ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Το εξαιρετικό «βουνίσιο» Ασύρτικο του Κώστα Βρυνιώτη

Δοκιμάζουμε τέσσερις χρονιές από το Assyrtiko Sur Lies του οινοποιείου Βρυνιώτη και διαπιστώνουμε πόσο ωραία μεγαλώνει.

08.11.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Το εξαιρετικό «βουνίσιο» Ασύρτικο του Κώστα Βρυνιώτη

Τo Ασύρτικο άφησε το ηφαίστειο και σκαρφάλωσε στο Τελέθριο όρος

Πρίν απο τέσσερα χρόνια αγόρασα μια φιάλη Ασύρτικο του οινοποιείου Βρυνιώτη απο τα Γιαλτρα Αιδηψού. Σε ένα τραπέζι καλοκαιρινό μεταξύ φίλων φέτος, ανακάλυψα πως είχα ξεχάσει το κρασί στο πίσω πίσω μέρος του συντηρητή μου κι αποφάσισα να το ανοίξω και να το σερβίρω με ψάρι. Και τότε βρήκε απόλυτο νόημα η έκφραση «ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι». Το εξαιρετικό Assyrtiko sur Lies 2017, που στο μεταξύ ωρίμασε μέσα στη φιάλη, έγινε η αφορμή για να ζητήσουμε από τον οινοποιό Κωνσταντίνο Βρυνιώτη να μας στείλει να δοκιμάσουμε τέσσερις παλιές χρονιές του συγκεκριμένου κρασιού, που παράγεται με καρπό από το μικρό αμπελοτόπι Αετός στους πρόποδες του Όρους Τελέθριο. Από τη βόρεια άκρη της Εύβοιας τα κρασιά διέσχισαν 200 χλμ. για να φτάσουν στο Delta restaurant, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου και τα δοκιμάσαμε. Στη γευσιγνωσία συμμετείχαν η διευθύντρια του περιοδικού «Οινοχόος» Μερόπη Παπαδοπούλου, ο συνεργάτης του «Γ» και wine director του Delta Άρης Σκλαβενίτης και ο head sommelier του Delta Φαίδων Δερνίκος.

Ο Φαίδων Δερνίκος, head sommelier του Delta restaurant.

Η διευθύντρια του περιοδικού «Οινοχόος» Μερόπη Παπαδοπούλου

Μα πόσο ωραία μεγαλώνει αυτό το Ασύρτικο!

«Ένα από τα πιο αξιόλογα Ασύρτικα της χώρας», απεφάνθη η γευσιγνωστική ομάδα, επικυρώνοντας την ήδη διαμορφωμένη της άποψη για το Ασύρτικο του κ. Βρυνιώτη, που το δοκιμάζουμε εδώ και αρκετά χρόνια, αφού το αμπέλι το φύτεψε το 2006 σε ένα κτήμα στο Τελέθριο Όρος. «Μου αρέσουν οι Σαντορίνες, το Ασύρτικο είναι ποικιλία που εγκλιματίζεται εύκολα, και επιπλέον η Εύβοια δεν έχει λευκές ποικιλίες, πλην του Σαββατιανού και του Ροδίτη». Αυτοί ήταν οι τρεις λόγοι που μας έδωσε ο οινοποιός στην ερώτηση «Γιατί Ασύρτικο;». Το φύτεψε, όπως λέει, σε ένα άνυδρο κτήμα, γιατί «ήθελα να το παιδέψω, να το κουράσω και ο τρόπος που αντεπεξήλθε το σκληραγωγημένο αμπέλι μάς βγήκε σε καλό». Τα φυτά είναι ακόμη νέα, αλλά, όπως λέει, όσο μεγαλώνει το αμπέλι θα δείχνει τις δυνατότητές του. Η sur lies οινοποιητική τεχνική, που εφαρμόζουν μαζί με τον οινολόγο Γρηγόρη Σκοπελίτη, σημαίνει πως το κρασί παραμένει στη δεξαμενή για έξι με εννέα μήνες σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες του. Αυτό του δίνει λιπαρότητα και σώμα, αυξάνει τη δυνατότητα παλαίωσης και το εμπλουτίζει με χαρακτηριστικά αρώματα ζυμών, φρυγανισμένου ψωμιού και μπριός – σχεδόν σε ξεγελάει ότι έχει περάσει από βαρέλι. Το Assyrtiko Sur Lies βγαίνει στην αγορά μετά από έναν χρόνο από την παραγωγή του, αφιλτράριστο. Με ψητό ή ωμό ψάρι Βόρειας Εύβοιας ή με ένα παραδοσιακό ρεβιθομάνεστρο της περιοχής τους το απολαμβάνει ο κ. Βρυνιώτης με την παρέα του.

Τα συμπεράσματα της οινογνωσίας

Assyrtiko Sur Lies 2019
Σαν να μην έχει περάσει από πάνω του ούτε μέρα. Ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα δείχνει πως ενδεχομένως να πρόκειται για ένα κρασί μιας κάποιας ηλικίας. Πεντακάθαρη μύτη με ανθικά και βοτανικά στοιχεία, ωραίος mineral χαρακτήρας, αλλά και σπιρτάδα από φλούδες εσπεριδοειδών και κόντιτα λεμόνι. Εκφραστικό στόμα, ξηρό και δροσερό, με ατίθαση, λεμονίζουσα οξύτητα, είναι στρογγυλό και με μια πονηρή αλμύρα – «ας μην ξεχνάμε ότι η Εύβοια είναι νησί», μας υπενθύμισε η Μερόπη. Αξίζει να το περιμένουμε να μεγαλώσει για ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Στην παρούσα φάση του συνδυάζεται τέλεια με ψητό ψάρι στη σχάρα ή και στα κάρβουνα.
Assyrtiko Sur Lies 2017
«Μήπως είναι Riesling και όχι Ασύρτικο από την Εύβοια;» αναρωτηθήκαμε… Έχει ένα απαλό χρυσαφί χρώμα που δεν είναι αρκετό για να σε προδιαθέσει ότι αυτό το κρασί τα έχει τα χρονάκια του. Αλλά και τα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων είναι μεν ώριμα, αλλά όχι τόσο που να μαρτυρούν πως στο ποτήρι μας έχουμε ένα κρασί τεσσάρων ετών. Το mineral στοιχείο πανταχού παρόν, το στόμα του ξηρό με μέτρια οξύτητα, γεύεσαι ώριμο νεκταρίνι, ροδάκινο και μέλι. Ένα κρασί με σώμα, γεμάτο και λιπαρό. Θα το χαρείτε παρέα με μια ποικιλία από ωμά όστρακα.

Assyrtiko Sur Lies 2016
Πετρόλ και mineral. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ποικιλιακή σύνθεση των εδαφών στο αμπελοτόπι του Αετού με τις θειούχες ιαματικές πηγές, και ειδικά στη χρονιά του 2016 εκφράζονται εντυπωσιακά. Αυτό το Ασύρτικο έχει εξελιχθεί υπέροχα, με μια ζηλευτή αρωματική πολυπλοκότητα. Στη μύτη εισπράττουμε αρώματα από κηρήθρα, φλούδα πορτοκαλιού, ώριμο μάνγκο, ανανά και παπάγια, μαζί με γινωμένα πρηνόκαρπα φρούτα, με έμφαση στα βερίκοκα και στα ροδάκινα. Ειδικά στη μακρά επίγευση υπογραμμίζονται τα πετρόλ στοιχεία του. Βαθμολογημένο με 91 (outstanding/εξαιρετικό) από τον Robert Parker, The Wine Advocate (διεθνή οινοκριτικό). Κάντε χώρο στο τραπέζι για μια διεθνή πιατέλα με κρεμώδη και ώριμα κατσικίσια τυριά, γλυκές γραβιέρες, τσένταρ, παρμεζάνα και κοπανιστή.
Assyrtiko Sur Lies 2015
«Το μπερδεύεις και με μια Αλσατία», σχολίασαν οι σομελιέ της παρέας. Καλοσιτεμένο, με απαλά χρυσαφένιο χρώμα, δεν προδίδει την ηλικία του. Ωστόσο, τα ζουμερά και ώριμα πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα και τα αρώματα μελιού ερείκης και κηρήθρας μαρτυρούν ωριμότητα. Το στόμα του έχει μια χορταστική συμπύκνωση, είναι ξηρό με απολαυστική μινεραλιτέ, αίσθηση μαγιάς, λάιμ και γλυκού κυδώνι. Έχει οξύτητα που κόβει και ράβει, έχει φρεσκάδα και αρκετά γεμάτο σώμα που χαϊδεύει τον ουρανίσκο. Ήταν μάλλον μια πολύ καλή χρονιά και η εξέλιξή του επιτρέπει στον οινοποιό να υπερηφανεύεται ελεύθερα. Απολαύστε το μαζί με ένα μελωμένο αρνάκι στον φούρνο, με τηγανητό κουνέλι, με μια κρεμώδη τάρτα μανιταριών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών