος, παράγουν αισθαντικά κρασιά ήπιας παρέμβασης. Περιηγηθήκαμε στη Λακουδίτσα, στο πιο κοντινό σημείο με τη Ζάκυνθο, πάνω στα αρμάκια (πεζούλες) με τα Ζακυνθινά και τις Μοσχατέλες, κι ήπιαμε σε κρυστάλλινα ποτήρια ένα γλυκό Ζακυνθινό, αριστούργημα, από λιαστά σταφύλια. Απόγευμα στα Ομαλά, ξεκινήσαμε ποδηλατάδα από το οινοποιείο του Συνεταιρισμού Ορεάλιος Γη (T/26710-86.301), για να φτάσουμε σε κάτι δροσερές πλαγιές στον Αίνο, ανάμεσα σε ζωηρούς ορεινούς αμπελώνες. Στο βασίλειο της Ρομπόλας, ο διευθυντής Κώστας Μπαζίγος μάς ξενάγησε στην ιστορία του συνεταιρισμού, που υπήρξε συνέχεια του περίφημου οινοποιείου του Καλλιγά με τα ξακουστά κρασιά Λακ ντε ρος, Δεμέστιχα και Απέλια.

Πέτρος Μαρκαντωνάτος

ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ

Στο Κτήμα των Χαριτάτων (Τ/6976-108.768), τα αδέρφια Ιωάννα, Χαρίτος και Κωνσταντίνος μάς άνοιξαν τις πόρτες στον παράδεισο. Ένα εκπάγλου καλλονής, κατάφυτο κτήμα με αμπελώνες περί τα 50 στρέμματα, ό,τι φυτό ευδοκιμεί στην Κεφαλονιά και ένα πανέμορφο αρχοντικό του 1863. Καθίσαμε στις αυλές του και σε ένα μακρύ τραπέζι, με όλους τους οινοποιούς που είχαμε ήδη συναντήσει, ήπιαμε τα πιο μυρωδάτα Μοσχάτα και δροσερά ροζέ πάτα-τράβα (με ελάχιστη εκχύλιση χρώματος από τις φλούδες) από Μαυροδάφνη. Ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος τηγάνισε φασκόμηλα, έκανε σαλάτες τα κουκιά και τους αρακάδες, τον μπακαλιάρο πίτα και το κουνέλι λαγωτό.

Ευρυβιάδης Σκλάβος

Χαρίτος Χαριτάτος

ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

Με τον Βλάδη είχαμε ξανασυναντηθεί προ δεκαετίας. Μία από αυτές τις σπάνιες, ευγενικές μορφές που συγκλονίζουν με την ταπεινότητα, την ίδια στιγμή που είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Στον Άγιο Δημήτριο Ληξουρίου, στο οινοποιείο Sclavos Wines (Τ/26710- 92.215), ανάμεσα σε αμπέλια με Βοστιλίδια και Μαυροδάφνες, ο οινοποιός, κατά κόσμον Ευρυβιάδης Σκλάβος, ένας σοφός του ελληνικού αμπελώνα, μεταφράζει την τρέλα του σε σοβαρά οινικά πονήματα. Είναι όλη μέρα μες στ’ αμπέλι κι εφαρμόζει πιστά τις μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η ξηρή Μαυροδάφνη Οργίων είναι ένα από αυτά τα μεγάλα κρασιά terroir οινοποίησης. Ακυκλοφόρητη ακόμα, δοκιμάσαμε από τη δεξαμενή την προσπάθεια του οινοποιού να αναβιώσει τον ιστορικό Θηνιάτικο οίνο. Ν. Μ.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Οινοποιείων Κεφαλονιάς, την υπεύθυνη διοργάνωσης Άνθεια Κώτση και το ξενοδοχείο Kefalonia Grand, και για τις ξεναγήσεις στο νησί το Outdoor Kefalonia και την κ. Καγγελάρη από τον Δήμο Σάμης. Όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών